TieVie - Valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön koulutus

Arviointi-verkkojakso 23.2. - 19.3.2004

 

Tiivistelmän julkaiseminen

Tee oman ryhmäsi oppimistavoitteesta lyhyt henkilökohtainen tiivistelmä (n. 1 sivu) esimerkiksi word-dokumenttina tai www-sivuna. Julkaise tiivistelmä Optima-ympäristössä oman pienryhmäsi Tiivistelmät-kansiossa seuraavasti:

1. Klikkaa oman ryhmäsi kansiota (esim. Irto-olki & Virtuaaliset kainalosauvat) Optima-ympäristön vasemmanpuoleisessa valikossa.

2. Avaa ryhmän alla oleva Tiivistelmät-kansio näpäyttämällä sen nimeä.

3. Klikkaa Tiivistelmät-kansion alla olevaa "Uusi objekti" -painiketta ja jatka joko kohdan a tai b ohjeiden mukaan.

a) Tuo word-dokumentti seuraavasti: Valitse luettelosta kohta "Omalta tietokoneelta" ja hae tekemäsi tiivistelmä omalta tietokoneeltasi (levykkeeltä tai oman koneesi kovalevyltä) Selaa-painikkeen avulla. Hyväksy dokementin kopiointi Optima-ympäristöön "Siirrä objekti tietokoneeltasi" -painikkeella. Nimeä objekti uudelleen kuvaavasti (esim. Maija Meikäläisen tiivistelmä). Luettelon muita kohtia ei tarvitse täyttää. (HUOM. "Piilotettu objekti" -kohdassa EI saa olla rastia, mikäli haluat dokumentin näkyvän muillekin kuin itsellesi). Paina lopuksi OK-painiketta. (Huom. Samalla tavalla voit tuoda html-dokumentin Optimaan omalta koneeltasi.)

b) Tee linkki www-sivulle seuraavasti: Valitse luettelosta kohta "Linkki Internettiin". Kirjoita tyhjään kenttään www-sivun osoite (http://... ), missä tiivistelmäsi sijaitsee. Jätä rasti kohtaan "Pääkehykseen". Nimeä objekti uudelleen kuvaavasti (esim. Maija Meikäläisen tiivistelmä). Luettelon muita kohtia ei tarvitse täyttää. (HUOM. "Piilotettu objekti" -kohdassa EI saa olla rastia, mikäli haluat dokumentin näkyvän muillekin kuin itsellesi). Paina lopuksi OK-painiketta.

4. Dokumenttisi löytyy nyt Tiivistelmät-kansiosta. Näet myös dokumentin tiedot (nimi, omistaja, lukuoikeudet, kirjoitusoikeudet). Voit muuttaa dokumentin luku- ja kirjoitusoikeuksia, jos haluat. Oletusasetuksena sinulla (omistajalla) on dokumenttiin sekä luku- että kirjoitusoikeudet ja muilla työtilan (verkkojakson) osallistujilla vain lukuoikeudet. Anna näiden asetusten jäädä voimaan, ellet halua laajentaa dokumentin kirjoitusoikeuksia jollekin toiselle ryhmäsi jäsenelle (esim. siinä tapauksessa, että kyseessä on yhteinen tiivistelmä, jota molempien pitää päästä muokkaamaan).

5. Mikäli haluat jostakin syystä poistaa tekemäsi dokumentin kokonaan, toimi seuraavasti: Avaa luomasi dokumentti klikkaamalla sen nimeä (vasemmanpuoleisessa valikossa, Tiivistelmät-kansion alla). Avaa dokumentin hallintatyökalut Optiman oikeassa yläkulmassa olevasta työkalu-painikkeesta (jakoavain ja hammasratas). Näpäytä oikeanpuoleiseenkehykseen avautuvasta valikosta "Poista"-painiketta. Hyväksy dokumentin poistaminen laittamalla rasti Poista-ruutuun ja näpäytä "Ok". Ohjelma ilmoittaa, että "Operaatio on suoritettu onnistuneesti", kun dokumentti on poistettu.

Jos dokumentin siirtämisessä on ongelmia, ota yhteyttä Paula Vaskuriin (paula.vaskuri(a)oulu.fi, p. 08 - 553 4039).