« Koulutusresurssit

Ohjeita TieVie-työtilan käyttäjälle

1. Miten löydät oman työtilasi?

  1. Työtila on suljettu koulutuksen ulkopuolisilta käyttäjiltä ja sen käyttäminen vaatii kirjautumista TieVie-portaaliin. Työtilaan pääsee TieVie-sivujen (esim. http://www.tievie.fi) ylälaidasta löytyvän "Kirjautuminen" painikkeen kautta.
  2. Kirjoita tämän jälkeen koulutuksen järjestäjiltä saamasi käyttäjätunnus ja salasana kenttiin ja paina "Kirjaudu".
  3. Valitse seuraavaksi "Muokkaa omaa työtilaa".

2. Miten löydät muiden osallistujien työtilat?

  1. Osallistujien työtilat ovat suljettuja koulutuksen ulkopuolisilta käyttäjiltä ja niiden lukeminen vaatii kirjautumista TieVie-portaaliin. Työtiloja pääset lukemaan TieVie-sivujen (esim. http://www.tievie.fi) ylälaidasta löytyvän "Kirjautuminen" painikkeen kautta.
  2. Kirjoita tämän jälkeen koulutuksen järjestäjiltä saamasi käyttäjätunnus ja salasana kenttiin ja paina "Kirjaudu".
  3. Valitse seuraavaksi "Lue osallistujien työtiloja".
  4. Valitse riippuvalikosta haluamasi ryhmittelyperuste. Haluamasi osallistujan työtilaa pääset lukemaan klikkaamalla hänen nimeään.
  • http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Lue osallistujien työtiloja -> Klikkaa osallistujan nimeä

3. Miten työtilaan tehdään uusia tuotoksia (sivuja)?

  1. Kirjaudu sisään omaan työtilaasi (ks. kohta 1)
  2. Kirjoita Otsikko-kenttään tuotoksesi otsikko
  3. Kirjoita tekstikenttään haluamasi teksti. Voit myös tuoda tekstin leikepöydän kautta (kopioi-liitä -toiminnolla) tekstinkäsittelyohjelmasta (esim. Word).
  4. Tallenna tiedot painamalla "Lisää kirjaus" painiketta

    HUOM. Työtilassa on selainasetuksista johtuva rajoitus, joka estää yli 32 000 merkin (n. 7 sivun) mittaisten tektien viemisen yhtämittaisesti työtilaan (yhtenä kirjauksena). Ratkaisuna on, että teksti jaetaan kahteen ja useampaan osaan ja viedään työtilaan useampana kirjauksena.

4. Miten työtilan tekstiä (aiemmin tehtyjä kirjauksia) pääsee muokkaamaan?

  1. Vanhoja työtilan kirjauksia pääset muokkaamaan klikkaamalla kirjauksen yläpuolelta löytyvää "Muokkaa" painiketta (pieni sininen painike, joka löytyy jokaisen vanhan kirjauksen yläpuolelta).
  2. Saat vanhan tekstin uudelleen tekstin muokkauskenttään ja voit tehdä siihen haluamasi korjaukset.
  3. Tallenna muutokset painamalla "Muuta" painiketta. (HUOM! Jos tässä vaiheessa painat "Lisää kirjaus" painiketta, niin ohjelma sekä säilyttää vanhan kirjauksen että tekee korjatusta versiosta uuden).

5. Miten työtilan tekstiä (aiemmin tehtyjä kirjauksia) poistetaan?

  1. Jos haluat poistaa jonkin vanhan (tai turhan) työtilan kirjauksen, klikkaa ko. kirjauksen yläpuolella olevaa "Muokkaa" painiketta (pieni sininen painike, joka löytyy jokaisen vanhan kirjauksen yläpuolelta).
  2. Saat vanhan tekstin uudelleen tekstin muokkauskenttään.
  3. Poista tuotos painamalla "Poista" painiketta. (HUOM! Voit poistaa vain yhden kirjauksen kerrallaan. Tällöin kirjaus kuitenkin häviää lopullisesti).

6. Miten työtilan tekstiin voi tehdä muotoiluja?

Jos kopioit tekstiä työtilaan esim. tekstinkäsittelyohjelmasta, se näkyy lukunäkymässä "yhtenä pötkönä", ilman muotoiluja. Työtilan tekstiä voit muokata HTML-kielellä. HTML-tulee sanoista "Hypertext Markup Language" - hypertekstin merkintäkieli. HTML on tapa lisätä dokumenttiin ohjeita tekstin muotoilusta, kuvien lisäämisestä ja hyperlinkkien muodostamisesta.

Dokumentin muotoiluohjeet kirjoitetaan kulmasulkujen < > sisälle. Jotkut koodeista toimivat pareina, jolloin varsinainen tekstielementti jää koodien väliin: ensimmäinen koodi (<) kertoo mistä määrittely alkaa ja jälkimmäinen (/>) mihin se loppuu. Esim. jos haluat tekstisi olevan lihavoitua, merkitse se tekstin muokkauskentässä seuraavasti: <B>Tämä on lihavoitua tekstiä.</B>. Lukunäkymässä merkitty alue näkyy lihavoituna: Tämä on lihavoitua tekstiä. Toiset koodit pärjäävät ilman paria, kuten kappaleenvaihto <P>. Lisää ohjeita HTML-komennoista löydät mm. TieVie-portaalin koulutusresursseista, kohdasta "HTML-ohjeita".

HUOM. Muokatessa ja lisätessä tekstiä työtilaan rivinvaihdot otetaan huomioon automaattisesti, joten itse lisätyt rivinvaihto-tagit <br> eivät ole tarpeellisia.

7. Miksi työtilaan ei voi lisätä pitkiä tekstejä?

Työtilassa on selainasetuksista johtuva rajoitus, joka estää yli 32 000 merkin (n. 7 sivun) mittaisten tektien viemisen yhtämittaisesti työtilaan (yhtenä kirjauksena). Ratkaisuna on, että teksti jaetaan kahteen ja useampaan osaan ja viedään työtilaan useampana kirjauksena.

 

 

Virtuaaliyliopisto

Sivukartta

Webmaster