« TieVie-asiantuntijakoulutus
Kurssikirjeet (23.5. - 31.12.2006)
Kurssikirjeet 1.1.2007 ->
Kurssikirje 29.12.2006 (Pedagoginen muutos -verkojakson suoritusmerkinnät ja palaute)
Hei TieVieläiset,
TieVie-portaaliin on laitettu Pedagoginen muutos –verkkojakson suoritusmerkinnät. Suorituksia voit tarkastella TieVie-portaalista: http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Henkilökohtaiset osasuoritukset. Suoritusten arvioinnin ovat suorittaneet tuutorit ja jakson vastuuhenkilöt. Lopullisen päätöksen suorituksista on tehnyt allekirjoittanut. Valtaosalla (68) suoritus on hyväksytty ja tallennettu TieVie-portaaliin, osalla (14) suoritus on keskeneräinen ja lopuilla (11) kurssi on kokonaan suorittamatta.
Verkkojakson hyväksytysti suorittanut on:
- tehnyt ja julkaissut henkilökohtaisen ongelmakuvauksen
- osallistunut aktiivisesti verkkokeskusteluihin
- tehnyt ja julkaissut koosteen keskustelujen ja kirjallisuuden pohjalta (Osallistuminen 11.12. megakonferenssiin on arvioitu erikseen)
Verkkojakson hyväksyminen edellyttää kaikkien edellä mainittujen kohtien suorittamista. Osallistujat, jotka olette hyväksyttyjen listalla, käyttehän tarkastamassa että nimenne todellakin löytyy portaalista hyväksymisen merkkinä.
Henkilöt (14 kpl), joilla suoritus on keskeneräinen (jokin osasuoritus puuttuu tai suoritusta on jollakin tapaa täydennettävä), ottakaa yhteyttä allekirjoittaneeseen ja sopikaa täydennyksestä.
Henkilöt (11 kpl), joilla kurssi on kokonaan suorittamatta, suorittavat korvaavan tehtävän joka löytyy osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/korvaavat_suoritukset.htm
Korvaavien tehtävien / täydennysten deadline on 31.1.2007.
Pedagoginen muutos -verkkojaksoa koskevaa palautetta ja parannusehdotuksia toivomme kaikilta osallistujilta, mutta palautteenantovuorojen jaon mukaisesti palautetta ovat velvoitetut tämän jakson osalta antamaan tievieläiset, joiden sukunimi on aakkosissa välillä Maijala - Ylén. Linkki palautelomakkeeseen löytyy TieVie-portaalista (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Anna palautetta verkkojaksosta).
Hyvää loppuvuotta ja menestyksekästä alkavaa vuotta!
Tomi
Kurssikirje 12.12.2006 (Megakonferenssin jälkipuintia)
Hei kaikille,
Suuret kiitokset eiliseen konferenssiin osallistumisesta ja aktiivisesta panoksestanne! Toivottavasti saitte laajennettua omaa tietämystänne videoneuvottelusta ja sen mahdollisuuksista. Asiantuntijapuheenvuorot herättivät paljon keskustelua ja tulevaisuus näyttää ehkä sittenkin kehittyvän myös videoneuvottelun osalta.
Toivomme teidän verkkojaksojen tapaan antavan palautetta konferenssista. Palautteenantovuorossa ovat tällä kertaa henkilöt, jotka sijouttuvat aakkosissa välille Maijala - Ylén. Palautetta annetaan vanhaan tapaan TieVie-portaalin kautta (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Anna palautetta seminaarista). Palautetta saavat toki antaa muutkin, kuin virallisessa palauttenantovuorossa olevat :-)
Mikäli et päässyt osallistumaan megakonferenssiin, tulisi sinun tehdä korvaava osasuoritus perehtymällä tilaisuudesta tehtyyn tallenteeseen (löytyy osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/megakonferenssi1.htm tämän viikon loppupuolella).
Varsinaisena tehtävänä on tallenteissa esitettyjen puheenvuorojen pohjalta miettiä, miten voisit tulevaisuudessa itse hyödyntää videoteknologiaa omassa työssäsi? Pohdi myös, mitä tämä mielestäsi edellyttää omalta organisaatioltasi sekä sinulta itseltäsi. Pohdi samalla myös erilaisia videoteknologisia ratkaisuja sekä niiden etuja ja mahdollisia haasteita omassa työssäsi. Kirjoita pohdiskeleva essee, jossa käsittelet edellä mainittuja asioita haluamassasi muodossa. Tallenna korvaava suoritus Optimassa portfolio-työtilassa olevaan henkilökohtaiseen kansioosi. Laitathan minulle tiedon tehtävän suorittamisesta, jotta osaan tarkastaa tehtävät ja antaa niistä merkinnän.
Oikein mukavaa joulun odotusta kaikille ja tapaamisiin ensi vuoden puolella Jyväskylän seminaarin merkeissä!
Taru
Kurssikirje 11.12.2006 (Seminaari Jyväskylässä 11.-12.1.2007)
Hyvät TieVieläiset!
Jyväskylän seminaari 11.-12.1.2007 on edessä yllättävän pian. Ilmoittautuminen seminaariin on käynnissä (osa on näköjään huomannut asian ilman laajempaa tiedottamista ;).
Ohjelma ja ilmoittautumislomake seminaariin on osoitteessa http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/ohjelmajyvaskyla.htm
Ilmoittautumisaikaa on 3.1. saakka, mutta hotellikiintiöiden kanssa on kiireempää, joten kannattaa toimia nopeasti.
Tuttuun tapaan seminaariin tehdään myös reaktiopaperi, josta löydätte ohjeet TieVie-portaalista http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/reaktiopaperi.htm#jyvaskyla (deadline 7.1.2007).
Tervetuloa tammikuussa toivottavasti jo hieman talvisempaan Jyväskylään!
terveisin
Jyväskylän TieVie-tiimi
Antti Auer & Markku Närhi
Kurssikirje 5.12.2006 (Pedagoginen muutos -verkkojakson viimeinen tehtävä)
Pedagoginen muutos -verkkojakson verkkokeskustelut päättyivät eilen 4.12.
1. Tämän viikon ensimmäisenä tehtävänäsi on
- työstää keskustelujen ja kirjallisuuden pohjalta kooste / ratkaisuvaihtoehtoja ongelmakuvaukseesi jossa pohdit hankeesi pedagogisia ratkaisuja ja arviointikriteereitä (yksityiskohtaisempi ohje löytyy Moodlesta) ja
- palauttaa kooste dokumenttina (esim. Word) sekä Moodleen (tekninen ohje löytyy Moodlesta) että Optiman Portfolio –työtilaan tämän viikon sunnuntaihin 10.12. mennessä.
Huom! Deadline on ehdoton, järjestelmä ei ota vastaan myöhässä palautettuja töitä.
2. Toisena tehtävänäsi on valmistautua 11.12. Megakonferenssiin
(http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/megakonferenssi1.htm)
kirjaamalla itsellesi muistiin mikä oli verkkojakson tärkein anti sinulle, mikä oli verkkojaksolla vaikeinta ja mitä muuta haluat sanoa verkkojaksosta.
Megakonferenssissa työstetään kunkin osallistujan kokemuksia pienryhmissä ja laaditaan yhteiset pienryhmäpalautteet konferenssissa esitetyn ohjeistuksen perusteella.
Työskentelyn iloa ja hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!
Tomi
Kurssikirje 23.11.2006 (Pedagoginen muutos -verkkojakson tilannekatsaus ja jatkotehtävät)
Hei kaikki TieVieläiset!
Pedagoginen muutos -verkkojakso etenee kovaa vauhtia. Olen voinut ilokseni havaita että, muutamista teknisistä vastoinkäymisistä huolimatta (näistä viestin lopussa), toiminta Moodlessa on ollut aktiivista. Viestejä kurssilla on postitettu tähän mennessä muhkeat 449 kappaletta (!), joista ongelmakuvauksia 66 (/95 = 69% tievie-osallistujista). Kommentteja ongelmakuvauksiin on tullut varsin mukavasti (vrt. viestien määrä edellä), tosin tässä on melkoisia eroja ryhmien sisällä. Huolehdithan kohteliaasti, että kaikki ryhmäsi jäsenet saavat kommenttisi; muutama ongelmakuvaus näyttää olevan vielä täysin vailla kommentteja!
Tänään alkavan 2. vaiheen 1. tehtävänä (2a) on vastata ongelmakuvaukseesi lähetettyihin kommentteihin (osa on jo tietenkin tehnyt tämän) ja jatkaa aktiivista keskustelua teemasta. 2. tehtävänä (2b) on laajentaa keskustelua (Aloita uusi keskustelu) ja pohtia hankkeiden onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä ja laatukriteereitä; esim. miten hankettasi voi arvioida ja mikä tekee hankkeestasi laadullisesti onnistuneen. Näissä keskusteluissa tulisi painottaa edelleen pedagogista näkökulmaa. 2. tehtävään liittyviä keskusteluja jatketaan 4.12. saakka, joten pysykää aktiivisesti langoilla.
Mikäli et ole vielä tuottanut ongelmakuvaustasi ja / tai osallistunut keskusteluihin, nyt on viimeinen mahdollisuus tehdä se ja tulla mukaan verkkokurssille. Mattimyöhäsetkin siis vielä rohkeasti mukaan!
Sitten pari teknisempää Moodleen liittyvä asiaa. Ensinnäkin pahoitteluni niille henkilöille, joiden ponnistelut haihtuivat bittiavaruuteen Moodlen automaattisen uloskirjautumisen johdosta. Oli kuitenkin hienoa huomata sinnikkyytenne ja määrätietoisuutenne; ette lannistuneet vaan jaksoitte työstää ja julkaista tekstinne uudestaan. Kuten Päivin kurssin etusivulle Moodleen julkaisemasta tiedotteesta käy ilmi, uloskirjautumisaikaa on pidennetty maksimiin eli 4 tuntiin. Jotta vastaavilta ongelmilta voitaisiin tulevaisuudessa välttyä, suositeltava varokäytäntö ja varmin tapa onnistua oman tekstin tuottamisessa (sama ongelma voi ilmetä alustasta riippumatta jos esim. internet-yhteys katkeaa) on tehdä teksti ensin vaikka oman koneen tekstinkäsittelyohjelmalla (esim. word tai notepad) säännöllisesti tallentaen. Kun teksti sitten on valmis, se voidaan kopioida ja liittää Moodleen (muistathan että tekstin tuominen leikepöydän kautta onnistuu varmimmin Internet Explorer –selaimella, ks. teknisiä ohjeita kurssin etusivulla).
Moodlen etusivulle on lisätty viimeisimmät tapahtumat -toiminto, jonka avulla teidän on toivottavasti helpompi löytää uusimmat keskustelut ja tapahtumat. Oletuksena näytetään tapahtumat edellisen uloskirjautumisen jälkeen. Viimeisimpien tapahtumien kattava raportti -linkin takaa pääsette tarkastelemaan yksityiskohtaisemmin tapahtumia eri ajanjaksoilta.
Tässä olivat kaiketi tärkeimmät asiat tällä erää. Antoisia keskusteluja ja iloista joulumieltä toivottaen (toivottavasti kukaan ei saa tästä ennenaikaista jouluahdistusta ;-)!
