« Takaisin

Kurssikirjeet


Kurssikirje 8.5.2006 (Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä -kurssi on päättynyt)

Hyvä Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä -kurssin osallistuja,

kiitokset kaikille aktiivisesta osallistumisesta kurssille sekä antamastanne palautteesta!

Tilastojemme mukaan jaksolla tuotettiin kuuden viikon aikana noin 120 dokumenttia ja kirjoitettiin yhteensä 1390 viestiä. Vilkkaasti siis olette osallistuneet keskusteluihin. Teemme jaksosta 31.5.2006 mennessä yhteenvedon, joka sisältää koosteen kurssin toteutuksesta, ryhmien tuotoksista, kurssin tilastotietoja sekä koonnin antamastanne palautteesta. Laitamme yhteenvedon luettavaksenne tämän listan kautta ja se tulee löytymään myös TieVie-portaalista (www.tievie.fi).

Lähetämme kurssin suorittaneille todistukset 31.5.2006 mennessä ilmoittautumislomakkeessa antamaanne osoitteeseen. Mikäli lomakkeesta ei löydy osoitettanne, olemme yhteydessä teihin sähköpostitse. Jos haluat sitä ennen tiedustella, oletko läpäissyt kurssin, ole asiassa yhteydessä Merjaan (merja.ruotsalainen(a)oulu.fi). Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä -kurssi on ollut osa TieVie-virtuaaliyliopistohankkeen lukuvuoden 2005 - 2006 toimintaa. Kurssitodistukset lähetetään Oulun yliopistosta, joka koordinoi TieVie-hanketta.

Kurssiympäristö WebCT:ssä on avoinna 31.6.2006 saakka, joten kannattaa käydä siihen mennessä tutustumassa myös muiden ryhmien tuotoksiin ja keskusteluihin.

Eräänä kolutuksen taustamateriaalina käytettiin Vopla-hankkeen laatukäsikirjaa (http://www.vopla.fi/laatukasikirja.html). Laatukäsikirjaa ollaan kehittämässä käyttäjien kokemusten pohjalta ja olisimme kiitollisia jos sinulla olisi hetki aikaa vastata oheiseen kyselyyn:
https://kampela.it.helsinki.fi/elomake/lomakkeet/2830/lomake.html. Kyselyn tulokset julkaistaan Voplan sivuilla kesäkuun aikana. Kiitos vaivannäöstäsi!

Kiitos vielä kaikille mielenkiintoisesta kurssista ja aurinkoista toukokuun jatkoa!

Merja Ruotsalainen, TieVie-hankkeen projektipäällikkö ja Päivi Pihlaja, kurssin vastuuhenkilö


Kurssikirje 24.4.2006 (Viimeinen kurssiviikko)

Hyvä osallistuja kurssilla "Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä",

On alkanut viimeinen kurssiviikko, ja sen aiheena on arviointi ja palaute. Tuutorit avaavat keskustelun laittamalla keskustelualueelle ryhmäpalautteen ryhmäsi laatukäsikirjoista.

Pyydämme sinua jatkamaan keskustelua ryhmäsi alueella "Pohdintoja kurssista ja laatuajattelusta" siitä, miten koulutuksen aikana ajatuksesi laadusta on vahvistunut tai muuttunut, nyt ajattelet laadusta ja miten laatukeskustelua voisi jatkaa omassa organisaatiossa.

Pyydämme sinua myös palaamaan kurssin alun pohdintaasi ja esittelyviestiisi: toteutuivatko omat koulutukselle asettamasi tavoitteet?

Tarkemmat ohjeet löydät kurssialueen linkistä "Aikataulu ja tehtävät".

Annathan myös palautetta koulutuksesta TieVie -portaalissa (osoitteen sekä tarvittavan salasanan ja tunnuksen löydät ed. mainitulta, tämän viikon aikatalulusivulta!)

Keväisin terveisin,

Päivi Pihlaja


Kurssikirje 10.4.2006 (Laatukäsikirjojen kommentointi alkaa)

Hyvä osallistuja kurssilla "Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä",

Kurssilaisen hahmotelmat oman opetuksen laatukäsikirjoiksi alkavat hiljalleen olla koossa WebCT:ssä! - Jollet vielä ehtinyt lähettää hahmotelmaasi keskustelualueelle, kannattaa toimia nopeasti jotta saisit mahdollisimman hyvän hyödyn ryhmäläistesi kommenteista.

