« TieVie-kouluttajakoulutus 2002 - 2003

Kurssikirjeet

Kurssikirje 23.4.2003 (Materiaalit uudessa osoitteessa)

Tiedoksi, että vuoden 2002 - 2003 TieVie-kouluttajakoulutuksen www-sivut on siirretty ensi viikolla alkavan uuden kouluttajakoulutuksen tieltä toiseen osoitteeseen. Kaikki koulutusmateriaali ja tuotokset löytyvät edelleen kokonaisuudessaan TieVie-portaalista. Niihin pääsee käsiksi TieVie-portaalin etusivulla olevan "Vanhat koulutukset" -linkin kautta.

Tiedoksi myös, että olemme vihdoin ja viimein saaneet kuvan linkitys -työkalun toimimaan portaalissa. Jos haluat, niin voit ladata oman kuvasi TieVie-portaalin osallistujakorttiin kirjautumisen kautta (Kirjutuminen -> Osallistujan kuva).

Iloista Vapun odotusta kaikille,
t. Tytti


Kurssikirje 31.3.2003 (Portfolioiden dead line on tänään)

Hei TieVieläiset,

TieVie-kouluttajakoulutus on nyt virallisesti päättynyt. Portfolioiden palautuspäivä on tänään 31.3.2003. Erityiskiitos kaikille teille, jotka olette jaksaneet pusertaa portfolionne valmiiksi aikataulussa. Mikäli tarvitset lisäaikaa portfolion palauttamiseen, niin ota yhteyttä Soileen (soile.jokinen@oulu.fi). Käymme TieVie-suunnitteluryhmässä portfolionne läpi tämän ja ensi viikon aikana. Lähetämme todistukset kaikille teille, joilla portfolio ja muut osasuoritukset ovat kunnossa mahdollisesti jo ensi viikon aikana, mutta viimeistään 12.4. mennessä. Todistukset lähetämme postitse TieVie-portaalin osallistujakortissa olevaan osoitteeseen (Kirjautuminen -> Muokkaa osallistujakortin tietoja). Tarkista, että yhteystietosi ovat oikein ja päivitä samalla myös osallistujakortin hankekuvaus ajan tasalle.

Portfolion voi siis palauttaa kahdella vaihtoehtoisella tavalla:

a) Julkaise portfolio TieVie-portaalissa omassa työtilasi (Kirjautuminen -> Muokkaa omaa työtilaa). Jos olet tehnyt portfolion omille www-sivuillesi, niin voit myös laittaa sivun osoitteen linkiksi työtilaan. Huomaa, että työtila on avoin koulutuksen järjestäjille ja kaikille TieVie-koulutusten osallistujille.

tai

b) Mikäli portoliosi on yksityisluonteinen etkä halua julkaista sitä koko TieVie-ryhmälle, niin voit lähettää sen sähköpostitse Soile Jokiselle (soile.jokinen@oulu.fi).

TieVie-portaalin avoin keskustelufoorumi on edelleen käytettävissänne, vaikka koulutus on jo päättynytkin. Foorumiin pääset TieVie-portaalin etusivulta Keskustelu-painikkeen kautta. Foorumiin voi kuka tahansa perustaa uuden keskustelualueen. Sana on vapaa ja aiheet voivat vaihdella avunpyynnöistä kysymyksiin, ideoihin ja visiointiin. Foorumiin voi kirjautua käyttäjäksi, mutta viestejä voi lähettää ja lukea ilman kirjautumistakin. Kirjautumisen etuna on se, että omia yhteystietoja ei tarvitse uudelleen toistaa joka kerta viestiä lähettäessään. Jos haluat rekisteröityä käyttäjäksi foorumiin, niin toimi seuraavasti: Siirry keskustelufoorumiin http://www.tievie.fi -> Keskustelu (tai suoraan http://cc.oulu.fi/cgi-bin/tievie/yabb/YaBB.cgi). Klikkaa "Rekisteröidy" painiketta ja syötä kenttään haluamasi käyttäjätunnus ja sähköpostiosoitteesi. Paina lopuksi sivun alareunassa olevaa "Rekisteröidy" painiketta. Tämän jälkeen järjestelmä lähettää sähköpostiisi salasanan. Sen saatuasi voit kirjautua sisään järjestelmään keskustelufoorumin Kirjaudu-painikkeen kautta ja voit halutessasi myös käydä vaihtamassa salasanan mieleiseksesi (Keskustelu -> Kirjaudu -> Profiili).

Myös TieVie-taitokursseille voitte halutessanne ilmoittautua myös jatkossa, mikäli kursseilla vain on tilaa. Kannattaa siis seurata TieVie-portaalin taitokurssikalenteria jatkossakin.

Tiedoksi vielä, että 9. - 11.4.2003 järjestetään ITK eli Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssi Hämeenlinnassa. ITK on Suomen suurin tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön konferenssi, joka pidetään vuosittain Aulangolla. Konferenssin ohjelma löytyy osoitteesta http://www.hameenkesayliopisto.fi/itk03/. Toivottavasti nähdään siellä.

Kiitos vielä kaikille aktiivisesta ja innovatiivisesta panoksestanne TieVie-kouluttaja-koulutuksessa ja antoisia pohdintoja portfolion parissa teille, joilla se on vielä työn alla.

Terveisin,
Tytti ja Soile


Kurssikirje 14.3.2003 (Portfolioiden palauttamisesta ja korvaavista tehtävistä)

Hei TieVie-yhteisö,

TieVie-kouluttajakoulutus (10 ov) on nyt valtakunnallisen yhteistyön osalta päättynyt. Enää on edessä oman portfolion viimeistely ja julkaiseminen. Portfolion tulee olla valmis 31.3.2003 mennessä. Sen voi palauttaa kahdella vaihtoehtoisella tavalla:

a) Julkaise portfolio TieVie-portaalissa omassa työtilasi (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Muokkaa omaa työtilaa). Jos olet tehnyt portfolion omille www-sivuillesi, niin voit myös laittaa sivun osoitteen linkiksi työtilaan. Huomaa, että työtila on avoin koulutuksen järjestäjille ja kaikille TieVie-koulutusten osallistujille.

b) Mikäli portoliosi on yksityisluonteinen etkä halua julkaista sitä koko TieVie-ryhmälle, niin voit toimittaa sen myös sähköpostitse Soile Jokiselle (soile.jokinen@oulu.fi).

Koulutuksen ja portfolioiden arviointi tapahtuu asteikolla hyväksytty/täydennettävä. TieVie-suunnitteluryhmä arvioi ja hyväksyy suoritukset sekä lähettää todistukset suorittaneille 12.4.2003 mennessä. Todistukset lähetämme postitse TieVie-portaalin osallistujakortissa olevaan osoitteeseen. Jos osoitteesi on muuttunut, niin käy päivittämässä uudet yhteystietosi portaaliin (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Muokkaa osallistujakortin tietoja). Päivitä samalla myös osallistujakortin hankekuvaus ajan tasalle.

Mikäli jokin verkkojakso tai lähiseminaari on jäänyt ajallaan suorittamatta, edellyttää koulutuksen loppuun saattaminen puuttuvien osasuoritusten tekemistä 31.3.2003 mennessä. Voit tarkistaa suoritustilanteesi TieVie-portaalista (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Henkilökohtaiset osasuoritukset). Ohjeet lähiseminaaripoissaolojen korvaamiseen löytyvät osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/lahiseminaarit.htm. Verkkojaksojen korvaavat tehtävät on koottu osoitteeseen http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/korvaavat_suoritukset.htm.

Poikkeuksista suoritusvaatimuksissa tai -aikataulussa voit neuvotella Tytti Tenhulan tai Soile Jokisen kanssa.

Koulutuksen aikana olemme pyytäneet teiltä palautetta koulutuksen eri osa-alueista ja varsin aktiivisesti olette jaksaneetkin noita palautteita kirjoittaa. Suuret kiitokset niistä! Suurimmalla osalla teistä on kuitenkin Turun päätösseminaarin palaute vielä antamatta. Kaikki kommentit, kehut ja kehittämisideat ovat tarpeen koulutuksen edelleen kehittämisessä. Palaute annetaan TieVie-portaalin (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Anna palautetta lähiseminaarista -> Valitse riippuvalikosta "Turun seminaari"). Koulutusta kokonaisuutena ja sen merkitystä omalle kehittymisellenne voitte arvioida omassa portfoliossanne.

Kiitos vielä kaikille mielenkiintoisesta ja antoisasta vuoden työrupeamasta ja tsemppiä viimeiseen rutistukseen!