Tomi
Kurssikirje 16.11.2006 (Megakonferenssi 11.12.2006)
Tervehdys kaikille,
Megakonferenssin järjestelyt ovat edenneet siihen pisteeseen, että ohjelman viimeisin versio löytyy portaalista osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/megakonferenssi1.htm. Ohjelmaa täydennetään sitä mukaa, kun esim. puheenvuorojen täsmälliset otsikot selviävät.
Muistutuksena vielä, että kaikki megakonferenssin rakentamisesta kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan tilaisuuteen jo kello 8.00 alkaen. Alussa megakonferenssissa otetaan paikkakuntakohtaisesti yhteyttä Oulun siltaan ja testataan yhteyksien toimivuus. Vasinainen konferenssi alkaa kello 9.00.
Megakonferenssin korvaava tehtävä ilmoitetaan konferenssin jälkeen. Korvaava tehtävä laitetaan sekä portaaliin että lähetetään niille osallistujille, jotka tehtävää ovat erikseen pyytäneet.
Alla vielä kertauksena paikkakuntien yhteystiedot. Aikaisempiin tietoihin on tullut lisäyksenä Savonlinnan ja Joensuun tarkemmat tiedot, jotka löytyvät listasta.
Mukavaa loppuviikkoa!
T:Taru V.
---------------------------------------------------------------
Osallistuvien paikkakuntien yhteystiedot
Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua, mikäli sitä ei ole erikseen mainittu. Turun ja Tampereen seudut kokoontuvat yhdessä paikassa ja pääkaupunkiseudulla on kaksi vaihtoehtoista osallistumispaikkaa. Mikäli olet konferenssin aikaan esim. työmatkalla jollakin toisella paikkakunnalla ja osallistumassa sieltä käsin konferenssiin, ilmoitathan asiasta paikalliselle yhteyshenkilölle, jotta hän voi varautua oikeaan osallistujamäärään. Samoin pääkaupunkiseudun yhteyshenkilöt (Mari Jussila (HY) ja Taru Valovirta (TKK)) ottavat mieluusti etukäteen tiedon paikalle tulevista osallistujista.
Paikallisista järjestelyistä voi kysyä yliopistojen yhteyshenkilöiltä ja muista asioista megakonferenssin järjestäjiltä.
Joensuu (JoY, Opetusteknologiakeskus)
Yhteyshenkilö (toistaiseksi): Katja Halmetojan, katja.halmetoja(a)joensuu.fi, p. 013 - 251 2812. Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Tila P14
Jyväskylä (JY, virtuaaliyliopistohanke)
Yhteyshenkilö: Markku Närhi, mtnarhi(a)cc.jyu.fi, p. 014 - 260 4127
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Videoneuvottelu järjestetään salissa MaE 110 (Mattilanniemi).
Kuopio (KuY, Oppimiskeskus)
Yhteyshenkilö: Taina Rytkönen-Suontausta, taina.rytkonen-suontausta(a)uku.fi, p. 017 - 16 3632).
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: ryhmätyötila MR10.
Lappeenranta (LTY, Oppimiskeskus)
Yhteyshenkilö: Annikka Nurkka, Annikka.Nurkka(a)lut.fi, p. 05 - 621 7020.
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Videoneuvottelutila 7515.
Oulu (OY, Opetuksen kehittämisyksikkö)
Yhteyshenkilö: Merja Ruotsalainen, merja.ruotsalainen(a)oulu.fi, p. 08 - 553 7453, 040 - 720 2269)
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Linnanmaa, salissa TA105 (Kauppakatu), ks. kartta http://www.oulu.fi/kartat/linnanmaa.pdf.
Pääkaupunkiseutu
Pääkaupunkiseudulla osallistujat voivat valita Helsingin yliopiston tai Teknisen korkeakoulun tilat:
- Helsinki (HY, Opetusteknologiakeskus)
Yhteyshenkilö Mari Jussila, mari.jussila(a)helsinki.fi, p. 09 - 191 23277, 050 - 5449000
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Oppimiskeskus Aleksandria, Fabianinkatu 28, koulutusluokka 431 (4. krs.). http://www.helsinki.fi/aleksandria/yhteystiedot/kartat.htm
- Espoo (TKK, Opetuksen ja opiskelun tuki)
Yhteyshenkilöt: Taru Valovirta, taru.valovirta(a)tkk.fi, p. 09 - 451 4669, 050-348 6156
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Teknillinen korkeakoulu, TUAS-talolla neuvotteluhuoneessa 1593
Rovaniemi (LaY, Opetuksen kehittämispalvelut)
Yhteyshenkilö: Maire Syrjäkari maire.syrjakari(a)ulapland.fi, p. 040 - 519 8364
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Lapin yliopisto Opetusteknologiatila (LS 14).
Savonlinna (JoY, Opetusteknologiakeskus)
Yhteyshenkilö (toistaiseksi): Katja Halmetojan, katja.halmetoja(a)joensuu.fi, p. 013 - 251 2812. Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: tila B 304.
Tampereen alue (TaY, Opetusteknologiakeskus)
Tarkemmasta tilaisuuden tiedottamisesta ja muista järjestelyistä vastaa Pauliina
Veräväinen, pauliina.veravainen(a)uta.fi, p. 03 - 3551 8885) ja Suvi Junes, suvi.junes(a)uta.fi, p. 03 - 3551 8312
Turun alue (TY)
Yhteyshenkilö: Tomi Jaakkola, tomi.jaakkola@utu.fi, 02 333 8740
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Turun yliopisto / Publicum, 4.krs. Multimedialuokka 431.
Vaasa (Oppimiskeskus Tritonia)
Yhteyshenkilö: Sanna Eronen, sanna.eronen(a)tritonia.fi p. 06 - 324 8924 Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Tritonia, videoneuvottelutila K319 (3. krs).
Kurssikirje 14.11.2006 (Pedagoginen muutos -verkkojakso etenee työstamisvaiheeseen)
Hei TieVieläiset,
TieVie-asiantuntijakoulutuksen Pedagoginen muutos -verkkojakson työskentely on käynnistynyt mukavasti orientaation, kirjallisuuden ja ongelmakuvauksen julkaisemisen merkeissä.
Moodleen rekisteröityneitä käyttäjiä on 101, ja profiilitietojakin on päivitetty aktiivisesti.
Verkkojakson ensimmäinen osa päättyy huomenna 15.11., jonka jälkeen alkaa aktiivinen verkkokeskustelu. Muistattehan siis viimeistään keskiviikkona käydä julkaisemassa hankkeenne ongelmakuvauksen vertaisryhmänne keskustelualueelle Moodleen (http://etu.utu.fi/moodle/course/view.php?id=3). Ongelmakuvaus julkaistaan uutena
keskusteluna 'lisää uusi keskustelu' (tai muu vastaava ilmaisu kieliversiosta riippuen) -linkistä (http://etu.utu.fi/moodle/mod/forum/view.php?f=38).
Kysymyksiä
ja vastauksia -alueella voi esittää yleisiä kysymyksiä ja kommetteja.
Jos käyttäjäprofiili on jäänyt vielä
päivittämättä, kannattaa samalla kertaa käydä lisäämässä profiiliin oma kuva ja 'kotipaikkakunta' (Klikkaa omaa nimeäsi esim.
oikeassa yläkulmassa -> Päivitä profiilini).
Mikäli Moodlen käyttöoikeudet jostain syystä vielä puuttuvat, tai kirjautumisessa on ongelmia, kannattaa ottaa yhteyttä joko moodlen tekniseen tukeen (wm-tuki(a)utu.fi) tai minuun (paivi.laine(a)utu.fi), sillä Tomi ei virkamatkan vuoksi pysty vastaamaan sähköposteihin tällä viikolla.
Verkkojakson toinen vaihe alkaa torstaina 16.11., jolloin myös Moodlen etusivun sisältö hieman muuttuu.
Antoisaa verkkotyöskentelyä,
terveisin Päivi
Kurssikirje 6.11.2006 (Pedagoginen muutos -verkkojakso alkaa)
Hei TieVieläiset,
TieVie-asiantuntijakoulutuksen Helsingin seminaarissa aloitettu pedagogisen muutoksen teeman työstäminen jatkuu tänään starttaavalla verkkojaksolla Turun yliopiston Moodle-alustassa.
Moodle löytyy osoitteesta http://etu.utu.fi/moodle (kirjautumislinkki tulee myös TieVie-portaalin etusivulle). Etusivulta löydät kaksi kurssialuetta, varsinaisen kurssin TieVie06_Pedagoginen_Muutos_-verkkojakso ja testaamisen tarkoitetun Hiekkalaatikon. Kurssialueille pääset klikkaamalla nimeä ja sen jälkeen kirjautumalla sisään viime viikolla luomiesi tunnusten avulla.
Verkkojakson tavoitteet, rakenne, tehtävät, materiaalit, keskustelualueet ja aikataulu ajankäyttösuosituksineen löytyvät verkkojakson etusivulta.
Työskentely tapahtuu vertaisryhmissä (jokaiselle vertaisryhmälle on oma kesksutelualue). Tutustu huolella jakson kokonaisuuteen.
Antoisaa verkkotyöskentelyä!
t.Tomi
Kurssikirje 31.10.2006 (Pedagoginen muutos -seminaarin jälkeen)
Hei TieVieläiset,
Lämmin kiitos kaikille viime viikkoiseen pedagoginen muutos -seminaariin osallistuneille panoksestanne yhteiseen työskentelyyn! Seminaarin jälkipuintiin voitte vielä osallistua seminaariblogissa osoitteessa:
http://blogit.helsinki.fi/tievie/. Saimme paikan päällä seminaarissa jo paljon suullista palautetta, mutta annattehan palautetta tuttuun tapaan myös kirjallisesti palautelomakkeella. Linkki palautelomakkeeseen löytyy TieVie-portaalista (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Anna palautetta seminaarista -> Pedagoginen muutos -lähiseminaari, Helsinki 26. - 27.10.2006).
Seminaarin suoritukset on nyt tallennettu TieVie-portaaliin. Seminaarin poissaolijat tekevät korvaavan tehtävän. Poissa olleilta edellytetään seminaarin materiaaleihin tutustumista. Materiaalien pohjalta laaditaan pohdinta, jossa esitysmateriaaleissa ja videotallenteissa esitettyjä asioita tulee käsitellä ja reflektoida oman kehittämishankkeen näkökulmasta.
Seminaarimateriaalit (videotallenteet ja esityskalvot) linkitetään lähiseminaarin ohjelmaan http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/ohjelmahelsinki.htm mahdollisimman pian. Korvaava tehtävä palautetaan Optima-oppimisympäristön "TieVie 15: Portfolio 06" -työtilaan (https://optima.oulu.fi/). Otsikoi korvaava tehtävä selvästi "Helsingin seminaarin korvaava tehtävä".
Ilmoitathan seminaarin korvaavan tehtävän valmistumisesta erikseen Merjalle (merja.ruotsalainen(a)oulu.fi), niin saat suoritusmerkinnän TieVie-portaaliin.
Aurinkoista syksyä räntäsateesta ja koleasta säästä huolimatta!
