Takaisin TieVie-sivuston etusivulle

Etusivu
Juonnekuvaukset

Osallistujat

TieVie-portaali
Yhteystiedot


Vinkkejä verkkoviestintään ja -opiskeluun

Sujuvan verkko-oppimiskokemuksen edesauttamiseksi tässä on kerrottu joitakin vinkkejä oman opiskelun ja verkkokäyttäytymisen tueksi TieVie-asiantuntijakoulutuksen ajaksi.

Vinkki: Suunnittele ajankäyttö verkkotyöskentelyä varten. Varaa kalenteriisi aikaa, jolloin teet verkkotehtäviä, käyt verkossa keskustelua tai tutustut itsenäisesti verkkomateriaaleihin.

Dialoginen ja yhteisöllinen oppimiskulttuuri verkossa

Oppiminen tieto- ja viestintäteknologiaan perustuvassa virtuaalisessa oppimisympäristössä on toimintakulttuurillinen oppimisen muutos kohti yhteisöllistä oppimista ja osallistumista (Enkenberg 2001). Verkkoympäristö on oppimisen ja oppijoiden toiminnan foorumi, jossa on mahdollista kuulua ja osallistua erilaisiin oppimisen yhteisöihin. Oman tuotoksen aikaansaamisen rinnalla yhteisöllisen osaamisen rakentaminen on keskeistä.

Vinkki: Älä aina yritä lukea kaikkia viestejä äläkä yritä vastata kaikkiin. Tee yhteenvetoja, puhuttele eri kirjoittajia, viittaa edellisiin viesteihin ja kerro oma asiasi konkreettisesti. Näin pääset helpoimmin asiassa eteenpäin.

Minä ja me verkossa

Avoin, dynaaminen ja yhteisöllinen verkkoryhmän toiminta edellyttää aktiivista osallistumista ja sitoutumista, avointa ja vilpitöntä ilmaisua, kunnioittavaa suhtautumista toisiin sekä vuoropuhelua ja -kuuntelua . Vuorovaikutuksellinen ja yhteisöllinen oppiminen edellyttää, että koet kuuluvasi yhteiseen ryhmään, tunnistat toiset, olet vuorovaikutuksessa ja pyrit yhteisen tehtävän tai tavoitteen suuntaan. (Aarnio - Enqvist 2001.)

Verkossa tapahtuvilla keskusteluilla ja tiedon rakentamisella ryhmässä pyritään tukemaan seuraavia asioita (Aarnio - Enqvist 2001; Hein 2000; Kalliala 2002):

  • kirjoittamisen avulla tapahtuvaa ajattelun ulkoistamista,
  • vuorovaikutteista ja osallistumista lisäävää oppimista,
  • aktiivista ja aloitteellista oppimisprosessin etenemistä,
  • joustavaa tiedon etsimistä ja keskusteluihin osallistumista.

Vinkki: Kirjoita tarpeeksi napakoita viestejä. Verkossakaan monologia ei pitkään jaksa kuunnella.

Dialogiin perustuva oppiminen tiedon jakamisena ja yhteisen ymmärtämisen rakentamisena

Taito oppia toisilta ja taito ajatella yhdessä perustuu ennen kaikkea dialogiseen osaamiseen (Aarnio - Enqvist 2001; Aarnio - Enqvist - Helenius 2002). Verkkoryhmissä on verkkojaksojen aikana tarkoitus käydä oppimiskeskusteluja, testata omia ajatuksia ja luoda yhteisöllisen oppimisen ilmapiiri työskentelemällä yhdessä verkossa. Dialogi verkossa voidaankin ymmärtää tasavertaiseen osallistumiseen perustuvana yhdessä ajattelemisena ja perehtymisenä opiskeltavaan asiaan tai toimintaan (Aarnio - Enqvist 2001; Aarnio - Enqvist - Helenius 2002).

Vinkki: Otsikoi viestisi selkeästi sisältöä vastaamaan. Tällöin kollegojesi on helpompi valita viestitulvasta ne, jotka tuntuvat kaikkein kiinnostavimmilta.

Yhteisöllinen dialogi verkossa tekee näkyväksi oppimiseen sisältyvät ajatusprosessit, oppijayhteisön luovuuden ja ajattelun aukkokohdat. Dialogissa voit tiedustella toisilta ryhmäläisiltä muun muassa seuraavia asioita: faktoja, arvoja, toimintatapoja, käsityksiä, tunteita, ilmiöitä ja periaatteita, syy-seuraussuhteita, analogioita ja vertailuja sekä analyysejä ja synteesejä (Aarnio - Enqvist 2001). Dialogissa uudet puheenvuorot kumpuavat edellisistä puheenvuoroista: kysyvät, vastaavat, tarkistavat ja lisäävät (Kalliala 2002).

Vinkki: Kun keskustelusta löytyy itsellesi uusi ja kiinnostava ajatus, ehkä idea, jota haluat soveltaa omaan työhösi myöhemmin, jatka aiheesta keskustelua kysymällä ja kommentoimalla. Poimi se myös talteen - tee itsellesi portfioliota verkkokeskusteluista.

Viestintä on virtuaalisessa oppimisyhteisössä sosiaalisen toiminnan edellytys. Verkossa toimiva oppimisalusta on vuorovaikutuksen ja ongelmanratkaisun tila, joka parhaimmillaan laajentaa yhteisöllisen oppimisen mahdollisuuksia (Aarnio - Enqvist 2001). Ryhmän ja yksilön suhde on vastavuoroinen - osallistumalla suuntaat omaa ja ryhmän oppimista.

Lähteet ja kirjallisuutta

  • Aarnio, H. - Enqvist, J. 2001. Dialoginen oppiminen verkossa - DIANA - malli ammatillisen osaamisen rakentamiseen. Kehittyvä koulutus 2/2001. Helsinki: Opetushallitus.
  • Verkkopedagogiikan kehittäminen ammatillisessa koulutuksessa ja työssäoppimisessa: DIANA-toimintamalli. 2002. (Toim. Aarnio, H - Enqvist, J. - Helenius, M.) Helsinki: Opetushallitus.
  • Enkenberg, J. 2001. Oppimisesta ja opetusmalleista yliopistokoulutuksessa. http://sokl.joensuu.fi/verkkojulkaisut/
    kipinat/
    (Luettu 19.7.2005).
  • Hein, I. 2000. Oppiminen verkossa omaksi. Opetus ja opiskelu modernissa viestintäympäristössä. http://www.hut.fi/Yksikot/
    Opintotoimisto/Opetuki/kirjoitukset/IHOppiminenomaksi%20.pdf (Luettu 15.4.2004).

Dialogisia oppimisen hetkiä ryhmässä!


TieVie - suunnitteluryhmä

Kuvat: www.freeimages.co.uk