Aurinkoisin terveisin Oulusta,

Tytti ja Soile


Kurssikirje 9.3.2003 (Turun seminaarin jälkeen)

Hei TieVieläiset,

TieVie-kouluttajakoulutus lähenee loppuaan. Kiitokset kaikille Turun seminaariin osallistuneille erittäin antoisista hanke-esityksistä ja aktiivisesta osallistumisesta muutenkin. Alustajien käyttämät materiaalit linkitämme TieVie-portaaliin seminaarin ohjelman yhteyteen heti, kun ne
alustajilta saamme. Kävimmekin seminaarin päätteeksi yleistä palautekeskustelua koulutuksesta. Yksityiskohtaisemman palautteen Turun seminaarista voitte käydä antamassa portaalissa (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Anna palautetta lähiseminaarista).

Myös Hankkeiden arviointi -verkkojakso on nyt virallisesti päättynyt. Ympäristö on kuitenkin edelleen auki, joten voitte vielä julkaista portfolioitanne Palaute-alueella ja/tai antaa palautetta
opponenttiparillenne, jos se on jäänyt tekemättä ennen Turun seminaaria. Muistattehan antaa myös palautetta järjestäjille jakson toteutuksesta (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Anna palautetta verkkojaksosta). Palautteenantovuorossa Hankkeiden arviointi -jaksolla ovat alla olevat osallistujat, mutta muutkin saavat toki palautetta antaa.

Isopoussu Ismo
Lindblom Christian
Moisio Marja
Mäki Jukka
Näreharju Juhani
Pensar Ulf
Piiroinen Mika
Reunamo Jyrki
Ruotsalainen Merja
Rämö Eila
Saarinen Lauri
Silventoinen Sari
Sinivuori Petri
Tammelin Maija
Toivoniemi Annika
Toljamo Maisa
Ulvinen Veli-Matti
Vaskuri Paula
Ylinen Mikko
Äijö Raila
Österbacka Ola

Portfolion lopullisen version tulee olla valmis 31.3.2003 mennessä. TieVie-suunnitteluryhmä arvioi ja hyväksyy portfoliot sekä lähettää todistukset suorittaneille 12.4.2003 mennessä. Todistukset lähetämme TieVie-portaalin osallistujakortissa olevaan osoitteeseen. Jos osoitteesi on muuttunut, niin käy päivittämässä uudet yhteystietosi portaaliin (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Muokkaa osallistujakortin tietoja). Päivitä samalla myös osallistujakortin hankekuvaus ajan tasalle.

Mikäli jokin verkkojakso tai lähiseminaari on jäänyt ajallaan suorittamatta, edellyttää koulutuksen loppuun saattaminen puuttuvien osasuoritusten tekemistä 31.3.2003 mennessä. Voit tarkistaa suoritustilanteesi portaalista (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Henkilökohtaiset osasuoritukset). Lähetämme vielä tarkempia ohjeita verkkojaksojen korvaavista tehtävistä loppuviikosta.

Mukavaa työviikkoa kaikille,

t. Tytti


Kurssikirje 3.3.2003 (Verkkojaksosta ja Turun seminaarista)

Hei,

HANKKEIDEN ARVIOINTI –VERKKOJAKSOSTA

Hankkeiden arviointi –verkkojaksolla työskentely on edennyt viimeiseen vaiheeseen, eli oman portfolion ensimmäisen version julkistamiseen sekä vertaispalautteen antamiseen työparin portfoliosta. Virallisestihan tuo jakso päättyi jo perjantaina, mutta koska monilla portfolion kokoaminen ja julkistaminen on hieman viivästynyt, niin olemme päättäneet jatkaa työskentelyä keskiviikkoon 5.2. saakka. Eli vielä on kaksi päivää aikaa pusertaa viimeiset tuotokset Hankkeiden arviointi -jaksolla.

TURUN SEMINAARISTA

Jos päätösseminaariin ilmoittautuminen on päässyt unohtumaan, niin tee se välittömästi. Ilmoittautumisia ottaa vastaan Turun päässä Pia Carpelan (pia.carpelan@utu.fi). Mainitse ilmoittautuminen yhteydessä:

  • osallistutko illalliselle (hinta sponsoroitu 10 euroa, maksetaan illallisen yhteydessä),
  • kenen kanssa esität hankkeesi vai esitätkö sen yksin ja
  • mitä tekniikkaa esittelyn yhteydessä tarvitset (kaikissa pienryhmätiloissa EI ole käytettävissä tietokonetta, tietoverkkoja eikä dataprojektoria).

Kertaukseksi vielä muutama asia Turun seminaariin valmistautumisesta.

1. Tee Reaktiopaperi IV ja julkaise se TieVie-portaalin työtilassa (dead line on tänään 3.3.). Kirjallisuus löytyy osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/reaktiopaperikirjallisuus.htm#turku.
2. Laadi omasta kehittämishankkeestasi suullisen esityksesi tueksi tiivis kirjallinen kuvaus ja ota siitä 10 kpl kopioita mukaan seminaariin ryhmäläisille jaettavaksi. Tämä kuvaus muodostaa samalla osan portfoliostasi.
3. Ota seminaariin mukaan myös yksi kappale omasta portfoliostasi (ei tarvitse olla vielä lopullinen versio).
4. Lisäksi toivomme, että jokainen vertaisryhmä tuo oman pienen ohjelmanumeronsa (laulu, runo, kilpailu, sketsi, tms.) illanviettoon. Koska ryhmiä on runsaasti, ohjelmien tulee olla lyhyitä, jotta kaikki ehtivät estradille illan aikana.

Nähdään Turussa,

t. Tytti


Kurssikirje 24.2.2003 (Ilmoittauduthan Turun seminaariin)

Hei,

Sen lisäksi, että painiskelette verkkojakson tehtävien parissa, muistakaa ihmeessä ilmoittautua seminaariin. Ilmoittautumista koskevat ohjeet ovat täällä:

http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/ohjelmaturku.htm

Moni on jo ilmoittautunut, mutta monelta se on toistaiseksi tekemättä. Dead linehan on toki vasta ke, mutta miksi et ilmoittautuisi NYT HETI! ;-)

Terv. Matti Lappalainen
TieVie-suunnitteluryhmä


Kurssikirje 23.2.2003 (Hankkeiden arviointi -verkkojakso, viikko 9)

Hyvä TieVie-kouluttajakoulutuksen opiskelija,

Hankkeiden arviointi -verkkojakson loppu lähenee, mutta toivon että jaksat vielä kantaa kortesi kekoon viikon 9 työskentelyyn! Viime viikolla pohdittiin omaa koulutusnäkemystä/toiminta-ajatusta (jos et ole vielä tuottanut omaa puheenvuoroasi verkkoon tähän liittyen, voit edelleen tehdä sen). Tämän viikon teemana on palaute.

Tavoitteena tällä viikolla on

  • osallistuminen teemaa koskevaan keskusteluun keskustelualueen foorumissa Viikko 9
  • oman portfolion tai sen osan julkistaminen/julkaiseminen verkossa keskustelualueen foorumissa Palaute jakson päätteeksi sekä vertaispalautteen anto parille samalla alueella.

Tarkat ohjeet työskentelyyn löydät tuttuun tapaan verkosta (kts. terminaali, viikko 9). Lista pareista vertaispalauteen antoa varten ilmestyy verkkoon viimeistään keskiviikkona.

Hyvää alkavaa viikkoa ja loppukiriä jakson työskentelyyn!

terveisin Heli


Kurssikirje 14.2.2003 (Hankkeiden esittely Turun seminaarissa)

Hei,

Hiihtolomat odottavat ja samaan aikaan menossa on myös Hankkeiden arviointi -verkkojakson viimeinen rutistus. Mielessä kuitenkin varmasti kajastaa jo koulutuksen päätösseminaari Turussa. Viime viikolla lupasimme lähettää tarkempaa infoa hankkeiden esittelystä.

Seminaarin ohjelmassa siis ovat keskeisessä asemassa teidän omien hankkeidenne esittelyt pienryhmissä. Pienryhmät muodostetaan seminaaria varten eli ne eivät ole "vanhat" juonneryhmät. Aikaa esittelyyn on varattu 30 min/hanke. Ihanne on, että hankkeen pystyisi esittelemään niin tiiviisti, että keskusteluun jäisi runsaasti aikaa (esittely 15 min / keskustelu 15
min).