Toivottavat: Mari Jussila & Pauliina Kupila
Kurssikirje 30.10.2006 (Moodle-tunnukset TieVie-verkkojaksolle)
Hei kaikki TieVie-osallistujat,
TieVie-asiantuntijakoulutuksen pedagoginen muutos -verkkojakso alkaa ensi maanantaina 6.11. Verkkojakso toteutetaan Moodle-ympäristössä (http://etu.utu.fi/moodle), johon kunkin osallistujan tulee luoda omat tunnuksensa osoitteessa https://etu.utu.fi/tievie.html perjantaihin 3.11. mennessä. Tunnukset ovat voimassa 6.11. alkaen , jolloin saat vielä erillisen ilmoituksen kurssin alkamisesta.
Terveisin Turusta, Tomi
Kurssikirje 23.10.2006 (Pedagoginen seminaari Helsingissä - Tievie -blogi avattu)
Pedagoginen muutos seminaarin blogi avattu!
Tievie asiantuntijakoulutuksen Helsingin lähiseminaarille on avattu oma blogi osoitteessa http://blogit.helsinki.fi/tievie. Blogin tarkoituksena on toimia vuorovaikutteisena tiedotus- ja keskustelukanavana järjestäjien ja osallistujien välillä. Blogiin voit kirjoittaa vaikka heti tuntemuksiasi seminaarin lähestyessä tai kommentoida seminaaripäivien aikana asiantuntijalaustuksien ja rinnakkaissessioiden antia.
Bloggailemisiin =) ja nähdään torstaina Helsingissä!
Mari Jussila & Pauliina Kupila, HY
Kurssikirje 16.10.2006 (Alustavaa informaatiota joulukuunmegakonferenssista)
Hei kaikki TieVieläiset,
Syksy etenee hurjalla vauhdilla ja joulukuu on jo pian käsillä. Näin ollen lienee paikallaan kertoa muutama sana joulukuussa 11.12.2006 kello 9.00 - 13.00 järjestettävästä megakonferessista. Konferenssi järjestetään monipistevideoneuvotteluna ja 11 eri paikkakunnalta. Osallistumispaikat löytyvät tämän viestin lopusta. Huomioittehan, että Turun ja Tampereen seudut kokoontuvat yhdessä paikassa, pääkaupunkiseudulla on kaksi vaihtoehtoista osallistumispaikkaa. Mikäli olet konferenssin aikaan esim. työmatkalla jollakin toisella paikkakunnalla ja osallistumassa sieltä käsin konferenssiin, ilmoitathan asiasta paikalliselle yhteyshenkilölle, niin hän tietää varautua oikeaan osallistujamäärään, Samoin pääkaupunkiseudun yhteyshenkilöt (Mari Jussila (HY) ja Taru Valovirta (TKK)) ottavat mieluusti etukäteen tiedon paikalle tulevista osallistujista.
Idea megakonferenssissa on näyttää osallistujille, kuinka videoneuvottelu käytännössä toteutuu. Millaisia teknisiä välineitä toteutukseen tarvitaan sekä käydään läpi video-opetuksen pedagogiikkaa. Konferenssi on rakennettu siten, että keskustelua alustetaan asiantuntijapuheenvuoroilla, jonka jälkeen osallistujat pohtivat paikallisissa ryhmissä asiaan liittyviä kysymyksiä. Tämän jälkeen keskustelua kootaan yhteen ja pohditaan asioita yhteisesti. Tarkempi ohjelma aikataulun kanssa ilmoitetaan viimeistään marraskuun puolivälissä.
Tämän vuotiseen megakonferenssin rakentamisosuuteen on myös mahdollista osallistua, eli mikäli olet kiinnostunut näkemään, kuinka monipistevideoneuvottelu rakennetaan, ilmesty hyvissä ajoin paikalle! Konferenssi rakennetaan samana aamuna noin puoli tuntia ennen varsinaisen konferenssin alkua (eli n. 8.00 alkaen)
Konferenssiin osallistuminen on pakollinen osa koulutuksen suorittamista. Mikäli et jostain syystä pääse osallistumaan konferenssiin, korvaavaa tehtävää voi tiedustella minulta (taru.valovirta(a)tkk.fi).
Leppoisaa työviikon alkua kaikille!
Taru Valovirta
MEGAKONFERENSSI 1 (11.12.2006 klo 9.00 - 13.00) OSALLISTUMISPAIKAT JA YHTEYSHENKILÖT
Joensuu (JoY, Opetusteknologiakeskus)
Yhteyshenkilö (toistaiseksi): Katja Halmetojan, katja.halmetoja(a)joensuu.fi, p. 013 - 251 2812. Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Tilakysymys viel äavoin.
Jyväskylä (JY, virtuaaliyliopistohanke)
Yhteyshenkilö: Markku Närhi, mtnarhi(a)cc.jyu.fi, p. 014 - 260 4127
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Videoneuvottelu järjestetään salissa MaE 110 (Mattilanniemi).
Kuopio (KuY, Oppimiskeskus)
Yhteyshenkilö: Taina Rytkönen-Suontausta, taina.rytkonen-suontausta(a)uku.fi, p. 017 - 16 3632).
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: ryhmätyötila MR10.
Lappeenranta (LTY, Oppimiskeskus)
Yhteyshenkilö: Annikka Nurkka, Annikka.Nurkka(a)lut.fi, p. 05 - 621 7020.
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Videoneuvottelutila 7515.
Oulu (OY, Opetuksen kehittämisyksikkö)
Yhteyshenkilö: Merja Ruotsalainen, merja.ruotsalainen(a)oulu.fi, p. 08 - 553 7453, 040 - 720 2269)
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Linnanmaa, salissa TA105 (Kauppakatu).
Pääkaupunkiseutu
Pääkaupunkiseudulla osallistujat voivat valita Helsingin yliopiston tai Teknisen korkeakoulun tilat:
- Helsinki (HY, Opetusteknologiakeskus)
Yhteyshenkilö Mari Jussila, mari.jussila(a)helsinki.fi, p. 09 - 191 23277, 050 - 5449000
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Oppimiskeskus Aleksandria, Fabianinkatu 28, koulutusluokka 431 (4. krs.). http://www.helsinki.fi/aleksandria/yhteystiedot/kartat.htm
- Espoo (TKK, Opetuksen ja opiskelun tuki)
Yhteyshenkilöt: Taru Valovirta, taru.valovirta(a)tkk.fi, p. 09 - 451 4669
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: TKK Dipoli, TUAS-talolla neuvotteluhuoneessa 1593
Rovaniemi (LaY, Opetuksen kehittämispalvelut)
Yhteyshenkilö: Irmeli Kauppinen, irmeli.kauppinen(a)ulapland.fi, p. 016 - 341
4203
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Lapin yliopisto Opetusteknologiatila (LS 14).
Tampereen alue (TaY, Opetusteknologiakeskus)
Tarkemmasta tilaisuuden tiedottamisesta ja muista järjestelyistä vastaa Pauliina
Veräväinen, pauliina.veravainen(a)uta.fi, p. 03 - 3551 8885 ja Suvi Junes, suvi.junes(a)uta.fi, p. 03 - 3551 8312
Turun alue (TY)
Yhteyshenkilö: Tomi Jaakkola ( tomi.jaakkola@utu.fi , 02 333 8740)
Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Turun yliopisto / Publicum, 4.krs. Multimedialuokka 431.
Vaasa (Oppimiskeskus Tritonia)
Yhteyshenkilö: Sanna Eronen, sanna.eronen(a)tritonia.fi p. 06 - 324 8924 Videoneuvottelutilan nimi ja sijainti: Tritonia, videoneuvottelutila K319 (3. krs).
Kurssikirje 16.10.2006 (Organisatorinen muutos verkkojakso on päättynyt)
Hei TieVieläiset,
Organisatorinen muutos -verkkojakso on saatu nyt kokonaisuudessaan päätökseen. Kiitos kaikille osallistujille innokkaista ja lennokkaista keskusteluista sekä jo antamastanne palautteesta! Lisää verkkojaksoa koskevaa palautetta ja parannusehdotuksia toivomme kaikilta osallistujilta, mutta palautteenantovuorojen jaon mukaisesti palautetta ovat velvoitetut tämän jakson osalta antamaan TieVieläiset, joiden sukunimi on aakkosissa välillä Aho - Lähteinen (muiden vuoro tulee myöhemmillä verkkojaksoilla).
Linkki palautelomakkeeseen löytyy TieVie-portaalista (http://www.tievie.fi
-> Kirjautuminen -> Anna palautetta verkkojaksosta).
Organisatorinen muutos -verkkojakso päättyi siis virallisesti eilen 15.10.2006, joilloin myös verkkojakson tehtävien tuli olla valmiina. Jakso säilyy kuitenkin avoimena ja luettavana vielä koko TieVie-asiantuntijakoulutuksen ajan. Laadin verkkojakson kokonaisuudesta vielä tarkemman yhteenvedon ja se julkaistaan WebCT-alueella ja TieVie-portaalissa mahdollisimman pian. Verkkojakson viimeisellä viikolla ryhmät kävivät tuutoreidensa johdolla yhteenveto- ja pohdintakeskustelut WebCT:n chatissa. Tämän lisäksi tehtävänä oli laatia verkkojaksosta yksilötehtävä omaa portfoliota varten (tallennetaan Optimaan). Monet teistä ovatkin jo kyselleet suorituksistaan, mutta tässä vielä kaikille yhteistä infoa verkkojakson hyväksytysti suorittamisesta.
Organisatorinen muutos -verkkojakson hyväksytysti suorittanut on:
- osallistunut ryhmänsä suunnittelukokoukseen chatissa,
- keskustellut aktiivisesti jakson keskusteluteemoista oman ryhmänsä keskustelualueilla (väh. 2 asiaviestiä/keskustelu) annetun roolihahmon kautta,
- osallistunut yhteenveto- ja palautekeskusteluun chatissa sekä
- tallentanut yksilötehtävänsä Optiman (https://optima.oulu.fi/) Portfolio-työtilaan.
Verkkojakson hyväksyminen edellyttää kaikkien edellä mainittujen kohtien suorittamista. Tuutorit ovat pitäneet kirjaa kaikkien ryhmäläistensä suorituksista ja he raportoivat ryhmänsä tilanteen minulle tämän viikon aikana. Tarkistan kaikkien verkkojaksolle osallistuneiden suoritustilanteet myös yksilötehtävän osalta lokakuun lopussa (Helsingin seminaarin jälkeen), jolloin viimeistään vien suoritusmerkinnät TieVie-portaaliin. Mikäli et saa tehtyä verkkojakson tehtäviä lokakuun loppuun mennessä, otathan yhteyttä mahdollisimman pian, niin voimme neuvotella lisäajasta.
Verkkojakson poissaolijat tekevät korvaavan tehtävän:
http://kampela.it.helsinki.fi/apumatti/lcms.php?am=2845-2845-1&page=7446.
Verkkojakson korvaavan tehtävän dead line on 10.12.2006. Mikäli olet osallistunut verkkojaksolle ja tehnyt yli puolet verkkojakson tehtävistä ajallaan, voit sopia puuttuvien osien kohdalta (esim. palaute ja
yhteenvetochatin) osa-korvaavuuksista minun kanssani erikseen.
Mukavaa syksyn jatkoa kaikille ja nähdään ensi viikolla pedagoginen muutos -seminaarissa täällä Helsingissä!
Ystävällisin terveisin,
Mari Jussila
Kurssikirje 9.10.2006 (Tievie -organsiatorinen muutos verkkojaksonviimeinen viikko alkamassa)
Hei TieVieläiset,
Organisatorinen muutos -verkkojakson aktiiviset keskustelut WebCT-alueella ovat nyt päättyneet myös toimeenpanokeskustelujen osalta. WebCT:n keskustelufoorumeilla postitettiin yhteensä huikeat 1182 viestiä.