Nyt alkaa ninmittäin kurssilla uusi jakso: laatukäsikirjojen kommentointi.

Pääsiäisen vuoksi on keskustelulle varattu aikaa keskiviikkoon 19.4. asti.
Lue siis 2-3 ryhmäläisenne hahmotelmat ja anna niistä palautetta. Mitä haluaisit tietää lisää, millaisia kokemuksia tai vinkkejä sinulla on jakaa, miltä laatutavoitteet vaikuttavat?

Kurssin viimeiseen vaiheeseen (viikolle 17) orientoivan kirjallisuuden (Asko Karjalaisen artikkelin "Koulutuksen laatujärjestelmän perusteet" sekä linkit eri yliopistojen laatujärjestelmiin) sekä viikon tarkemmat ohjeet löydät linkistä -> "Aikataulut ja tehtävät".

Tuutorit antavat yhteispalautteen luonnoksistanne 24.4. mennessä.

Ystävällisin terveisin,

Päivi Pihlaja


Kurssikirje 4.3.2006 (Tänään alkaa oman laatukäsikirjan hahmottelu)

Hyvä osallistuja,

Tänään alkaakin jo neljäs kurssiviikko. Tuutorit laativat nyt koosteen viime viikon keskustelustanne. - Olettehan muistaneet kommentoida ryhmäläistenne viestejä ja ajatuksia laadusta!

Keskustelukoosteet tuodaan lähipäivinä kurssin sivustolle, ja niitä voi käyttää seuraavan vaiheen materiaalina. Lisäksi kurssin linkistä "Aikataulu ja tehtävät" -> "Viikko 14" löydät joukon muita materiaaleja, jotka on tuottanut Vopla-hanke.

Näiden pohjalta on nyt tarkoitus ryhtyä hahmottelemaan oman opetuksesi laatumääritystä. Tähän kuuluvat 1) laatutavoitteet, joiden mukaan toimit, sekä 2) miten tavoitteisiin pääset ja miten niitä arvioit.

Viikon lopulla tulisi palauttaa 2-5-sivuinen hahmotelma oman työn "laatukäsikirjasta" ryhmäsi keskustelualueelle "Laatukäsikirjaluonnokset".

(Tarkemmat ohjeet löydät jälleen kurssin sivustolta "Aikataulu ja tehtävät".
"Tekniset" ohjeet löytyvät linkistä "Web-CT-ohjeet" -> "Liitetiedoston tuominen keskustelualueelle"!)

Ystävällisin terveisin,
Päivi Pihlaja


Kurssikirje 27.3.2006 (Orientaatiojakso päättynyt - vuorossa kommentointia)

Hyvä osallistuja verkkokurssilla "Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä"!

Kurssin orientaatiojakso on päättynyt; osallistujat ovat esittäytyneet ja kirjoittaneet ryhmänsä keskustelupalstalle omista oppimis- tai opettamiskokemuksistaan.

Seuraavaksi onkin vuorossa vaihe II: kommentointijakso. Tällä viikolla pyydämme sinua lukemaan ryhmäläistesi pohdinnat ja kommentoimaan niistä kahta-kolmea. Tarkempia ohjeita kommentointiin löydät kurssialueelta linkistä

"Aikataulu ja tehtävät" -> Vko 13: Oman opetuksen laatu.

Toisten viestien kommentoiminen onnistuu kuten tavallisessa sähköpostissa klikkaamalla viestinlukuikkunassa nappia "Vastaa"; tai, mikäli haluat kommentoitavan viestin näkyvän omassasi, valitse "Lainaa". (Tarkemmat ohjeet löydät kurssialueen linkistä "WebCT-ohjeet -> Viestiin vastaaminen".)

HUOM! Muutama osallistuja ei vielä ole esittäytynyt ryhmälleen. Jotta keskustelut lähtisivät tasapainoisesti käyntiin, tulisi vielä 'hiljaa' pysytelleiden kurssilaisten lähettää orientaatiojaksoa koskevat viestit VIIMEISTÄÄN tiistaihin 29.3. mennessä! Mikäli olet jostain syystä päättänyt peruuttaa osallistumisesi, ilmoitathan siitä ystävällisesti meille järjestäjille.