Tehtävä ennen seminaaria:

KIRJALLINEN KUVAUS: laadi hankkeestasi tiivis kirjallinen kuvaus ja ota siitä 10 kpl kopioita mukaan seminaariin ryhmäläisille jaettavaksi. Tämä kuvaus muodostaa samalla osan portfoliostasi. Kuvauksen laatimisessa voit käyttää apuna esim. seuraavia kysymyksiä:

  • Mikä oli hankkeesi tavoite? Miksi kokeilit juuri tätä, mihin ongelmaan hait vastausta?
  • Mikä oli kohderyhmä? Keitä oli mukana tekijätiimissä?
  • Mikä oli hankkeesi sisältö? Mitä teit, miten se erosi aiemmasta toiminnastasi?
  • Miten hanke otettiin vastaan? Millaista palautetta sait matkan varrella?
  • Miten itse arvioisit hankkeesi onnistumista? Mikä sujui hyvin? Miten aiot hankettasi jatkossa kehittää?
  • Mitkä asiat sinua tällä hetkellä erityisesti askarruttavat hankkeessasi? Mihin asioihin haluaisit saada palautetta muilta seminaarissa?

HANKKEEN ESITTELY SEMINAARISSA: Aikaa hankkeen esittelyyn seminaarissa on vain puoli tuntia. Näin lyhyessä ajassa hanketta on mahdotonta esitellä perusteellisesti. Toivomme, että hankkeiden esittelyissä keskittyisitte erityisesti seuraaviin asioihin:

  • hankkeesi myötä syntyneitä keskeisiä havaintojasi, oppimiskokemuksiasi, yllätyksiä ja "innovaatioita". Älä siis yritäkään kuvata seminaarissa kaikkia hankkeeseen liittyviä asioita vaan keskity olennaiseen.
  • mieti etukäteen kysymyksiä, mistä hankkeeseesi liittyvistä asioista haluaisit erityisesti palautetta ryhmäläisiltä.

Seminaariin ilmoittautumisesta, majoittumisesta ja kulkuyhteyksistä löytyy infoa seminaarin ohjelman yhteydestä osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/
ohjelmaturku.htm
. Reaktiopaperi kirjallisuus on osoitteessa http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/reaktiopaperikirjallisuus.htm#turku.

Mukavaa viikonvaihdetta kaikille,
t. Tytti Oulusta ja Matti Turusta


Kurssikirje 13.2.2003 (TieVie: Hankkeiden arviointi verkkojakso, viikko 8)

Hyvät hankkeiden arviointi-verkkojaksolaiset!

Tunnelma vaan kohoaa verkossa loppua kohden mentäessä :) Viikolla 6 tuotettiin portfolion sisältörunkoja verkkoon ja viikolla 7 on harjoitettu itsearviointia omien kouluttajan (/ohjaajan/tukihenkilön jne) suhteen (tämä työskentely jatkuu yhä).

Viikon 8 työskentelyyn kuuluu: oman koulutusnäkemyksen/toiminta-ajatuksen pohtimista ja kuvailua verkossa keskustelualueella pyrkimyksenä saada aikaan dialogia (keskustelualue viikko 8, konkreettiset ohjeet verkossa kts. Terminaali) tuottaa omaan portfolioon yllä olevaa teemaa koskeva osuus (tätä ei vielä tuoda verkkoon)

HUOM: Älä jätä junaan mukaan hyppäämistä sikseen, vaikka olisitkin myöhässä - sinulla on vieläkin mahdollisuus tuottaa pyydetyt tehtävät, osallistua toimintaan ja kuroa välimatka umpeen!

Jos sinulla on viikolla 8 ongelmia kurssille kirjautumisen / tunnustesi kanssa, ota yhteyttä tekniseen tukeen s-postitse webct-tuki@utu.fi

Hyvää viikkoa 8 ja potkua keskusteluun toivotellen,

Heli (joka on juuri suksimassa hiihto"lomalle" eli vaihtamassa työkoneen kotikannettavaan)


Kurssikirje 10.2.2003 (TieVie: Hankkeiden arviointi verkkojakso jatkuu)

Myöhäistä huomenta, Hankkeiden arviointi-verkkojaksolaiset!

Viime viikolla tehtävänä oli tuottaa oman portfolion alustava sisältörunko keskustelualueelle verkkoon. Tällä viikolla jatkamme portfolion konkreettisen sisällön pohjustamisen suuntaan. Viikon 7 työskentelyn tavoitteena on osallistua omien kouluttajantaitojen itsearviointia käsittelevän teeman käsittelyyn verkkokeskustelussa oman portfolion työstämisen tueksi (keskustelufoorumi viikko 7, konkreettiset ohjeet verkossa) tuottaa omaan portfolioon kyseistä teemaa koskeva osuus (tätä ei vielä tuoda verkkoon)

HUOM: Jos et ole vielä ehtinyt mukaan verkkojakson toimintaan, niin yritä päästä kiinni juoneen kiireen vilkkaa! Osallistuminen tukee oman portfoliosi työstämistä.

Viime viikolla usealla ilmeni ongelmia verkkoon pääsemisessä. Yleinen ohjeeni uusille verkkoon kirjautujille on: mentyäsi verkkoon ensimmäisellä kerralla, WebCT vaatii sinua vaihtamaan salasanasi. Ole siis tarkkana, sillä jos tämä kehotus jää sinulta huomaamatta etkä vaihda salasanaasi, et pääse verkkoon ilman apua. En tiedä, moniako salasanoja olette TieVie koulutuksen aikana käyttäneet, koska hyppään kuvioon vasta tässä vaiheessa. Tunnuksista saamani lista oli kaavalla tunnus: etunimi_sukunimi, salasana autoihin liittyvä, esim. aUstin65. Toivottavasti en sekoittanut teitä entisestään ;-)

Hyvää viikon alkua toivotellen,
Heli


Kurssikirje 3.2.2003 (TieVie-kouluttajakoulutuksen Hankkeiden arviointi-verkkojakso)

Hei kaikki!

Nopeat kurssille kirjautujat ehtivät jo ihmetellä WebCT:n antamaa ilmoitusta "Pääsy kielletty". Sorry, olin estänyt pääsyn alueelle ympäristön muokkauksen ajaksi ja jättänyt asetuksen voimaan. Nyt asia on kuitenkin korjattu - kiitos, kun otitte yhteyttä välittömästi!

Toinen asia: WebCT pyytää myös vaihtamaan salasanaa kirjautumisen yhteydessä. Tämä ei varmaan tässä vaiheessa kurssia kaikkia miellytä, mutta toivon ymmärtäväisyyttä tässä asiassa - kyse on puhtaasti tietosuojaan liittyvistä asioista, joihin emme pysty ohjelman suhteen vaikuttamaan.

Terveisin,
Heli


Kurssikirje 3.2.2003 (TieVie-kouluttajakoulutuksen Hankkeiden arviointi-verkkojakso alkaa)

Hyvä TieVie-kouluttajakoulutuksen osallistuja,

Verkkojakso Hankkeiden arviointi 3. - 28.2.03 on juuri käynnistymässä - tervetuloa mukaan!
Verkkoympäristön löydät osoitteesta http://salima.tkk.utu.fi/ ja kirjautuminen sinne tapahtuu sinun omilla aikaisemmilla tunnuksellasi ja salasanallasi. Jos ongelmia ilmaantuu, ota yhteyttä minuun.

Kun olet päässyt sisälle ympäristöön, tutustu ympäristöön sekä sen ohjeisiin jakson etenemisestä ja toimintakäytännöistä. Työskentely jakson aikana on pitkälti verkossa tapahtuvaa vuorovaikutusta, joten on tärkeää että otat selvää aikatauluista ja pysyt aktiivisesti mukana alusta saakka. Tavoitteena on, että tehtävät jaksolla ovat suoraan kytköksissä oman portfoliosi vaiheittaiseen rakentamiseen, joten panostaessasi toimintaan verkossa panostat samalla oman tuotoksesi kehittelemiseen ja valmiiksi saattamiseen.