Kehittämisryhmät A-H ovat nyt muodostaneet käsityksensä sitä, miten ympäristösosiologian laitoksen opetuksen kehittämisohjelma saadaan jalkautettua laitokselle ja aiemman työskentelyn tuloksena valitut, tärkeimmät kehittämistoimenpiteet toteutettua käytännössä. Ryhmien tehtävänä oli 8.10. mennessä esitellä lyhyesti ryhmän lopputulos kehittämisohjelman jalkauttamisesta sekä resurssiongelmien ratkaisut ryhmänsä keskustelufoorumilla. Tuutorit laativat mahdollisimman pian vielä tiiviin yhteenvedon ryhmänsä toimeenpanokeskustelujen kulusta.
Tänään alkava verkkojakson viimeisen viikon työskentely on keskeinen osa verkkojakson suorittamista. Tehtävät sitovat ryhmien käymät roolikeskustelut osaksi TieVie-asiantuntijakoulutuksessa edistettävää kehittämishanketta ja oman, todellisen yksikön tilannetta organisatorisen muutoksen kentällä.
Nyt voitte luopua verkkojaksolla käyttämistänne roolihahmoista ja orientoitua verkkojakson yhteenvetopohdintaan. Yhteenvetopohdinnat toteutetaan chat-keskusteluina orientaatioviikon tapaan (WebCT:n
chathuoneissa) ryhmäkohtaisesti. Kaikki ryhmät ovatkin jo sopineet chat-aikansa oman tuutorinsa kanssa. Viimeisen viikon chat-keskustelu toimii ryhmän yhteenvetona koko verkkojaksosta, joten siihen osallistuminen on välttämätöntä kaikille! Ryhmien ei chat-keskustelun lisäksi tarvitse laatia jaksosta yhteistä kirjallista yhteenvetoa, sillä chat-tallenne tuodaan ryhmän keskustelualueelle, kun yhteenveto- ja palautekeskustelu on pidetty. Mikäli et teknisistä tai aikataulullisista syistä pääse ryhmäsi chat-keskusteluun, sovi erikseen korvaavuudesta tuutorisi kanssa.
Yhteenvetopohdinnan lisäksi viimeisen viikon tehtävänä on laatia kirjallinen yksilötehtävä omaa TieVie-portfoliota varten. Yksilötehtävässä tarkastellaan omaa kehittämishanketta verkkojakson teeman näkökulmasta ja nämä pohdinnat kirjataan Optiman Portfolio-työtilaan. Kehittämisryhmien verkossa käymää keskustelua ja Loimaan yliopiston opetuksen kehittämistyön edistymistä sekä ongelmien ratkaisua peilataan siis jokaisen oman, todellisen työyhteisön tilanteeseen ja pohditaan kehittämisryhmissä esiin nousseita teemoja oman kehittämishankkeen ja siihen liittyvien todellisten tekijöiden kannalta.
Tarkemman ohjeistuksen yhteenvetopohdintaan ja yksilötehtävään löydät verkkojakson ohjepaketista:
http://kampela.it.helsinki.fi/apumatti/lcms.php?am=2845-2845-1&page=2863
Verkkojakson suorittamista koskevat ohjeet (myös verkkojakson korvaava
tehtävä) löytyvät osoitteesta:
http://kampela.it.helsinki.fi/apumatti/lcms.php?am=2845-2845-1&page=7445.
Mikäli teillä on verkkojakson ohjelmasta tai suorittamisesta kysyttävää, voitte ottaa yhteyttä omaan tuutoriinne ja Viikon 41 aikana Pauliinaan
(pauliina.kupila(a)helsinki.fi) Marin viettäessä syyslomaa.
Ystävällisin terveisin,
Pauliina Kupila & Mari Jussila, HY
PS. Muistattehan ilmoittautua Helsingin pedagoginen muutos -seminaariin 12.10. mennessä!
https://kampela.it.helsinki.fi/elomake/lomakkeet/3435/lomake.html
Kurssikirje 2.10.2006 (Organisatorinen muutos -verkkojaksontilannekatsaus maanantaina 2.10.2006)
Hei TieVieläiset,
Lokakuu on saapunut koleana ja sateisena (ainakin Helsinkiin), mutta organisatorinen muutos -verkkojakso ei osoita väsymisen merkkejä, vaan etenee aikataulussaan toimeenpanokeskustelujen merkeissä. Kehittämisryhmien toimeenpanokeskusteluja käydään vielä tämä viikko, 8.10.2006 asti. Mikäli toimeenpanokeskustelu ei vielä ole kaikkien osalta käynnistynyt aktiivisesti, ehditte vielä hyvin tämän viikon aikana paikata tilannetta.
Tässä vaiheessa, kun työskentely on edennyt yli puolen välin, on varmasti hyvä kerrata verkkojakson työskentelyn tavoitteet ja roolikeskustelujen tarkoitus. Organisatorinen muutos -verkkojakson tavoitteena on antaa osallistujille perustiedot tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön kehittämisestä, siihen liittyvästä strategiatyöstä ja opetuksen laadunhallinnan näkökulmista. Jakson aikana osallistujat laajentavat tietoisuuttaan omasta roolistaan tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön sektorilla tapahtuvissa muutosprosesseissa ja pohtivat oman kehittämishankkeensa tilannetta organisatorisen muutoksen kentällä.
Tarkemmin tavoitteita on avattu verkkojakson ohjepaketin johdannossa:
http://kampela.it.helsinki.fi/apumatti/lcms.php?am=2847-2845-&preview=2845.
Organisatorinen muutos -verkkojaksolla hyödynnettävässä Loimaan yliopiston kehyskertomuksessa tai roolikeskusteluissa ei ole kyse pelkästään huvin vuoksi käytävästä roolileikistä tai suunnittelijan kiusanteosta :-), vaan korkeakouluopetuksen kehittämistyötä simuloidaan pedagogisesti hieman erilaisella toimintamallilla muihin TieVie-verkkojaksoihin nähden.
Verkkojakso on yhteistoiminnallinen ja edellyttää ajankohtaisten, organisatoriseen muutokseen sisältyvien teemojen pohdintaa ja arviointia yhdessä. Verkkojakson työskentelyn taustaksi on kehitetty Loimaan yliopiston toimintaympäristö, jotta pystyisitte paremmin työstämään yhdessä todellisuudessakin kohdattuja ongelmia ja niiden ratkaisuja. Oikeassa elämässähän työyhteisöjenne ja yksiköittenne tilanne tvt-strategioineen ja kehittämisohjelmineen on keskenään hyvinkin erilainen, joten niitä olisi vaikeampaa yhteistyössä arvioida ja kommentoida. Roolihahmoilla haetaan monipuolisia näkökulmia ja mahdollisimman erilaisia mielipiteitä keskustelua värittämään.
Verkkojakson viimeisen viikon (vkon 41) työskentely sitoo roolikeskustelut osaksi TieVie-asiantuntijakoulutuksessa edistettävää kehittämishanketta.
Viimeisellä viikolla luovutaan roolihahmoista ja tehdään lopputehtävä, joka on tärkeä osa verkkojaksoa! Kehittämisryhmien verkossa käymää keskustelua ja Loimaan yliopiston opetuksen kehittämistyön edistymistä sekä ongelmien ratkaisua peilataan jokaisen oman, todellisen työyhteisön tilanteeseen ja pohditaan kehittämisryhmissä esiin nousseita teemoja oman kehittämishankkeen kannalta. Oman kehittämihankkeen eteneminen on tälläkin jaksolla tärkeää, vaikka siihen ei varsinaisesti vielä ollakkaan perehdytty.
Kehittämishankkeeseen liittyvän yksilötehtävän ohjeistus löytyy
ohjepaketista:
http://kampela.it.helsinki.fi/apumatti/lcms.php?am=2847-2845-&page=2863.
Ystävällisin terveisin,
Mari J.
Verkkojakson vetäjä
Kurssikirje 27.9.2006 (Organisatorinen muutos -verkkojakson ohjelmaetenee)
Hei kaikki verkkojakson osallistujat,
Organisatorinen muutos -verkkojakso on nyt puolessa välissä ja laitoksen nykytilaa arvioivat keskustelut ovat päättyneet (26.9.). Vekkokeskustelu roolihahmojen pohjalta on kaikissa ryhmissä käynnistynyt hyvin ja edennyt tavoitteiden mukaisena sekä vilkkaana - yhteensä viestejä on verkkojaksolla postitettu 633 tähän mennessä!
Tuutorit koostavat ryhmien käymistä nykytilan arviointi -keskusteluista vielä tiiviin yhteenvedon, jonka pohjalta keskustelut jatkuvat mahdollisimman pian uusilla keskustelufoorumeilla. Jokaiselle ryhmälle on jälleen tehty uusi keskustelufoorumi "Ryhmä x toimeenpano 27.9.-8.10.2006".
Toimeenpanokeskusteluille on varattu aikaa puolitoista viikkoa, jonka jälkeen verkkojakson aktiivisen keskustelun vaihe päättyy (verkkojakso jatkuu kuitenkin vielä 15.10. asti).
Roolihahmot on tarkoitus pitää hengissä vielä toimeenpanokeskustelujen ajan.
Toimeenpanokeskustelun tavoitteena on muodostaa kehittämisryhmän yhteinen käsitys sitä, miten opetuksen kehittämisohjelma saadaan jalkautettua laitokselle ja yliopistossa esitetyt kehittämistoimenpiteet toteutettua käytännössä. Kehittämisryhmän tulisi päättää, miten mahdollisten resurssiongelmien kanssa toimitaan ja millaista polkua lähdetään kulkemaan.
Keskustelujen loppupuolella kehittämisryhmien tulee esitellä lyhyesti ryhmän lopputulos kehittämisohjelman jalkauttamisesta sekä resurssiongelmien ratkaisut; hakemukset, rahoitussuunnitelmat tai säästökohteet. Tarkemmat ohjeet keskusteluille löytyvät WebCT:stä verkkojakson ohjepaketista (suora
linkki:
http://kampela.it.helsinki.fi/apumatti/lcms.php?am=2845-2845-1&page=2862).
Toimeenpanokeskustelujen lomassa olisi hyvä sopia verkkojakson viimeisen viikon palaute - ja yhteenvetochatin aika oman tuutorin johdolla (osa ryhmistä on sen jo tehnytkin). Mikäli teillä on kysyttävää esimerkiksi verkkojakson ohjelmasta tai korvaavuuksista, voitte ottaa minuun yhteyttä!
Intoa ja puhtia myös tuleviin keskusteluihin toivottaen, Mari J.
Kurssikirje 26.9.2006 (Tervetuloa pedagoginen muutos -seminaariin26. - 27.10.2006)
Hei TieVieläiset,
Lokakuun 26. - 27.10.2006 kokoonnumme Helsinkiin TieVie-asiantuntijakoulutuksen toiseen lähiseminaariin. Seminaarin teemana on pedagoginen muutos. Seminaarin tavoitteena on valottaa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön liittyvää pedagogista muutosprosessia osana laajempaa korkeakouluopetuksen kehittämistyötä. Seminaarissa käsitellään ajankohtaisia pedagogisia teorioita ja tutkimuksia, opetuksen laadun elementtejä, korkeakouluopetuksen ja verkkopedagogiikan tulevaisuuden visioita sekä pedagogisten valintojen merkitystä tvt:n opetuskäytön kontekstissa.