Aurinkoisin terveisin,

Päivi Pihlaja
kurssin vastuuhenkilö


Kurssikirje 20.3.2006 (Toinen orientaatioviikko ("Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä"))

Hyvä osallistuja,

tänään on alkanut toinen orientaatioviikko verkkokurssilla "Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä"!

On ollut antoisaa päästä viimeviikkoisten esittäytymisviestienne kautta tutustumaan 'virtuaalisiin' kurssitovereihin. Aivan kaikki eivät vielä ole ehtineet esittäytyä; mutta ehdit toki tehdä sen hyvin vielä tässä toisen orientaatioviikon alussakin.

Tällä viikolla toivomme, että kuvailisit kurssin Web-CT-alustalla (oman ryhmäsi keskustelualueella) jotakin itse koettua opetus- tai oppimistilannetta, jossa olet kokenut hyvää laatua. Mikäli sinulla ei ole sopivaa kokemusta verkko-opetuksesta, voit kuvata vastaavaa lähiopetus- tai oppimistilannetta. - Voit kuvailla vaikkapa muistoa kurssilta, jossa olet ollut itse opiskelijana; tai kokemusta itse toteuttamastasi, onnistuneelta tuntuneesta opetustilanteesta.

Ja jos ilmenee pulmia - esimerkiksi tunnuksen tai kirjautumisen kanssa - ota vain yhteyttä minuun!

Jo hieman keväisin terveisin,

Päivi


Kurssikirje 13.3.2006 ( Kurssi alkoi tänään: Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä)

Tänään alkaa verkkokurssi "Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä"!

Kurssin orientaatiojaksolla harjoitellaan kurssialueen käyttöä ja tutustutaan muihin kurssin osallistujiin.

Osanottajat on jaettu 11 eri ryhmään (ryhmät A-K). Oman ryhmäsi kokoonpanon sekä ryhmäsi keskustelufoorumit löydät kurssialueelta.

KURSSIALUEELLE KIRJAUTUMINEN
Kurssialueelle pääsyyn tarvitset tunnuksen ja salasanan. Jos olet
1) Helsingin yliopistosta, käytä normaalia Web-CT-tunnustasi (nk. kasitunnus).
Jos taas olet
2) toisesta korkeakoulusta, olet saanut valitsemasi tunnuksen ja salasanan sähköpostiisi.

Pääset tästä päivästä lähtien kirjautumaan tunnuksillasi kurssialueelle www-
osoitteessa:

https://webct-server.it.helsinki.fi/public/TieVie_laatu06/

ORIENTAATIOVAIHE
Orientaatiovaihe kestää kaksi viikkoa ja se jakaantuu kahteen erilliseen tehtävään.

  • Ensimmäisellä viikolla (13.3.-190.3.) pyydämme sinua esittäytymään omalle ryhmällesi keskustelualueella "Esittäytyminen", sekä tutustumaan kurssin aikatauluun.
  • Toisen viikon (20.-26.3.) tehtävänä on kirjoittaa ryhmäsi keskustelualueelle "Hyviä oppimis- ja opetuskokemuksia" viesti, jossa kuvaat (mieluiten verkko-opetukseen liittyviä) oppimis- ja opetustilanteita, joissa on sinusta ollut havaittavissa laatua ja hyviä käytänteitä: miten laatu ilmeni käytännössä, mitkä tekijät/toimintamallit tuottivat hyvää laatua, miten laatu näkyi oppijoiden ja opettajan toiminnassa jne.

Kurssia koskevissa teknisissä ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä minuun tai HY:n web-ct-tukeen (atk-ymparistot(a)helsinki.fi). Lisää ohjeita ja muita osoitteita on saatavilla kurssialueelta.

Hyvää alkua kurssille! Toivomme, että saat ryhmäsi keskusteluista hyviä virikkeitä ja vertailukohtia oman opetuksesi laadun kehittämiseen.

Ystävällisin terveisin,

Päivi Pihlaja

paivi.pihlaja(a)helsinki.fi


Kurssikirje 23.2.2006 (Tervetuloa Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä -kurssille!)