Verkossa työskentely tapahtuu omassa verkkoryhmässäsi, johon sinut on lisätty jäseneksi. Jako ryhmiin on tehty juonneryhmien mukaan:

Kouluttajajuonne / tutor Tytti Tenhula
Mentorijuonne ja tekniikkajuonne / tutor Heli Brander
Strategiajuonne ja tukihenkilöjuonne / tutor Anu Klemelä

Opiskeluintoa jaksolle ja tapaamisiin verkossa!

terveisin,
Heli Brander


Kurssikirje 31.1.2003 (Turun seminaarin ennakkoinfoa ja tehtäviä)

Hei kaikki,

TieVie-kouluttajakoulutus on kääntymässä maalialueelleen. Enää on jäljellä yksi verkkojakso sekä päätösseminaari. Hankkeiden arviointi -verkkojaksosta (3.2. - 28.2.) saatte tarkempia ohjeita sähköpostitse maanantaina. Turun päätösseminaari (6. - 7.3.2003) järjestetään Turun yliopiston Educariumissa, Assistentinkatu 5. Seminaarin ohjelma löytyy TieVie-portaalista osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/ohjelmaturku.htm.

HANKKEIDEN ESITTELY SEMINAARISSA

Seminaarin ohjelmassa keskeisessä asemassa ovat koulutuksen osallistujien omien hankkeiden esittelyt pienryhmissä. Pienryhmät muodostetaan seminaaria varten eli ne eivät ole "vanhat" juonneryhmät. Voitte siis alkaa henkisesti valmistautua oman hankkeen esittelyyn. Aikaa esittelyyn on varattu 30 min/hanke. Ihanne on, että hankkeen pystyisi esittelemään niin tiiviisti, että keskusteluun jäisi runsaasti aikaa (esittely 15 min / keskustelu 15 min). Huomaa, että koska ryhmät ovat uusia, eivät kuulijat välttämättä tiedä edes taustatietoja hankkeestasi. Laadi hankkeestasi myös kirjallinen kuvaus ja ota siitä 10 kpl kopioita mukaan seminaariin. Myöhemmin voit liittää kuvauksen portfolioosi.

Jotkut ovat tehneet hankkeensa itsenäisesti, toiset parin kanssa, jotkut vertaisryhmittäin. Jokainen seminaariin tulija ilmoittautuu henkilökohtaisesti seminaariin. Tällöin hän myös ilmoittaa, kenen kanssa hän esittää hankkeensa vai esittääkö sen yksin. Hankkeiden esittelyn pääpaino on palautteen saamisessa omasta hankkeesta. Mieti etukäteen, mihin asioihin/ongelmiin/kysymyksiin haluaisit erityisesti saada palautetta ryhmältä ja sen vetäjältä. Tarkemmat ohjeet hankkeen raportointitavasta kerrotaan viikolla 7.

REAKTIOPAPERIKIRJALLISUUS

Lähiseminaaria varten tulee edelliskertojen tapaan tutustua ennakkoon kirjallisuuteen ja laatia sen pohjalta lyhyt (1 - 2 sivua) reaktiopaperi. Turun seminaarin reaktiopaperikirjallisuus löytyy TieVie-portaalista osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/
reaktiopaperikirjallisuus.htm#turku
. Reaktiopaperi tehdään entiseen tyyliin TieVie-portaaliin omaan työtilaan (Kirjautuminen -> Muokkaa omaa työtilaa). Reaktiopaperien tulee olla työtilassa maanantaina 3.3.2003, jotta ehdimme tutustua niihin etukäteen. Otsikoi reaktiopaperisi selvästi ja laita näkyviin myös käyttämäsi lähdekirjallisuus.

MAJOITTUMINEN

Osallistujille ei ole varattu hotelleista erillisiä kiintiöitä. Illanviettopaikkaa lähellä olevia ja TieVie-yhteisön suosiossa olleita hotelleja ovat erityisesti:

  • Sokos Hotel Hamburger Börs, Kauppiaskatu 6, puh. 02-337 381
  • Sokos Hotel City Börs, Eerikinkatu 11, puh. 02-337 381
  • Sokos Hotel Seurahuone, Eerikinkatu 23, puh. 02-337 301
  • Muita Turun hotelleja löytyy täältä.

KULKUYHTEYDET JA KARTTA

Educariumiin on Kupittaan rautatieasemalta n. 1 km, sekä Kauppatorilta ja rautatieasemalta n. 3 km. Kauppatorilta pääsee Educariumiin (Kasarmintien pysäkki) busseilla 30, 50, 51, 53 ja 54. Turun kartta löytyy osoitteesta http://opaskartta.turku.fi/

ILLANVIETTOON JA SEMINAARIIN ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittaudu seminaariin osoitteella pia.carpelan@utu.fi viimeistään ke 26.2. Mainitse ilmoittautuminen yhteydessä:

  • osallistutko illalliselle (hinta sponsoroitu 10 €, maksetaan illallisen yhteydessä),
  • kenen kanssa esität hankkeesi vai esitätkö sen yksin ja
  • mitä tekniikkaa esittelyn yhteydessä tarvitset (kaikissa pienryhmätiloissa EI ole käytettävissä tietokonetta, tietoverkkoja eikä dataprojektoria).

ILLANVIETON OHJELMA

Illanvietto on viihtyisässä Panimoravintola Koulussa. Tarjolla on kolmea eri salaattia, olutkäristystä, juuresmuusia, rucolaraviolia ja pestoa. Toivomme, että jokainen vertaisryhmä tuo oman pienen ohjelmanumeronsa (esitys, laulu, kilpailu tms.) illanviettoon. Koska ryhmiä on runsaasti, ohjelmien tulee olla lyhyitä, jotta kaikki ehtivät estradille illan aikana. Iltajuhlassa esiintyy myös legendaarinen Kultakuume-orkesteri.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Toivottavat
Tytti Oulusta ja Matti ja Sari Turusta


Kurssikirje 2.1.2003 (Verkkojakson suoritusmerkinnät portaalissa)

Hyvää Uutta Vuotta kaikille TieVie osallistujille!

Organisatorinen muutos -verkkojakson suoritukset on laitettu portaaliin. Omat suoritusmerkintänsä voi käydä katsomassa ja tarkistamassa kirjautumalla ja valitsemalla sen jälkeen suoritukset. Hyväksytyn verkkojakson edellytyksenä on orientoiva teksti, ja
loppuyhteenveto portaalin työtilassa sekä aktiivisuus verkkojakson keskusteluosuuden aikana.
Täydentävistä tai korvaavista suorituksista pyydän ottamaan yhteyttä allekirjoittaneeseen.

Terveisin,
Sari Koski-Kotiranta


Kurssikirje 9.12.2002 (Verkkojakson viimeinen viikko)

Hei TieVieläiset!

Verkkojakson viimeinen viikko on käsilllä!

Verkkojakson viimeinen tehtävä (9.12. - 13.12.2002) on kirjoittaa omaan työtilaan lyhyt yhteenveto ja arviointi oman vertaisryhmän keskustelusta. Portfoliota varten kannattaa myös kirjoittaa muutama lause siitä, mitä jaksosta jäi käteen oman kehittämishankkeen näkökulmasta. Otsikoikaa tehtävä työtilaan selvästi esimerkiksi "Organisatorinen muutos -jakson yhteenveto". Vertaisryhmien keskustelualueet ovat edelleen luettavissa (ja tarvittaessa myös käytettävissä).

Organisatorinen muutos -jaksolla palautteenantovuorossa olevat henkilöt löytyvät alla olevasta listasta. Palaute annetaan TieVie-portaaliin (Kirjautuminen -> Anna palautetta verkkojaksosta -> Organisatorinen muutos).

Hietalahti Kati
Isola Marianne
Kangaslampi Virpi
Korhonen Pekka
Kosunen Riitta
Kähkönen Tanja
Laaksonen Inkeri
Lammela Päivi
Lappalainen Päivi
Lautenbacher Olli-Philippe
Lehtelä Pirjo-Liisa
Nieminen Juhana
Norrgård Linda
Oikarinen Niina
Ojala Jari
Pitkänen Sari
Rönkä Aarno
Siikavirta Kristian
Sjölund Jari
Väänänen Soile

Terveisin,
Sari Koski-Kotiranta


Kurssikirje 28.11.2002 (Palaute lähiseminaarista ja verkkojakson kuuulumiset)

Hei,

Kiitokset kaikille, jotka ovat antaneet palautetta Helsingin lähiseminaarista 7.-8.11.02. Palautetta olemme saaneet yhteensä 18 osallistujalta. Yleisesti melko myönteisistä arvioista nousivat esille seuraavat, korjausta vaativat asiat:

  • juonneryhmien työskentely kaipaa tehostamista ja vaihtelevampia työtapoja
  • arviot alustajista vaihtelivat, valinnanmahdollisuus rinnakkaisissa luennoissa tuotiin esille yhtenä ratkaisuna
  • osallistujien asiantuntemusta kannattaisi hyödyntää nykyistä enemmän, luentojen aikana, juonneryhmissä,
  • ryhmäytymisen ja hyvän tunnelman merkitystä korostettiin, se pitää muistaa erityisesti huomioida kaikissa tulevissa seminaareissa.