Seminaarin ohjelman löydätte TieVie-portaalista osoitteesta:
http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/ohjelmahelsinki.htm.
Ohjelman yhteydessä kerrotaan lisätietoja muun muassa seminaaripaikasta, seminaarin illanvietosta, majoitusvaihtoehdoista (huom. hotellikiintiöt ovat voimassa vain lokakuun alkupäiviin asti) ja tarkemmista kulkuohjeista sekä reaktiopaperitehtävästä, joka tuttuun tapaan tehdään ennen seminaaria (deadline 22.10.2006).
Seminaariin ilmoittaudutaan torstaihin 12.10. mennessä osoitteessa (myös TieVie-mentorit ja -suunnitteluryhmä):
https://kampela.it.helsinki.fi/elomake/lomakkeet/3435/lomake.html.
Ilmoitathan poissaolostasi erikseen (mari.jussila(a)helsinki.fi)!
Tervetuloa seminaariin!
Mari Jussila
Helsingin yliopisto
PS. Organisatorinen muutos -verkkojakso jatkuu vielä tämän päivän ajan nykytilan arviointi -keskusteluilla. Nyt on viimeisten puristusten aika tähän teemakeskusteluun, sillä huomenna siirrymme eteenpäin verkkojakson ohjelmassa. Uudesta teemakeskustelusta saatte vielä tarkemmat ohjeet sähköpostitse huomenna.
Kurssikirje 18.9.2006 (Organisatorinen muutos verkkojakson tilannekatsaus)
Hei kaikki verkkojakson osallistujat,
Helsingin yliopiston WebCT-palvelin on parhaillaan alhaalla, joten myöskään verkkojakson WebCT-alueelle ei pääse nyt kirjautumaan. Mahdolliset kirjautumisongelmat eivät siis liity omaan toimintaanne tai verkkojakson tunnuksiinne! Palvelinongelmia ratkotaan kaiken aikaa ja tämän hetkisen ennusteen mukaan asia saadaan korjattua viimeistään puoleen päivään mennessä. Pahoittelen hankalaa tilannetta ja sen mahdollisesti teille aiheuttamia verkkojakson aikataulutusongelmia! Laitan kuitenkin teille tässä ohjeet verkkojakson jatkotyöskentelyä varten.
TieVie-asiantuntijakoulutuksen organisatorinen muutos -verkkojakson ensimmäinen, orientoiva viikko on nyt päättynyt ja olette omissa kehittämisryhmissänne saaneet itsellenne kaksiosaisen roolin, tutustuneet ryhmäänne, osallistuneet orientoivaan chat-kokoukseen (tai tehneet korvaavan
tehtävän) sekä tutustuneet verkkojakson oheismateriaaliin, erityisesti Loimaan yliopiston kehyskertomukseen ja sen opetuksen kehittämisohjelmaan.
Vielä ei ole myöhäistä tulla mukaan verkkojakson työskentelyyn, vaikka orientaatioviikko olisikin jäänyt väliin! Kaikki edellä mainitut tehtävät on vielä tässä vaiheessa helppo korvata. Jos verkkojakson tunnukset on jäänyt tilaamatta - ota välittömästi minuun yhteyttä, niin saadaan tunnusasiat hoidettua loppuun kaikkien osalta.
Verkkojakson ohjelma etenee vauhdilla ja siirrymme tänään varsinaisten teemakeskustelujen pariin pohtimaan Loimaan yliopiston ympäristösosiologian laitoksen nykytilaa. Arviointikeskusteluja varten kaikille ryhmille on tehty verkkojakson WebCT-alueelle uudet keskustelufoorumit (otsikolla Nykytilan arviointi 18.-26.9.2006), joissa keskustelu seuraavan puolentoista viikon ajan käydään. Verkkotuutorit tai kehittämisryhmien puheenjohtajat käynnistävät keskustelut mahdolllisimman pian sen mukaan, mitä kussakin ryhmässä on sovittu. Viimeistään tässä vaiheessa jokaisen tulisi sisäistää roolihahmonsa näkökulma, sillä keskustelut käydään sen pohjalta. Muistathan tutustua hyvin myös ympäristösosiologian laitoksen opetuksen kehittämisohjelmaan, jotta aktiivinen ja luonteva keskustelu pääsee nopeasti käyntiin!
Arviointikeskusteluissa arvioit roolisihahmosi silmin organisaation nykytilaa, erityisesti siellä käytössä olevaa opetuksen ja opintojen kehittämisohjelman sisältöä, tvt-strategian toimeenpanosuunnitelmaa ja opetuksen laadunhallintajärjestelmää. Pohdit, miten laaditut ohjelmat sekä muutokset opetuksessa ja toimintaympäristössä näkyvät käytännössä roolihahmosi toiminnassa. Yhdessä muiden kehittämisryhmän jäsenten kanssa asetat laitoksen opetuksen kehittämiseen liittyvät tavoitteet. Nykytilan arviointiin ja tavoitteiden asettamiseen keskittyvän keskustelun tavoitteena on muodostaa ryhmän yhteinen arvio siitä, millainen on ympäristösosiologian laitoksen nykytila, miten käytössä oleva opetuksen kehittämisohjelma ja laadunhallintajärjestelmä palvelevat laitoksen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön kehittämistä sekä millainen rooli tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytöllä tässä kaikessa on? Lisäksi keskustelussa määritellään keskeisimmät tavoitteet, joihin opetuksen kehittämistyössä halutaan tähdätä.
Lisäohjeistusta arviointikeskusteluihin saatte tarvittaessa verkkojakson ohjepaketista (suora linkki toimii myös WebCT:n ollessa pois käytöstä: (http://kampela.it.helsinki.fi/apumatti/lcms.php?am=2845-2845-1) sekä omalta verkkotuutoriltanne!
Kunhan palvelinongelmat saadaan kuntoon, voitte kirjautua verkkojaksolle TieVie-portaalin etusivun kautta tai suoran linkin kautta:
https://webct-server.it.helsinki.fi/webct/public/home.pl.
Innokkaita ja lennokkaita nykytilan arviointikeskusteluja toivottaen, Mari Jussila Verkkojaksonne vetäjä & "Loimaan yliopiston tietotekniikkapäällikkö"
Kurssikirje 11.9.2006 (Juonteiden yhteinen kansio Optimassa)
Hei TieVie-osallistujat!
Olemme saaneet teiltä toivomuksia siitä, että koulutuksen aikana olisi hyvä olla paikka, jossa voisi keskustella koulutuksenaikaisista tuntemuksista, ideoista ja näkökulmista. Toisaalta myös juonteiden yhteistä työskentelytilaa on toivottu.
Loimmekin juuri Optiman (https://optima.oulu.fi/) TieVie 15: Vertaisryhmät 06 -työtilaan juonteiden yhteisen kansion, jossa on anonyymi keskustelualue koulutuksenaikaisten tuntemusten reflektointiin. Palstalla voi esiintyä joko omalla nimellä tai nimimerkillä.
Juonteiden yhteisessä kansiossa voidaan koulutuksen aikana myös jakaa yhteisesti koko osallistujajoukon kanssa dokumentteja. Useimmiten dokumenteista on tarpeen myös keskustella tai kerätä niistä kommentteja. Keskustelu kannattaa toteuttaa Optiman ns. kommentointilisäobjektin avulla. Lisäobjekti ilmestyy ko. dokumentin kylkeen, jolloin kommentit kohdistuvat helpoimmin oikeaan paikkaan. Kommentointityökalu lisätään objektin kylkeen näin:
- Dokumentti siirretään Optimaan.
- Siirron jälkeen avautuu sivu, jossa objektin nimi voidaan määritellä uudestaan tai muuttaa sen muita asetuksia. Tällä sivulla ruksitaan kohta "Kommentit". Muista painaa ok.
- Dokumentti ilmestyy vasempaan kehykseen. Dokumentin nimen perässä on klemmarikuvake, jota klikkaamalla pääsee kommentoimaan ja keskustelemaan.
(Jos kommentointityökalu unohtuu yllä kuvatussa vaiheessa laittaa päälle, sen voi myös myöhemmin lisätä seuraavasti:
- Avaa objektin hallintatyökalut klikkaamalla ensin objektia (dokumenttiasi) ja sen jälkeen näytön oikeassa yläkulmassa olevaa mutterin ja jakoavaimen kuvaa.
- Valitse oikeaan reunaan avautuvasta listasta alareunasta "Uusi lisäobjekti" --> pääkehyksestä "Kommentit").
Optiman käyttöön saa tarvittaessa tukea Paulalta.
Maanantaiterveisin ja aktiiviseen juonteiden väliseen työskentelyyn kannustaen Paula & Merja
Kurssikirje 11.9.2006 (Organisatorinen muutos -verkkojakso käynnistyy tänään 11.9.2006 klo 12.00)
Hei TieVieläiset,
TieVie-asiantuntijakoulutuksen Oulun seminaarissa aloitettu organisatorisen muutoksen teeman työstäminen jatkuu tänään klo 12.00 starttaavalla verkkojaksolla. Verkkojakso (11.9.-15.10.2006) toteutetaan Helsingin yliopiston WebCT-ympäristössä. Verkkojaksolle kirjaudutaan viime viikon aikana tilaamillanne tunnuksilla osoitteessa:
https://webct-server.it.helsinki.fi/webct/public/home.pl. Jokaisen omalla myWebCT-alueella pitäisi näkyä verkkojakson nimi "Organisatorinen muutos, syksy 2006", jonka otsikko toimii linkkinä. Kirjautumislinkki WebCT-ympäristöön tulee myös TieVie-portaalin etusivulle (www.tievie.fi).
Verkkojakson tarkka aikataulu (ajankäyttösuosituksineen), viikkokohtaiset teemat ja tehtävät, keskustelujen ohjeet ja oheismateriaalit (mm. Loimaan ylilopiston kehyskertomus) löytyvät kaikki WebCT-alueen etusivun ohjepaketista. Etusivulle on laitettu myös linkit keskustelualueelle ja chattiin sekä tiivistetyt WebCT-käyttöohjeet. Ohjepaketista voitte tarkistaa myös pienryhmäjaon, jonka mukaisesti työskentelette koko verkkojakson ajan.
Ryhmien työskentelyn tukena ovat verkkotuutorit (jotka ovat muuten kaikki TieVie-alumneja). Tuutorit avaavat verkkokeskustelut tänään ryhmiensä omilla keskustelufoorumeilla.
Epäselvissä tilanteissa ei kannata epäröidä vaan ottaa välittömästi yhteyttä mari.jussila(a)helsinki.fi tai p. (09)191 23277.
Antoisaa verkkotyöskentelyä!
T: Mari J.
Verkkojakson vetäjä
Kurssikirje 7.9.2006 (Viimeinen päivä tilata tunnukset TieVie-verkkojaksolle!)