Hyvä osallistuja,

tervetuloa Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä -kurssille perehtymään kanssamme verkko-opetuksen laatuun!

Kurssille osallistuu yhteensä 110 osallistujaa 16 yliopistoista sekä kaksi osallistujaa kahdesta ammattikorkeakoulusta. Kurssi alkaa 13.3. orientaatiovaiheella, jolloin tutustutaan toisiin osallistujiin, oppimisympäristöön ja materiaaliin sekä orientoidutaan kurssin tavoitteisiin. Kurssi päättyy 28.4.2006. Kurssi on laajuudeltaan 2 opintopistettä ja se edellyttää osallistujalta kokonaisuudessaan noin 54 tunnin työpanosta 7 viikon aikana. Varaathan riittävästi kalenteristasi aikaa kyseisenä ajanjaksona kurssilla opiskeluun.

Ilmoittautumisvaiheessa kysyimme, haluatko opiskella kurssilla ruotsiksi vai suomeksi. Valitettavasti ruotsinkieliseen ryhmään ei tullut riittävästi osallistujia, joten kaikki opiskelevat kurssilla suomenkielisen tuutorin johdolla.

Olemme perustaneet Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä -kurssin osallistujille oman sähköpostilistan, tievie2006_2op@lists.oulu.fi, jonka kautta tämä viesti on lähetetty. Listaa käytetään viikoittaiseen tiedottamiseen kurssin etenemisestä ja sen kautta saatte lisää tietoa kurssista sen alkaessa 13.3.2006. Varsinainen kurssi ja osallistujien välinen vuorovaikutus tapahtuu www-pohjaisessa WebCT-oppimisympäristössä (http://webct.helsinki.fi/), jota ylläpitää Helsingin yliopisto. Saat ohjeet käyttäjätunnusten luomiseen WebCT-oppimisympäristöön 28.2.2006 mennessä tämän listan kautta. Lisätietoja kurssista sekä linkin WebCT-oppimisympäristöön löydät TieVie-portaalista osoitteesta: http://tievie.oulu.fi/opetuksen_laatu/. Kurssiympäristö avataan ma 13.3.2006.

Jos jostakin syystä et pystykään osallistumaan Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä -kurssille, ilmoitathan siitä välittömästi sekä minulle (merja.ruotsalainen@oulu.fi) että oman yliopistosi TieVie-yhteyshenkilölle. Ammattikorkeakoulujen osallistujilta riittää ilmoitus minulle. Yhteyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät TieVie-portaalista http://tievie.oulu.fi/yhteystiedot/yhteyshenkilot.htm.

Koulutuksen toteuttaa TieVie-verkosto (www.tievie.fi), joka on valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön koulutusta tarjoava virtuaaliyliopistohanke. Kurssin toteutuksesta vastaavat Helsingin yliopisto ja Oulun yliopisto. Opettaja verkko-opetuksensa laadun kehittäjänä -kurssia on suunniteltu yhteistyössä Vopla-hankkeen (http://www.helsinki.fi/vopla/) kanssa. Kurssin vastuuhenkilönä toimii Päivi Pihlaja Helsingin yliopistosta.

Mikäli sinulla on tässä vaiheessa kysyttävää kurssiin liittyvissä asioissa, ota yhteyttä minuun (merja.ruotsalainen(a)oulu.fi, puh. 08 - 553 7435, 040 - 720 2269) tai Päiviin (paivi.pihlaja(a)helsinki.fi, puh. 09 - 191 23277, 050 - 360 8022).

Aurinkoisin koulutusterveisin TieVie-suunnitteluryhmän puolesta,
Merja Ruotsalainen Oulusta

*********************************
Merja Ruotsalainen, projektipäällikkö
TieVie - Valtakunnallinen tieto- ja
viestintätekniikan opetuskäytön koulutus
(http://www.tievie.fi)

Oulun yliopisto
Opetuksen kehittämisyksikkö
Postiosoite: PL 8000, 90014 Oulun yliopisto
Email: merja.ruotsalainen@oulu.fi
Puh: 08-553 7453, 040-720 2269
Sisäinen posti: PSOAS 313
*********************************


 

 

 

Virtuaaliyliopisto

Sivukartta

Webmaster