Palaute otetaan huomioon pohdittaessa seuraavan seminaarin ohjelmaa ja seuraavia TieVie-koulutuksia

Verkkojakso on lähtenyt mielestäni hyvin käyntiin ja vain muutamassa vertaisryhmässä on edelleen hiljaista. Kommentaattorit ovat myös esittäytyneet ja jokaiselle ryhmälle on kommentaattori myös löytynyt. Mikäli työskentelyssä on ongelmia tai tulee kysyttävää, toivon että ottaisitte yhteyttä pikaisesti - seuraava viikko 2.1. - 5.1.2002 on verkkokeskustelun toinen ja viimeinen viikko. Verkkojakson yhteenveto ja arviointi 9.12. - 13.12.2002 viikolla jokainen
osallistuja tekee pienen yhteenvedon keskustelusta omaan työtilaansa. Verkkojakson vetäjä (Sari Koski-Kotiranta) tekee aikanaan yhteenvedon työskentelystä yleisellä tasolla.

Terveisin,
Sari Koski-Kotiranta
Annu Vitikka


Kurssikirje 12.11.2002 (Verkkojakson ensimmäinen viikko)

Kiitokset kaikille seminaaripäivien osallistujille!

Alustajat ovat toimittaneet materiaalejaan verkkoon, ne löytyvät TieVie-portaalista seminaarin ohjelman kohdalta. Muistakaa antaa palautetta seminaarista portaalissa (Kirjautuminen -> Anna palautetta lähiseminaarista). Lomakkeen viimeiseen kohtaan "Muita ideoita ja huomioita seminaarista" voitte laittaa ehdotuksia ja ideoita Turun päätösseminaaria varten.

Organisatorinen muutos -verkkojakson ensimmäisen viikon aikana jokaisen tulisi käydä kirjautumassa kurssialueelle osoitteesta http://www.helsinki.fi:9000/public/
tievie_organisatorinen_muutos/index.html
ja tehdä seuraavat tehtävät. Tutustukaa kurssin materiaaliin ja aikatauluihin sekä tehkää niiden perusteella itsellenne toimintasuunnitelma jakson ajaksi. Ensimmäisten viikkojen aikana kannattaa ottaa yhteyttä myös oman vertaisryhmänsä jäseniin ja suunnitella viikkojen 48 ja 49 työskentelyä. Toiveena olisi, että saisimme ajoissa tietää valitsemanne tehtävän, tarkasteltavan strategian sekä mahdolliset toiveet kommentaattorin suhteen. Keskustelualueen lisäksi käytössänne on nyt myös chat mahdollisuus keskinäiseen yhteydenpitoon. Toisen verkkoviikon aikana 18. - 22.11.02 tulisi jokaisen myös tuottaa lyhyt nykytilan kuvaus portaalin työskentelytilaan. Lisää ohjeita tekstiä varten löytyy kurssialueelta.

Seminaarissa joku teistä kyseli vertailevien tutkimusten perään tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön osalta. Yksi tällainen tutkimus on: "Hakkarainen, K., Lipponen, L. & Järvelä, S. 2001. Epistemology of inquiry and computer-supported collaborative learning. In t. Koschmann, R. Hall & N. Miyake (eds.) CSCL 2 Carrying forward the conversation. Lawrence Erlbaum Associates, Publishers. Mahwah, New Jersey, 129 - 156."

Antoisaa verkkojaksoa!

Suunnitteluryhmän puolesta,
Sari Koski-Kotiranta


Kurssikirje 1.11.2002 (Verkkojakso alkaa 11.11.02)

Hyvät TieVie-kouluttajakoulutuksen osallistujat!

Organisatorinen muutos -verkkojakso alkaa 11.11.2002 ja päättyy 13.12.2002. Organisatorisen muutoksen näkökulmaa tarkastellaan Helsingin lähiseminaarissa 7. - 8. marraskuuta. Verkkojakson aikana teemaan syvennytään lähinnä strategiatyön näkökulmasta. Jakson tavoitteena on kehittää osallistujien strategista ajattelua ja kykyä ymmärtää strategioiden sisältöjä ja prosessia.

Verkkojakso avataan ja esitellään seminaarissa ja teemoihin paneutuminen aloitetaan seminaarin aikana juonneryhmissä. Jakso on toteutettu WebCT-ympäristössä, josta löytyy lisää tietoa osoitteesta http://webct.helsinki.fi

Verkkojaksolle kirjaudutaan osoitteesta: http://www.helsinki.fi:9000/public/tievie_
organisatorinen_muutos/index.html
tai TieVie-portaalista koulutuksen rakennekuviosta osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/rakenne.htm. Kurssialue avautuu perjantaihin 8.11. mennessä.

Tunnukset ja salasanat ovat samat kuin aikaisemmillakin jaksoilla, paitsi Helsingin yliopiston edustajille on käytetty olemassa olevaa WebCT tunnusta, joka vaatii siis myös siihen liittyvän salasanan. Mikäli teillä on kysyttävää jaksoon liittyvissä asioissa ottakaa yhteyttä.

Helsingissä tavataan!

1.11.2002

Sari Koski-Kotiranta

sari.koski-kotiranta@helsinki.fi (verkkojakso)
erkko.helin@helsinki.fi (WebCT)
janne.sariola@helsinki.fi (strategiapalvelu)


Kurssikirje 29.10.2002 (Reaktiopaperin dead line 4.11.)

Hei TieVieläiset,

Seuraava TieVie-kouluttajakoulutuksen lähiseminaari on 7. - 8.11. Helsingissä. Seminaarin päivitetty ohjelma löytyy TieVie-portaalista osoitteesta http://tievie.oulu.fi/
tieviekouluttajakoulutus/ohjelmahelsinki.htm
. Mikäli et pysty osallistumaan seminaariin tai torstai-iltana järjestettävään illanviettoon, ilmoitathan siitä perjantaihin 1.11.2002 mennessä Annu Vitikalle annu.vitikka@helsinki.fi. Tarkemmat tiedot seminaaripaikasta, kulkuyhteyksistä, majoitusvaihtoehdoista yms. löytyvät 27.9. lähetetystä kurssikirjeestä osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/kirjeet.htm.

Lähiseminaaria varten tulee edelliskerran tapaan tutustua ennakkoon kirjallisuuteen ja laatia sen pohjalta lyhyt (1 - 2 sivua) reaktiopaperi. Luettava kirjallisuus löytyy osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/reaktiopaperikirjallisuus.htm#helsinki. Reaktiopaperien dead linen osalta edelliseen viestiin oli lipsahtanut painovirhepaholainen. Jotta ehdimme tutustua reaktiopapereihin etukäteen, niiden tulee olla TieVie-portaalin työtilassa maanantaihin 4.11. klo 16 mennessä (ei 1.11. kuten edellisessä viestissä virheellisesti ohjeistettiin). Otsikoi reaktiopaperisi selvästi (esim. Reaktiopaperi III) ja laita näkyviin myös käyttämäsi lähdekirjallisuus.

Terveisin,
Tytti


Kurssikirje 13.10.2002 (TieVie Teknologinen muutos -verkkojakson palaute ja arviointi)

Tervehdys TieVie-osallistujat

Teknologinen muutos -verkkojakson koosteen ja arvioinnin valmistuminen vei valitettavasti hieman luvattua pidempään, mutta nyt sekä kooste että palaute on luettavissa verkossa osoitteessa: http://virtuaaliyliopisto.jyu.fi/teknojakso2002/kooste/

Verkkojakson arvioinnista muutama sana. Verkkojakson suorittaminen ohjeistettiin jaksolla seuraavasti: "Verkkojakso suoritetaan aktiivisella osallistumisella oman juonne- ja
vertaisryhmän toimintaan. Ryhmien toimintaa arvioidaan kokonaisuutena, joten ryhmien vetäjien ja jokaisen osallistujan on huolehdittava tasapuolisesta työnjaosta ja aktiivisesta osallistumisesta. Jos et pysty osallistumaanverkkojaksolle täysipainoisesti, ota yhteyttä jakson vastuuhenkilöihin."