Hei TieVieläiset, Tänään on viimeinen päivä tilata tunnukset organisatorinen muutos -verkkojaksolle (11.9.-15.10.2006). Tunnuksia on tilattu tällä hetkellä noin 60, joten monella teistä asia on vielä hoitamatta. Tunnusten tilaaminen vie vain hetken, joten teethän sen mahdollisimman pian osoitteessa: https://kampela.it.helsinki.fi/elomake/lomakkeet/3124/lomake.html, niin saamme verkkojakson maanantaina käyntiin jouhevasti! Alla olevasta viestistäni näette lisäohjeistusta tunnusasiassa (erityisesti HY:n henkilöstö).
Mikäli et pysty osallistumaan verkkojaksolle, ilmoitathan siitä minulle mahdollisimman pian, jotta voin informoida asiasta verkkoryhmänne muita jäseniä ja tuutoreita.
Aurinkoisin terveisin, Mari J.
Kurssikirje 5.9.2006 (Vertaisryhmien työtilat Optimassa)
Hei tievieläiset!
Perjantaina muodostetuilla vertaisryhmillä on nyt omat työskentelytilansa Optima-ympäristön Vertaisryhmät 06 -työtilassa. Kansiot on jaoteltu juonteittain, joten juonteillakin on oma yhteinen työskentelyalueensa, jota voi tarvittaessa hyödyntää. Juonteiden ja vertaisryhmien kansioihin on luku- ja kirjoitusoikeudet vain ko. ryhmän jäsenillä ja ko. juonteiden vetäjillä sekä Merjalla ja minulla adminin roolissa.
Vertais- ja juonneryhmien kansioihin voivat ryhmän jäsenet luoda ryhmälle omia keskustelualueita tai/ja chatin, jakaa dokumentteja, luoda alikiansioita jne. Vertaisryhmillä on työtilassa käytössään lähes kaikki Optiman-työkalut, joita kannattaa vertaisryhmän kanssa rohkeasti ja luovasti kokeilla. Jos tarvitsette apua Optiman kanssa, olkaa yhteydessä minuun.
Optiman työtilojen ja kansioiden hallintaan löytyy ohjeita Optiman yläreunan linkistä "Ohjeet".
SÄHKÖPAIMEN OPTIMASSA
---------------------
Jos keskustelualueille, joissa olet mukana, on tullut uusia viestejä, Optima lähettää automaattisesti kerran vuorokaudessa muistutusviestin sähköpostiin.
Jos et halua Optimasta sähköpostiisi päivittäistä muistutusta uusista viesteistä, voit laittaa Optimassa ns. sähköpaimenen pois päältä seuraavasti: Työpöytä -> Käyttäjätiedot -> Asetukset -> Sallitko sähköpaimenen käytön -> Ei -> OK.
Huomaa, että sähköpaimen muistuttaa vain niistä viesteistä, jotka on lähetetty sellaiselle keskustelulistalle, johon sinulla on lukuoikeus (esim. jos vertaisryhmäsi työtilassa Optimassa on keskustelualue, siitä muistutusviestejä saavat vain oman vertaisryhmäsi jäsenet).
Terveisin
Paula
Kurssikirje 4.9.2006 (Oulun lähiseminaarin jälkeen)
Hei TieVie-yhteisö!
Kiitos vielä kaikille aktiivisesta panoksestanne TieVie-lähiseminaarissa! Rakensimme kaikki yhdessä onnistuneen kaksipäiväisen tapahtuman, jossa jaettiin asiantuntemusta ja verkostoituminen käynnistyi vauhdikkaasti.
Jotta voisimme kehittää koulutusta ja tulevia seminaareja tarpeitanne paremmin vastaaviksi, pyytäisimme kaikkia antamaan palautetta seminaarista. Linkki palautelomakkeeseen löytyy TieVie-portaalista (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Anna palautetta lähiseminaarista). Voit lukea muiden osallistujien antamaa nimetöntä palautetta kirjautumisen "Lue palautetta" linkin kautta.
Olemme jo linkittäneet useimmat Oulun lähiseminaarin alustajien kalvot TieVie-portaaliin seminaariohjelman yhteyteen (http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/ohjelmaoulu.htm). Lisäksi ohjelmasta löytyy muutamista asiantuntijapuheenvuoroista tehdyt videotallenteet. Seminaarikuvia voi katsella sivulta http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/kuvia_oulun_seminaarista.htm, joka on linkitetty lähiseminaarisivulle.
JUONNE- JA VERTAISRYHMÄT
Oulun seminaarissa muodostimme juonneryhmien sisältä 4 - 7 hengen vertaisryhmiä, joihin myös seminaarista poissaolleet liitettiin. Vertaisryhmien kokoonpanot löytyvät portaalista osallistujalistalta http://tammi.oulu.fi/pls/tievie/osallistujat.listaus?p_koulutus_id=11 (valitse riippuvalikosta "vertaisryhmittäin").
SEMINAARIPOISSAOLOT
Seminaari on oleellinen osa koulutusta ja poissaolo tulee erikseen korvata. Poissa olleilta edellytetään seminaarin materiaaleihin tutustumista itsenäisesti. Materiaaleissa esitettyjä asioita tulee käsitellä oman kehittämishankkeen näkökulmasta. Korvaava tehtävä palautetaan Optima-oppimisympäristön "TieVie 15: Portfolio 06" -työtilaan (https://optima.oulu.fi/). Otsikoi korvaava tehtävä selvästi esimerkiksi "Oulun seminaarin korvaava tehtävä". Ilmoita tehtävän palautuksesta Merjalle, jotta voimme laittaa siitä sinulle heti suoritusmerkinnän.
REAKTIOPAPERIT
Johdantona Oulun lähiseminaariin tutustuttiin kirjallisuuteen ja kirjoitettiin niiden pohjalta reaktiopaperi. Jos reaktiopaperi on vielä tekemättä, teethän sen mahdollisimman pian. Reaktiopaperi tehdään Optima-oppimisympäristön "TieVie 15: Portfolio 05" -työtilaan (https://optima.oulu.fi/). Artikkelit ja tarkemmat ohjeet reaktiopaperin kirjoittamiseen löytyvät Orientaatio-jaksolta sekä portaalista sivulta http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/reaktiopaperi.htm. Ilmoita myös reaktiopaperin valmistumisesta Merjalle.
OSALLISTUJAKORTTI TIEVIE-PORTAALISSA
Jos kehittämishankkeesi on täsmentynyt, käythän päivittämässä sen kuvauksen osallistujakorttiisi (http://www.tievie.fi -> Kirjaudu -> Muokkaa osallistujakortin tietoja). Jos aikaa ja energiaa riittää, lisää osallistujakorttiisi myös oma valokuvasi, jos et sitä Orientaatio-jaksolla ehtinyt tehdä. Kuvan lataaminen tapahtuu seuraavasti: http://www.tievie.fi -> Kirjaudu -> Osallistujan kuva -> Hae kuva omalta koneeltasi Selaa-painikkeen avulla -> Tallenna kuva Submit-painikeella. Valokuvat helpottavat huomattavasti kasvojen ja nimien yhdistämistä koulutuksen aikana.
Mukavaa viikkoa kaikille ja innostavia pohdintoja Organisatorinen muutos -verkkojaksolle ensi viikolla!
t. Merja & Paula Oulusta
Kurssikirje 4.9.2006 (Tilaa tunnukset TieVie-verkkojaksolle)
Hei kaikki TieVie-osallistujat,
TieVie-asiantuntijakoulutuksen seuraava verkkojakso alkaa ensi maanantaina 11.9. klo 12.00 viime viikkoisesta Oulun seminaarista tutulla organisatorisen muutoksen teemalla. Seminaarin poissaolijat voivat tutustua verkkojaksoa koskevaan seminaariesitykseen Oulun seminaariohjelmasta: http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/ohjelmaoulu.htm.
WebCT-ympäristössä toteutettavalle verkkojaksolle tarvitaan omat tunnuksensa, joten jokainen osallistuja (poikkeuksena HY:laiset, ks. viestin loppuosa) tilaa itselleen tunnukset verkkolomakkeella osoitteessa: https://kampela.it.helsinki.fi/elomake/lomakkeet/3124/lomake.html
Tilaattehan tunnuksenne mahdollisimman pian, viimeistään torstaina 8.9. , jotta saamme teidät kaikki lisättyä kurssille maanantaihin mennessä. Verkkolomakkeen täyttämisen ja lähettämisen jälkeen saat vielä sähköpostikuittauksen, jossa on omat tunnuksesi ja salasanasi. Säilytä viesti varmuuden vuoksi tallessa koko koulutuksen ajan! Huomioithan, että tunnuksesi toimivat vasta 11.9. alkaen, jolloin saat vielä aamupäivän aikana erillisen kutsun ja linkin verkkojaksolle omaan sähköpostiisi.
Helsingin yliopiston henkilökunta käyttää verkkojaksolle kirjautumiseen omaa yliopiston käyttäjätunnustaan lyhyessä muodossa (esim. mmeikala) ja pääkäyttölupansa salasanaa (samaa, jota käytät esimerkiksi Almassa).
Jos olet HY:lainen, mutta et ole aiemmin käyttänyt WebCT:tä, sinun tulee ensin rekisteröityä WebCT:n käyttäjäksi osoitteessa: https://www-db.helsinki.fi/perl-bin/webct_tilaus?type=help, jolloin sinulle luodaan oma myWebCT-alue. HY:laisten tulee myös itserekisteröityä kurssille viimeistään maanantaina 11.9. lisäämällä se omalle myWebCT-alueellesi seuraavasti:
- Kirjaudu tunnusten rekisteröinni jälkeen WebCT-alueelle: https://webct-server.it.helsinki.fi/webct/public/home.pl
- Klikkaa oman myWebCT -alueesi pääsivulla ylävalikon painiketta "Lisää kurssi"
- Valitse valikosta kohta "Näytä lukukausittain" -> "Syksy 2006" -> "Päivitä"
- Hae kurssilistasta "Organisatorinen muutos, syksy 2006" ja klikkaa rivin lopussa olevaa keltaista kynä-kuvaketta (itserekisteröinti).
- Kurssi on nyt lisätty omalle myWebCT -alueellesi ja se näkyy pääsivulla otsikkolinkkinä.
Ongelmatilanteissa ja kysymyksissä voitte kääntyä minun puoleeni. Palataan asiaan verkkojaksoasioissa jälleen viikon kuluttua maanantaina!
Syysterveisin Helsingistä,
Mari Jussila
Kurssikirje 25.8.2006 (Tervetuloa Oulun lähiseminaariin 31.8. - 1.9.2006!)
Hei,
Olemme saaneet Orientaatio-verkkojakson pohjalta juonneryhmäjaon valmiiksi. Se löytyy TieVie-portaalista, suora osoite on http://tammi.oulu.fi/pls/tievie/osallistujat.listaus?p_koulutus_id=11 -> valitse riippuvalikosta "Juonneryhmittäin". Jos et ole vielä missään juonteessa, olet tullut toisiin aatoksiin juonteen suhteen tai et olekaan samassa juonneryhmässä toivomiesi vertaisryhmäläisten kanssa, laita minulle siitä pikimmiten sähköpostia, niin katsotaan sinulle yhdessä oikea juonne.
Ota Oulun lähiseminaariin mukaan 20 kopiota Orientaatio-verkkojaksolla (14. - 20.8.) tarkentamastasi kehittämishankekuvauksesta. HUOM Rakenteiden ravistelijat -juonteseen kuuluvat: teidän juonteenne on suurempi, ottakaa mukaan 26 kopiota.
Ensimmäisen reaktiopaperin palautuspäivämäärä on tänään. Jos tarvitset sen tekemiseen lisäaikaa, palautathan sen kuitenkin viimeistään su 27.8.2006, jotta juonteiden vetäjät ehtivät tutustua ryhmänsä reaktiopapereihin ennen Oulun lähiseminaaria. Reaktiopaperi palautetaan Optima-oppimisympäristön "TieVie 15: Portfolio 06" -työtilaan (https://optima.oulu.fi/). Otsikoi reaktiopaperisi selvästi (esim. Reaktiopaperi 1).
Olemme antaneet suoritusmerkinnät Orientaatio-verkkojakson suorittaneille. Voit tarkistaa oman suoritustilanteesi TieVie-portaalista (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Henkilökohtaiset osasuoritukset).
Oulun lähiseminaarin ohjelmaan on tullut pieniä muutoksia, jotka löytyvät ohjelmasta http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/ohjelmaoulu.htm. Myös bussiohjeita on tarkennettu talviaikataulujen tultua voimaan.
Oulun yliopistossa on käytössä avoin langaton verkko (http://www.panoulu.net/), joka toimii useimmissa seminaari- ja aulatiloissa. Tätä verkkoa on mahdollisuus käyttää Oulun lähiseminaarissa, jos tietokoneessasi on siihen vaadittava varustus.
Mukavaa viikonloppua ja tapaamisiin Oulussa ensi viikolla!
T. Merja & Paula
Kurssikirje 21.8.2006 (Orientaatio-verkkojakso on päättynyt)
Hyvät TieVie-asiantuntijakoulutuksen osallistujat,
kiitokset aktiivisesta otteesta eilen päättyneen Orientaatio-jakson aikana!
Jaksolla lähetettiin viestejä yhteensä 234 kappaletta ja niitä luettiin 6820 kertaa. Juonteet ovat muodostuneet innostuneessa ilmapiirissä, ja tutustumista ja työskentelyä jatketaan Oulun lähiseminaarissa ensi viikolla. Opetuksen uudistajat -juonne tullaan jakamaan kahteen tai kolmeen osaan, ja jaossa otetaan huomioon alustava ryhmittäytymisenne Orientaatio-jaksolla.
Jos oma esittäytyminen ja juonteen valinta on vielä tekemättä, se kannattaa käydä Optimassa hoitamassa pois alta vielä ennen lähiseminaaria. Orientaatio-työtila on avoinna aina 31.12.2007 saakka, vaikka työskentely siirtyykin muualle.
Iloisiin tapaamisiin
Paula
Kurssikirje 17.8.2006 (Orientaatio-jaksoa muutama päivä jäljellä)
Hei TieVie-osallistuja!
Orientaatio-verkkojakso on parhaillaan täydessä toiminnassaan Optima-oppimisympäristössä. Kiitokset aktiiviselle osallistujajoukolle! Jakso jatkuu vielä sunnuntaihin 20.8. saakka, jolloin jakson toimintavaihe päättyy. Työtila jää avoimeksi aina 31.12.2007 asti, vaikka työskentely siirtyykin muihin virtuaalitiloihin.
Ellet vielä ole ennättänyt mukaan Orientaatio-jaksolle, aktivoidu nyt! Orientaatio-verkkojakson perusteella muodostetaan juonneryhmät koulutuksen ajaksi.
Terveisin
Paula
Kurssikirje 14.8.2006 (Orientaatio-verkkojakso on alkanut!)
TieVie-asiantuntijakoulutuksen osallistuja,
TieVie-asiantuntijakoulutuksen aloittava valtakunnallinen Orientaatio-verkkojakso on juuri avattu! Jakso toteutetaan Optima-ympäristössä, johon pääset osoitteesta https://optima.oulu.fi/. Käytä kirjautumisessa sähköpostitse saamiasi tai entisiä Optima-tunnuksiasi.
Orientaatio-jakso kestää vain tämän viikon, joten kannattaa heti kirjautua tutustumaan jakson antiin. Optima-ongelmissa ota yhteyttä Paulaan (paula.airaksinen(a)oulu.fi).
Kaikki jakson tehtävät on kerrottu Optiman Orientaatio-työtilassa. Yhtenä jakson tehtävistä on valita itselle koko koulutuksen ajaksi juonneryhmä. Juonteet ovat tänä vuonna seuraavat: Opetuksen uudistajat, Rakenteiden ravistelijat ja Verkostojen virittäjät. Juonteiden kuvaukset löytyvät Orientaatio-jaksolta. Valitse juonteista sellainen, jonka ajattelet parhaiten tukevan omaa kehittämishankettasi. Juonnejaon mukaisia ryhmiä hyödynnetään pitkin koulutusta lähiseminaareissa ja verkkojaksoilla, ja ryhmissä työskennellään myös jo Oulussa 31.8.
Mikäli sinulla on kysyttävää koulutuksesta tai Orientaatio-verkkojaksosta, ota yhteyttä Paulaan (paula.airaksinen(a)oulu.fi / 08 - 553 4039) tai Merjaan (merja.ruotsalainen(a)oulu.fi / 08 - 553 4021).
Koulutusterveisin,
Paula
Kurssikirje 2.8.2006 (Ilmoittautuminen Oulun lähiseminaariin ja reaktiopaperi)
Hei,
Oulun lähiseminaariin ilmoittautuminen päättyi 30.7.2006. Jos et ole vielä ilmoittautunut, teethän sen mahdollisimman pian! Olet saanut kesäkuun 5. päivä Paula Airaksiselta viestin, jossa on ohjeet seminaariin ilmoittautumisesta. Kyseinen viesti löytyy myös koulutuksen kurssikirjeistä, ks. http://tievie/tievieasiantuntijakoulutus/kirjeet.htm.
Oulun yliopistossa on käytössä avoin langaton verkko (http://www.panoulu.net/), joka toimii useimmissa seminaari- ja aulatiloissa. Tätä verkkoa on mahdollisuus käyttää Oulun lähiseminaarissa, jos tietokoneessasi on siihen vaadittava varustus. Seminaariohjelman ja mm. tietoa kulkuyhteyksistä löydät TieVie-portaalista http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/ohjelmaoulu.htm.
Olemme lähettäneet sinulle 29. - 31.5. sähköpostitse tunnukset Optima-oppimisympäristöön ja TieVie-portaaliin. Jos jostain syystä et ole saanut tunnuksia, ota yhteyttä Paulaan (paula.airaksinen(a)oulu.fi). Optimassa TieVie-asiantuntijakoulutuksen (15 op) aloittava viikon mittainen Orientaatio-verkkojakso avataan 14.8. klo 9.00. Jaksosta tiedotetaan tarkemmin sen alkaessa.
14.8. avataan myös Optima-oppimisympäristössä (https://optima.oulu.fi/) "TieVie 15: Portfolio 06" -työtila, jonne palautetaan esimerkiksi ennen lähiseminaareja tehtävät reaktiopaperit. Oulun lähiseminaariin valmistaudutaan kirjoittamalla reaktiopaperi, josta mainitaan myös Orientaatio-verkkojaksolla. Reaktiopaperi kannattaa kirjoittaa etukäteen ja palauttaa se myöhemmin Orientaatio-verkkojakson ohjeiden mukaisesti Portfolio-työtilaan. Reaktiopaperiohjeet löydät TieVie-portaalista (http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/reaktiopaperi.htm).
Jos sinulla on kysyttävää koulutukseen liittyvissä asioissa, ota yhteyttä Paula Airaksiseen (paula.airaksinen(a)oulu.fi, p. 08 - 553 4161) tai Merja Ruotsalaiseen (merja.ruotsalainen(a)oulu.fi, p. 08 - 553 7453).
Kesäisin koulutusterveisin Oulusta
Merja ja Paula
Kurssikirje 5.6.2006 (Oulun lähiseminaari 31.8. - 1.9.2006)
Hei koulutusta aloittelevat tievieläiset,
ensimmäinen yhteinen TieVie-asiantuntijakoulutuksen lähiseminaari on Oulussa 31.8.- 1.9.2006. Lähiseminaarin tavoitteena on tutustua muihin osallistujiin ja organisatorinen muutos -teemaan. Seminaarissa pohdimme esimerkiksi korkeakoulun muuttumisen mahdollisuuksia, tvt:n ja organisatorisen muutoksen yhteyksiä sekä verkko-opetuksen laatuun liittyviä kysymyksiä organisatorisesta näkökulmasta.
SEMINAARIPAIKKA JA OHJELMA
Työskentelemme Oulun yliopiston tiloissa Linnanmaan kampusalueella. Ilmoittautuminen ja aloitustilaisuus ovat Tietotalo 2:ssa, Tietojenkäsittelytieteiden laitoksella (käyntiosoite Rakentajantie 3). Tarkemmat tiedot paikasta ja kartat löytyvät seminaarin ohjelmasta, joka löytyy TieVie-portaalista osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/ohjelmaoulu.htm. Toivomme kaikkien osallistujien huomioivan seminaarin aikataulun varatessaan juna- ja lentolippuja. Viimeinen puheenvuoro päättyy perjantaina n. klo 15.30, jonka jälkeen on päätöskahvit. Seminaariin osallistuminen on koulutuksen onnistumisen kannalta erittäin tärkeää. Seminaarin ensimmäisen päivän iltana on yhteinen illanvietto buffet-illallisineen juhlatalo Rauhalassa (osoite Mannenkatu 1), joka sijaitsee keskustan tuntumassa, kävelymatkan päässä keskustasta.
SEMINAARIIN ILMOITTAUTUMINEN 30.7.2006 MENNESSÄ
Olet saanut toukokuun 29. - 31. päivä Paula Airaksiselta viestin, jossa olet saanut tunnukset Optima-oppimisympäristöön ja TieVie-portaaliin. Kyseinen viesti ilman tunnuksia löytyy myös koulutuksen kurssikirjeistä, ks. http://tievie/tievieasiantuntijakoulutus/kirjeet.htm.
Ilmoittautumisaika päättyy 30.7.2006. Muistathan ilmoittautua!
1. Kirjaudu TieVie-portaaliin saamallasi tunnuksella ja salasanalla. Portaaliin kirjaudutaan etusivun yläreunan linkin "Kirjautuminen" kautta (http://www.tievie.fi/ --> https://tammi.oulu.fi/pls/tievie/turva.login).
2. Eteesi avautuu linkkilista, jonka lopussa on linkki Oulun lähiseminaarin ilmoittautumislomakkeeseen ("Ilmoittautuminen Oulun seminaariin"). Täytä lomake ja muista lähettää tiedot ennen portaalista poistumistasi!
Jos jostain syystä et ole saanut tunnuksia tai niissä on jotakin epäselvää, ota yhteyttä Paulaan (paula.airaksinen(a)oulu.fi).
REAKTIOPAPERI
Oulun lähiseminaariin valmistaudutaan kirjoittamalla reaktiopaperi. Reaktiopaperiohjeet löydät TieVie-portaalista (http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/reaktiopaperi.htm). Reaktiopaperi kannattaa kirjoittaa etukäteen ja palauttaa se elokuussa avattavaan Optima-oppimisympäristön "TieVie 15: Portfolio 06" -työtila, jonne palautetaan kaikki muutkin ennen lähiseminaareja tehtävät reaktiopaperit. Lähetämme tiedon elokuussa kun ympäristö on avattu ja ohjeet reaktiopaperin sinne viemisestä.