Suorittamisen kriteerit ovat olleet seuraavat: Ryhmien työskentely skenaarion laadinnassa on arvioitu ryhmäkohtaisesti, joten kaikki jotka ovat olleet mukana ryhmän työskentelyssä ovat tämän osion suorittaneet. Niille, joiden työskentelystä ei ole näkynyt Optima-ympäristön
tilastoissa merkintöjä, on lähtenyt kysely verkkojaksolle osallistumisesta, ja ehdotus jakson työskentelyn korvaamisesta.

Lisäksi jotkut osallistujat eivät ole ehtineet aktiivisesti osallistua pohdintakeskustelu osioon. Tässä osiossa suorittamisen raja on vedetty keskustelun aikana lähetettyhin viesteihin. Niille, joiden aktiivisuus on pohdintakeskustelussa ollut pieni, on lähetetty ehdotus lyhyestä
korvaustehtävästä. Ainut poikkeus tästä linjasta on tehty skenaariotyöskentelyn vetäjien ja koostajien kohdalla. Heidän työnsä skenaarion laatimisessa on katsottu korvaavan pohdintakeskusteluunosallistumista.

Verkkojakson on näillä kriteereillä hyväksyttävästi suorittanut tällä hetkellä 61 osallistujaa. Verkkojakson suoritustilanne on nyt nähtävillä TieVie-portaalissa. Omat henkilökohtaiset osasuoritukset voit tarkistaa TieVie-portaalista (Kirjautuminen -> Henkilökohtaiset osasuoritukset).

Jos sinulla on jotain kysyttävää jakson työskentelystä tai arvioinnista, niin ota viipymättä yhteyttä.

Kiitoksia kaikille hienosta työskentelystä verkkojaksolla! Tapaamme Helsingin seminaarissa.

Terveisin

Markku Närhi


Kurssikirje 27.9.2002 (Helsingin seminaarin 7. - 8.9. ennakkoinfoa)

Hei TieVieläiset,

Seuraava TieVie-kouluttajakoulutuksen lähiseminaari on marraskuun 7. - 8. päivä Helsingissä. Seminaarin ja seuraavan verkkojakson teemoina on organisatorinen muutos. Seminaarin ohjelma löytyy TieVie-portaalista http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/
ohjelmahelsinki.htm
. Pienet muutokset ohjelmaan ovat vielä mahdollisia. Seminaaripaikka on Biomedicum Meilahdessa, osoitteessa Haartmaninkatu 8. Biomedicumiin pääsee kätevästi esimerkiksi bussilla 18 tai raitiovaunulla 4. Aikatauluja ja karttoja löytyy osoitteesta http://www.hel.fi/HKL/. Illanviettopaikkana torstai-iltana on ravintola Ostrobotnia http://www.botta.fi/, Museokatu 10, jossa tarjoamme osallistujille hyvän seuran lisäksi syötävää, juotavaa ja musiikkia. Mikäli et pysty osallistumaan seminaariin tai illanviettoon ilmoitathan siitä perjantaihin 1.11.2002 mennessä Annu Vitikalle annu.vitikka@helsinki.fi.

Hyvien kulkuyhteyksien päässä sekä seminaari- että illanviettopaikasta ovat esimerkiksi Scandic Hotel Continental ja Ramada Hotel Presidentti. Molemmat ovat valtiohallinnon sopimushotelleja.

Scandic Hotel Continental Helsinki
Mannerheimintie 46,
00260 Helsinki
puh. (09) 40 551
fax (09) 4055 3255
continentalhelsinki@scandic-hotels.com

Ramada Hotel Presidentti
Eteläinen Rautatiekatu 4,
00100 Helsinki
puh. (09) 6911
fax (09) 694 7886

Lähiseminaaria varten tulee edelliskerran tapaan tutustua ennakkoon kirjallisuuteen ja laatia sen pohjalta lyhyt (1 - 2 sivua) reaktiopaperi. Reaktiopaperissa reflektoidaan luettua oman kehittämishankkeen näkökulmasta ja nostetaan esiin itseä askarruttavia kysymyksiä. Reaktiopaperi tehdään entiseen tyyliin TieVie-portaaliin omaan työtilaan (Kirjautuminen -> Muokkaa omaa työtilaa). Toivomme, että reaktiopaperit ovat työtilassa maanantaina 1.11.2002, jotta ehdimme tutustua niihin etukäteen. Otsikoi reaktiopaperisi selvästi ja laita näkyviin myös käyttämäsi lähdekirjallisuus.

KAIKILLE YHTEINEN ARTIKKELI:

JUONNERYHMIEN KIRJALLISUUS (lue kaikki oman juonneryhmäsi kohdalla mainitut artikkelit):

  • Kouluttajajuonne: Niemistö, R. 2000. Ryhmän luovuus ja kehitysehdot. Tampere. Tammer-Paino. Sivut 83 - 139.
  • Mentorijuonne: Niemistö, R. 2000. Ryhmän luovuus ja kehitysehdot. Tampere. Tammer-Paino. Sivut 83 - 139.
  • Strategiajuonne: Bates, A. W. (Tony). 2000. Managing Technological Change. Strategies for College and University Leaders. Jossey-Bass. Sivut 95 - 106 (Chapter 5. Supporting Faculty), sivut 153 - 180 (Chapter 7. Funding Strategies, Collaboration and Competition) ja sivut 181 - 209 (Chapter 8. Organizing for the Management of Educational Technologies)
  • Tekniikkajuonne: Suomen virtuaaliyliopiston muistio 26.10.2001 "Tekniikka virtuaaliyliopistossa" (http://tievie.oulu.fi/artikkelit/tekniikka_
    virtuaaliyliopistossa.pdf
    )
    • Pohdi oman yliopistosi näkökulmasta, miten realistisia muistiossa asetetut tavoitteet ovat. Miten tavoitteisiin päästään? Puuttuuko tavoitteista jotain olennaista?
  • Tukihenkilöjuonne: Kuopion yliopiston perusopetuksen kehittämisstrategia 2002-2006 (http://www.uku.fi/%7Esuomalai/Perusopetusstr.pdf), Jyväskylän yliopiston virtuaaliyliopistostrategiasta kohta Strategian toteutus (http://virtuaaliyliopisto.jyu.fi/strategia/) sekä Verkko-opetuksen tukiverkoston kehittäminen Helsingin yliopistossa - Verkostostrategia 2000-2002 ja toimintasuunnitelma 2002 (http://ok.helsinki.fi/sivut/tukivstr.htm).
    • Tutustu em. strategiadokumenttien avulla erilaisiin tvt:n opetuskäytön tukipalveluiden organisointimalleihin. Miten strategiset valinnat poikkeavat toisistaan? Pohdi asiaa myös oman hankkeesi näkökulmasta.

Sitten vielä tiedoksi, että TieVie-portaaliin on avattu uusi, kaikille avoin keskustelufoorumi. Osoitteessa http://cc.oulu.fi/cgi-bin/tievie/yabb/YaBB.cgi toimiva foorumi tarjoaa alustan sekä TieVie-koulutuksen että TieVie-kouluttajakoulutuksen osallistujien keskusteluille, mutta myös muille tvt:n opetuskäytöstä kiinnostuneille. Foorumiin voi kuka tahansa perustaa uuden keskustelualueen. Sana on vapaa ja aiheet voivat vaihdella avunpyynnöistä kysymyksiin, ideoihin ja visiointiin. Keskustelufoorumi on toteutettu YABB:n (Yet Another Bulletin Board) tarjoaman ilmaisen keskusteluryhmäjärjestelmän päälle. Sen "koodi ja käyttöliittymä" on siis muiden kuin TieVie-portaalin suunnittelijoiden käsialaa. Foorumiin voi kirjautua käyttäjäksi, mutta viestejä voi lähettää ja lukea ilman kirjautumistakin. Kirjautumisen etuna on se, että omia yhteystietoja ei tarvitse uudelleen toistaa joka kerta viestiä lähettäessään. Koska foorumin keskusteluun osallistuminen on vapaaehtoista, emme siis ole valmiiksi rekisteröineet ketään teistä foorumin käyttäjiksi. TieVie-tunnukset eivät foorumissa siis automaattisesti toimi. Jos haluat rekisteröityä käyttäjäksi foorumiin, niin toimi seuraavasti: Siirry keskustelufoorumiin http://www.tievie.fi -> Keskustelu. Klikkaa "Rekisteröidy" painiketta ja syötä kenttään haluamasi käyttäjätunnus (jotta tunnuksen muistaminen olisi helpompaa, kannattanee käyttää samaa tunnusta kuin TieVie-portaalissa) ja sähköpostiosoitteesi. Paina lopuksi sivun alareunassa olevaa "Rekisteröidy" painiketta. Tämän jälkeen järjestelmä lähettää sähköpostiisi salasanan. Sen saatuasi voit kirjautua sisään järjestelmään Kirjaudu-painikkeen kautta ja voit halutessasi myös käydä vaihtamassa salasanan uudeksi/mieleiseksesi (Kirjaudu -> Profiili).

Terveisin,

Sari Koski-Kotiranta ja Annu Vitikka, HY
Tytti Tenhula ja Soile Jokinen, OY


Kurssikirje 20.9.2002 (TieVie Teknologinen muutos -verkkojakson päätös)

Tervehdys kaikille,

Teknologinen muutos verkkojakson työskentely alkaa olla päätöksessään. Kiitoksia kaikille työskentelyyn osallistuneille. Laatimanne skenaariot sisälsivät runsaasti pohdittavaa ja monipuolisia näkökulmia tulevaisuuden toimintaympäristöön. Kiitos teille aktiivisesta ja intensiivisestä osallistumisesta. Verkkokeskustelu on jatkunut erittäin vilkkaana koko viikon, joten innostusta on riittänyt kiitettävästi jakson loppuun saakka.

Kokonaisosallistuminen näyttää verkkoympäristön tilastojen valossa oikein hyvältä. Esim. viestejä on kirjoitettu jakson aikana lähes 900 ja luettujen viestien määrä ylittää 11000, joten keskimääräisesti olette kirjoittaneet noin 10, ja lukeneet noin 100 viestiä! Kun tähän lisätään
skenaariodokumenttien työstäminen jonka ei tilastoissa näy, on panoksenne ollut erinomainen. Kiitos siitä! Jos joku ei ole päässyt täysipainoisesti osallistumaan työskentelyyn, niin kannattaa ottaa yhteyttä jakson järjestäjiin korvaavan suorituksen sopimiseksi.

Verkkojaksolle on vielä lopuksi avattu pohdintakeskustelu jonne toivomme arvioita jakson ja skenaariomenetelmän toimivuudesta. Arviointikeskustelu on kansiossa POHDINTAKESKUSTELU, nimellä skenaariotyöskentelyn arviointi. Antakaapa palautetta jaksosta.

Varsinainen laajempi palaute annetaan TieVie-portaaliin. Viestin lopussa lista tämänkertaisen palautteen antajista. Muutkin saavat toki antaa palautetta portaalin kautta jos intoa riittää.

Teknologinen muutos -verkkojakson keskustelut ovat aktiivisina vielä viikonlopun ja seuraavan viikon alun, joten oman osuutensa voi vielä tuoda keskusteluun. Olemme verkkokeskusteluissa mukana vielä ensiviikon alussa, ja jakson päätyttyä teemme koosteen työskentelystä. Saatte silloin luettavaksenne myös Kari A. Hintikan kommentit skenaarioistanne. Karin ensikommentit lupaavat mielenkiintoista luettavaa.

Mikäli sinulla on vielä verkkojaksoon liittyvää kysyttävää, ota yhteyttä sähköpostitse: mtnarhi@cc.jyu.fi tai koko TieVie-koulutuksen osalta ota yhteyttä Ouluun sähköpostitse: (soile.jokinen@oulu.fi, tytti.tenhula@oulu.fi).

Seuraavan kerran tapaamme Helsingin seminaarissa 7. - 8.11.2002. Seminaarin ohjelmasta tiedotetaan tarkemmin lähiaikoina.

Kiitos siis vielä kerran verkkojaksosta ja mukavaa syksyn alkua kaikille.

Terveisin
Markku Närhi
mtnarhi@cc.jyu.fi
p. 040 5877361

Palautteenantovuorossa Teknologinen muutos -jaksolla:

Bergman Marina
Bränn Michaela
Haavisto Risto
Hakola Eva-Maria
Heikkilä Irmeli
Hirvonen Minna
Hulkko Timo
Huurtomaa Ritva
Jordman Matti
Järvelä Ritva-Liisa
Järveläinen Leena
Kaartokallio Heidi
Kallio Liisa
Keskitalo Vesa
Koskinen Kimmo
Lauhia Riikka
Ojanen Kalle
Penttinen Olli-Pekka
Pirinen Raila
Tervonen Sari
Törrönen Maritta


Kurssikirje 16.9.2002 (TieVie Teknologinen muutos -jakson skenaariokeskustelu avautuu)

Tervehdys TieVie-skenaarioiden rakentajat,

Olette vihdoin saaneet puristettua skenaariotekstinne valmiiksi ja julkaistua verkkoon. Kiitos kaikille ahkerasta työskentelystä. Nyt on vuorossa lyhyt, mutta toivottavasti tiivis ja antoisa pohdintakeskustelu.

Skenaarioiden valmiiksi saattaminen vei vielä useimmilta ryhmiltä viikonlopun ja osan maanantaita, joten myös skenaarioiden kokoaminen ja pohdintakeskustelujen organisointi venyi hieman luvattua pidemmälle. Valitan viivastystä. Nyt kaiken pitäisi kuitenkin olla valmiina pohdintakeskustelua varten.

Optima verkkoympäristöstä (https://optima.discendum.com/) aukeaa ohjeistus, jonka kautta skenaarioihin pääsee tutustumaan. Kaikki toiminnot ja materiaalit löytyvät myös vasemman reunan POHDINTAKESKUSTELUT kansion kautta, jonka alta löytyvät skenaariotekstit-kansio sekä juonneryhmäparien omat kansiot keskusteluineen. Kansioita klikkamalla pääset ohjeistuksiin.

Tässä työskentelyohje pohdintakeskustelun aloittamiseksi: Lue verkosta ainakin oma ja ryhmänne pariksi valitun juonneryhmän skenaario. Tutustu samoin ohjeisiin linkitettyyn Collisin ja Gommerin nelikenttään, jolla voi jäsentää skenaarioiden pohdintaa.

Pohdintakeskusteluita varten on luotu juonneryhmäparit. Parit ovat seuraavat:

  • 1. Ryhmä: Kouluttajajuonne1 ja Strategiajuonne
  • 2. Ryhmä: Kouluttajajuonne2 ja Tukihenkilöjuonne
  • 3. Ryhmä: Mentorjuonne ja Tekniikkajuonne

Ryhmien keskustelualueille pääset ympäristön vasemman reunan POHDINTAKESKUSTELUT kansion kautta. Kansioihin on liitetty keskustelualueet ja skenaariotekstit. Kaikki keskustelut ovat näkyvillä kaikille osallistujille, mutta alussa (ti ja ke) pohdintoja saa kirjoittaa vain oman
juonneryhmäparin keskusteluluihin. Tarkoitus on siis keskittyä juonneryhmäparien laatimien skenaarioiden käsittelyyn, mutta halutessanne saatte osallistua loppuviikolla myös muiden ryhmien keskusteluihin.

Koska juonneryhmäpareissa on n. 25 osallistujaa, on pohdintakeskustelut on jaettu kahteen teemaan. Ensimmäinen keskustelu on nimeltään TEKNOLOGIAN KEHITYS. Toinen keskustelu on nimeltään TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS. Kumpaankin teemaan saa osallistua, mutta ainakin alussa on toivottavaa että keskustelut pysyisivät teeman otsikon mukaisina. Laita siis pohdintasi siihen keskusteluun jonne se parhaiten tuntuisi sopivan, ja osallistu keskusteluihin kiinnostuksesi mukaan.

Jokaiselta osallistujalta vaaditaan aktiivista osallistumista, eli muutamaa keskustelua edistävää viestiä pohdintakeskusteluun. Keskustelussa on mukana Antti Auer ja Markku Närhi, sekä tarkkailijana ulkopuolisen arvioinnin laativa Kari A. Hintikka. Verkosta löytyy lyhyt esittely Karin toimista teknologian ja oppimisen yhdistämisen alueella.

Jos et pääse lukemaan skenaariotekstejä, ohjeistuksia tai keskusteluja, niin ilmoita viipymättä asiasta allekirjoittaneelle.

Tervetuloa pohtimaan skenaarioita !

Markku Närhi
mtnarhi@cc.jyu.fi
p. 040 5877361


Kurssikirje 11.9.2002 (TieVie 10 verkkojakso, skenaariotekstien julkaiseminen ja jatkotyöskentely)

Tervehdys kaikille,

Skenaariotekstien laatiminen näyttäisi suurimmalla osalla ryhmistä olevan hyvin aikataulussa. Nyt on siis vuorossa viimeinen puristus, eli skenaarion koostaminen ja julkaiseminen. Tässä vielä hieman lisäohjeistusta seuraaville työskentelyvaiheille.