MAJOITTUMINEN OULUSSA
Majoittumista varten olemme varanneet nimellä "TieVie" huonekiintiön seuraavista hotelleista:
- Sokos Hotel Arina 70 huonetta: virkamieshinta 88 EUR / 1 hh, 131 EUR / 2 hh, Pakkahuoneenkatu 16, 90100 Oulu, p. 08 - 312 3111, email: sales.arina@sok.fi. Huom: kiintiö voimassa 14.7.2006 saakka.
- Holiday Inn 30 huonetta: virkamisehinta 89,40 EUR / 1 hh, 129,40 EUR / 2 hh, Kirkkokatu 3, 90100 Oulu, p. 08 - 883 9111, email: oulu.holidayinn@restel.fi. Kiintiö voimassa 30.7.2006 saakka.
Jokainen varaa oman huoneensa itse. Muita Oulun hotelleja löytyy osoitteesta http://www.oulu.ouka.fi/matkailu/fin/hotellit_ravintolat.htm.
KARTAT
LINJA-AUTOAIKATAULUT
- Aikataulut reitille keskusta - yliopisto: http://www.koskilinjat.fi/aikataulut_ja_reitit/ -> Linnanmaa, bussit nro 4, 5, 6, 7, 19, 22, 23, 24.
- Sokos hotel Arinan läheisyydessä sijaitsee Otto Karhi -pysäkki, jota kautta lähes kaikki yliopistolle tulevat bussit ajavat. Bussit ajavat myös Holiday Inn -hotellin edessä olevan Kuvernöörin pysäkin kautta.
- Aikataulu reitille Oulunsalon lentoasema - keskusta - yliopisto: http://www.koskilinjat.fi/aikataulut_ja_reitit/ -> bussi nro 19
- Kampusalueella jää pois pysäkillä "Yliopisto P" (bussin elektoninen pysäkkinäyttö)
Lisätietoja lähiseminaarista antavat Merja Ruotsalainen (merja.ruotsalainen(a)oulu.fi) ja Paula Airaksinen (paula.airaksinen(a)oulu.fi). Jos sinulla on kysyttävää koulutukseen liittyvissä asioissa, ota yhteyttä Merjaan tai Paulaan.
Aurinkoisin kesäterveisin Oulusta,
Merja & Paula
P.S. Merja on kesälomalla 21.6. - 31.7.2006 ja Paula on lomalla 19.6. - 21.7.2006.
Kurssikirje 29. - 31.5. (TieVie: tunnus ja salasana)
Alkukesän tervehdys, TieVie-asiantuntijakoulutuksen osallistuja!
Löydät tämän viestin lopusta TieVie-asiantuntijakoulutuksessa tarvitsemasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. (--)
Tässä viestissä ilmoitetuilla tunnuksilla pääset kirjautumaan sekä TieVie-portaaliin (http://www.tievie.fi/ --> linkki "Kirjautuminen" sivun ylälaidassa) että Optima-oppimisympäristöön (https://optima.oulu.fi/).
TieVie-portaalissa pystyt koko koulutuksen ajan seuraamaan omaa osasuoritustilastoasi, antamaan koulutuksesta palautetta ja ilmoittautumaan Oulun lähiseminaariin (31.8. - 1.9.2006). Ilmoittuatuminen alkaa lähiaikoina, ja siitä ohjeet tulevat erillisessä viestissä myöhemmin.
Ensimmäistä kertaa TieVie-portaaliin kirjauduttaessa tulee hyväksyä osallistujasopimus. Osallistuminen TieVie-asiantuntijakoulutukseen edellyttää sopimuksen hyväksymistä. Jos et pysty osallistumaan koulutukseen, ilmoita siitä sähköpostilla Merjalle (merja.ruotsalainen(a)oulu.fi).
Optima-oppimisympäristössä taas aloitetaan koulutus Orientaatio-verkkojaksolla ma 14.8.2006. Optimaan kasataan myös jokaisen TieVie-asiantuntijakoulutuksen osallistujan portfolio kaikista koulutuksen aikana tehtävistä tuotoksista. Optimassa toimimiseen ohjeita saat tarkemmin koulutuksen aikana. Tietoturvasyistä joudumme muissa koulutuksessa käytettävissä verkkoympäristöissä käyttämään eri tunnuksia.
Paina siis tässä viestissä saamasi tunnukset mieleesi ja säilytä tämä viesti, sillä tunnukset ovat käytössä koko TieVie-asiantuntijakoulutuksen ajan.
Jos sinulla on kysyttävää salasanoihin, tunnuksiin tai koulutukseen liittyvissä asioissa, ota yhteyttä Paula Airaksiseen (paula.airaksinen(a)oulu.fi, p. 08 - 553 4161) tai Merja Ruotsalaiseen (merja.ruotsalainen(a)oulu.fi, p. 08 - 553 7453).
Koulutusterveisin
Paula ja Merja
Kurssikirje 23.5.2006 (Tervetuloa TieVie-asiantuntijakoulutukseen 2006!)
Hyvä TieVie-asiantuntijakoulutuksen osallistuja,
tervetuloa TieVie-asiantuntijakoulutukseen perehtymään kanssamme tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön organisatorisen, pedagogisen, teknologisen kehittämisen ja laadun näkökulmista sekä tutkimaan verkostoituneen koulutuksen haasteita ja ongelmia.
OSALLISTUJAT
Koulutukseen osallistuu yhteensä 100 osallistujaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista. Mukana on opetustehtävissä toimivia henkilöitä, sunnittelijoita, tutkijoita, tukihenkilöitä, projekteissa eri tehtävissä toimivia sekä esimiestehtävissä toimivia osallistujia yhteensä 21:stä Suomen korkeakoulusta.
KOULUTUKSEN RAKENNE JA AIKATAULU
Koulutus rakentuu neljästä lähiseminaarista, viidestä verkkojaksosta, kahdesta videoneuvotteluna toteutettavasta megakonferenssista, portfoliotyöskentelystä sekä juonne- ja vertaisryhmien työskentelystä. Koulutuksen punaisena lankana on oman kehittämishankkeen suunnittelu ja toteuttaminen. Koulutuksen aikana toteutettavien kehittämishankkeiden tulee liittyä korkeakoulujen tvt:n opetuskäytön kehittämiseen ja tukemiseen. Koulutuksen laajuus on 15 opintopistettä.
Seuraavat päivämäärät on syytä merkitä heti kalenteriin onnistuneen kouluttautumisen takaamiseksi:
- Orientaatio-verkkojakso 14. - 20.8.2006
- Organisatorinen muutos -lähiseminaari Oulussa 31.8 - 1.9.2006
- Organisatorinen muutos -verkkojakso 11.9. - 15.10.2006
- Pedagoginen muutos -lähiseminaari Helsingissä 26. - 27.10.2006
- Pedagoginen muutos -verkkojakso 6.11. - 10.12.2006
- Megakonferenssi 11.12.2006 (klo 9.00 - 13.00)
- Arviointi-lähiseminaari Jyväskylässä 11. - 12.1.2007
- Arviointi-verkkojakso 15.1. - 18.2.2007
- Portfolio-verkkojakso 26.2. - 15.4.2007
- Megakonferenssi 16.2.2007 (klo 9.00 - 13.00)
- Päätösseminaari Turussa 26. - 27.4.2007
ORIENTAATIO-VERKKOJAKSO
Koulutus alkaa viikon kestävällä Orientaatio-verkkojaksolla 14. - 20.8.2006. Jakso toteutetaan www-pohjaisessa Optima-oppimisympäristössä. Jakson aikana tutustutaan toisiin osallistujiin, koulutuksen rakenteeseen ja TieVie-portaaliin sekä kartoitetaan osallistujien kiinnostuksen kohteita. On tärkeää, että kaikki osallistuvat orientaatiojakson työskentelyyn, koska jaksolla aloitetaan myös koko koulutuksen ajan toimivien juonne- ja vertaisryhmien muodostaminen. Lähetämme tarkempaa tietoa jaksosta elokuussa.
ORGANISATORINEN MUUTOS -LÄHISEMINAARI OULUSSA
Ensimmäinen yhteinen lähiseminaari on Oulussa 31.8 - 1.9.2006. Seminaari järjestetään Oulun yliopistolla, Linnanmaan kampusalueella. Tarkempia tietoja seminaarin ohjelmasta, seminaariin ilmoittautumisesta, hotelleista tms. laitamme kesäkuun alussa. Huomioithan, että osallistujien tulee itse vastata lähiseminaareista aiheutuvista matka- ja majoituskustannuksista. Suosittelemme keskustelemaan jo nyt esimiehen kanssa mahdollisesta matkakustannuksien korvaamisesta.
TIEVIE-PORTAALI JA SÄHKÖPOSTILISTA
TieVie-koulutusten tueksi on rakennettu TieVie-portaali (http://www.tievie.fi), joka palvelee sekä koulutuksessa mukana olevia osallistujia että muita tvt:n opetuskäytöstä kiinnostuneita. TieVie-portaalista löytyvät koulutuksen ohjeet ja materiaalit, ja portaalin kautta kerätään muun muassa osallistujapalautetta. Portaali on kaikille avoin lukuun ottamatta osallistujien osallistujapalautteita ja suoritusrekisteriä. Käyttäjätunnuksesi ja salasanasi TieVie-portaaliin ja Optimaan saat sähköpostitse touko-kesäkuussa viikoilla 22-23. HUOM! TieVie-portaalissa on vielä tällä hetkellä lukuvuoden 2005 - 2006 TieVie-asiantuntijakoulutuksen rakenne ja kuvaus. Uudet koulutustiedot päivitetään portaaliin ensi viikolla, mistä ilmoitamme teille tällä listalla.
Olemme perustaneet TieVie-asiantuntijakoulutuksen osallistujille oman sähköpostilistan, tievie2006_15op(a)lists.oulu.fi, jonka kautta tämä viesti on laitettu teille. Listaa käytetään lähinnä tiedottamistarkoituksiin. Varsinainen koulutus ja osallistujien välinen vuorovaikutus tapahtuu sitä varten perustetuissa verkkoympäristöissä koulutuksen alkaessa.
LOPUKSI
Jos jostakin syystä et pystykään sitoutumaan TieVie-asiantuntijakoulutukseen täysipainoisesti ja osallistumaan koulutukseen, ilmoitathan siitä välittömästi sekä Merja Ruotsalaiselle (merja.ruotsalainen(a)oulu.fi) että oman yliopistosi TieVie-yhteyshenkilölle (ammattikorkeakoulujen osallistujilta riittää ilmoitus Merjalle). Yhteyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät TieVie-portaalista http://tievie.oulu.fi/yhteystiedot/yhteyshenkilot.htm.
Mikäli sinulla on tässä vaiheessa kysyttävää koulutukseen liittyvissä asioissa, ota yhteyttä Merja Ruotsalaiseen (merja.ruotsalainen(a)oulu.fi, puh: 08 - 553 7453, 040 - 720 2269) tai Paula Airaksiseen (paula.airaksinen(a)oulu.fi, puh. 08 - 553 4161).
Kesäisin terveisin TieVie-suunnitteluryhmän puolesta, Merja Ruotsalainen & Paula Airaksinen Oulusta
Kurssikirjeet 1.1.2007 ->
|