Skenaarion osien kommentointi. Skenaarioiden osien kommentoinnista tuli muutama aiheellinen kysymys apua-palstalle, joten tarkennetaan ohjetta. Tarkoitus on siis koostaa loppuviikon aikana vertaisryhmien tuottamista osista yhteinen skenaario. Tekstien osat voidaan julkaista skenaariotekstit kansiossa, ja sinne julkaistaan myös lopullinen versio juonneryhmän skenaariosta. Skenaarion kommentointia varten lienee yksinkertaisinta käyttää juonneryhmän skenaariokeskustelupalstaa. Skenaariotekstit kansiossa kansioon voidaan myös tarvittaessa perustaa uusi viestilista, tai kommentit voi liittää suoraan teksteihin kommentti-objektin avulla.

Ohje kommentti ominaisuuden lisäämiseksi dokumenttiin: valitse vasemmalta ko. dokumentti aktiiviseksi-> mene hallintatyökalun (ympäristön oikean yläreunan sininen ratas ja jakoavain) kautta lisäobjektit toimintoon ja valitse uusi lisäobjekti -> valitse kommentit -> laita luku- ja
kirjoitusoikeudet kaikille. Näin syntyy dokumentin viereen keltainen puhekupla jonka kautta pääsee liittämään kommentin dokumentin yhteyteen ja katsomaan muiden kommentteja. Käyttöohjeista löytyy lisätietoa kommenttien käytöstä.

Skenaarion julkaiseminen. Ryhmä siis valitsee oman tapansa kommentoida ja auttaa skenaarion koostajaa. Lopputuloksena tulisi siis olla valmis skenaario pe 13.9. (Kouluttajajuonne 2 saa tarvittaessa lisäaikaa, eteen tulleiden odottamattomien viivästyksien takia). Skenaarion koostajat ilmoittavat omalla skenaariokeskustelulistallaan, kun oman ryhmän skenaario on valmis.

Seuraavan viikon työskentely. Maanantaina 16.9. aloitetaan skenaarioiden pohdinta juonneryhmäpareissa. Keskusteluille luodaan uudet viestilistat,ja skenaariot julkaistaan niiden yhteyteen. Juonneryhmäpareista, lähdemateriaalista ja pohdintakeskustelun etenemisestä annetaan tarkemmat ohjeet maanantaina 16.9., ja toimintaohjeet ilmoitetaan myös sähköpostiviestillä kaikille.

Olen nyt loppuviikolla hyvin tavoitettavissa sekä sähköpostilla että puhelimella, joten ottakaa viipymättä yhteyttä jos skenaarion koostamisessa on teknisiä tai sisällöllisiä ongelmia.

Olette hienosti jaksaneet työstää skenaarioitanne työkiireidenne keskellä, joten nyt vain viimeinen rutistus sen kokoon saamiseksi!

Terveisin
Markku N.
mtnarhi@cc.jyu.fi
040 5877361


Kurssikirje 3.8.2002 (Teknologinen muutos- verkkojakso jatkuu)

Tervehdys kaikille skenaarion rakentajille!

Skenaariotyöskentely on alkanut kaikilla juonneryhmillä erinomaisen vilkkaana. Ryhmien toiminnan perusteella uskoisin kaikkien olevan hyvin aikataulussa. Tässä vaiheessa tulisi siis työskentelyn sisällölliset ja toiminnalliset lähtökohdat olla selvillä, ja nyt on vuorossa skenaarioiden rakentaminen vertais- ja juonneryhmissä.

Kertauksena muutama asia. Skenaario tulee julkaista pe. 13.9 mennessä juonneryhmän skenaariotekstit kansioon. Skenaariodokumentin muoto ja esitystapa on vapaasti valittavissa, kunhan tuotos voidaan julkaista verkkoympäristössä (mielellään .txt tai .html muodossa). Jos skenaarion rakentamisessa on teknisiä ongelmia, niin ottakaa viipymättä yhteyttä.

Muistutan vielä, että jakson suorittaminen perustuu aktiiviseen osallistumiseen. Skenaarion työstämisessä tulee tulee siis jokaisen ryhmäläisen pitää itse huolta aktiivisuudestaan, ja sopia työnjaosta jos on estynyt osallistumasta johonkin osioon.

Älkää epäröikö ottaa yhteyttä jos jokin asia kaipaa lisäohjeistusta tai tekniikka takkuilee.
Olemme loppuviikolla (5. - 6.9.) aloittamassa TieVie 5 ov koulutusta Turussa, joten ko. päivinä varmin tapa saada yhteys meihin on matkapuhelin.

Työskentely näyttää sujuvan hienosti, joten nyt vain kirjoittamaan oivaltavien pohdintojen pohjalta yhtä mielenkiintoisia skenaariotekstejä!

Jyväskylän TieVie suunnitteluryhmän puolesta,

Markku Närhi (040 - 5877361, mtnarhi@cc.jyu.fi)


Kurssikirje 22.8.2002 (Teknologinen muutos -verkkojakso 22.8. - 20.9. alkaa)

Hei TieVieläiset,

Kiitokset aktiivisesta työskentelystä Espoon seminaarissa. Esityksien materiaalit linkitetään mahdollisimman pian seminaarin ohjelman yhteyteen. Muistattehan antaa palautetta seminaarista TieVie portaalin palautelomakkeen kautta.

Teknologinen muutos verkkojakso alkaa tänään to 22.8. ja verkkoympäristö on nyt avattu.

Verkkojakso toteutetaan Optima-ympäristössä, työtilassa nimeltä "TieVie10ov: Teknologinen muutos". Ympäristöön pääsee kirjautumaan TieVie-portaalista koulutuksen rakennekuviosta tai
suoraan osoitteesta https://optima.discendum.com/. Ympäristöön pääsee samoilla tunnuksilla kuin aiemmillakin verkkojaksolla.

Verkkojakson työskentely jakautuu noin neljän viikon ajalle 22.8. - 20.9. 2002. Jakson tavoitteena on laatia teknologisen muutoksen skenaario, kuvaus yliopistojen tulevaisuudesta ja toimintaympäristöstä, jossa olemme 10 vuoden kuluttua. Työskentely tapahtuu juonne- ja vertaisryhmissä (kouluttajuonne on jaettu kahdeksi ryhmäksi). Ohjeet verkkojaksolla työskentelyyn löytyvät verkkoympäristön etusivulta. Lukekaa myös huolella tekniset ohjeet, jotta dokumenttien työstäminen verkossa onnistuu. Verkkojakson ohjeisiin perehtymisen jälkeen kannattaa työskentely aloittaa skenaariomenetelmän lähdemateriaaliin tutustumisella.

Espoon seminaarissa tähtävänä oli sopia työnjaosta. Juonneryhmiin valittujen vetäjien tulee kirjoittaa viimeistään ensiviikon alussa juonneryhmän keskustelualueelle viesti seminaarissa sovituista asioita ja organisoida ryhmän jatkotyöskentely.

Jakson verkkoympäristö on rakennettu mahdollisimman avoimeksi. Niinpä juonneryhmien keskustelut ovat kaikkien luettavissa, ja vertaisryhmien keskustelut taas oman juonneryhmän luettavissa. Kirjoitusoikeudet on rajattua vain ko. aihetta työstävälle ryhmälle. Mikäli ongelmia ja kysymyksiä ilmenee, kannattaa ottaa viipymättä yhteyttä allekirjoittaneseen tai muihin jakson vastaaviin järjestäjiin.

Intoa ja menestystä skenaarioiden laatimiseen!

TieVie-suunnitteluryhmän ja jaksosta vastavien jyväskyläläisten puolesta.

Markku Närhi (mtnarhi@cc.jyu.fi)


Kurssikirje 19.8.2002 (Teknologinen muutos -verkkojakson kysely)

Hei TieVieläinen,

Jos et vielä ole vastannut Teknologinen muutos -verkkojakson ennakkokyselyyn, niin tee se nyt! Suljemme kyselyn tänään maanantaina 19.8. klo 14.00. Vastaamalla saat mielipiteesi mukaan Espoon seminaarissa esiteltävään koosteeseen. Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille.

Ohjeet vastaamiseen:

Teknologinen muutos -verkkojakso käynnistyy ennakkotehtävällä, joka on lyhyt www-monivalintakysely. Kyselyssä sinua pyydetään arvioimaan, miten teknologia muuttaa yliopistojen toimintaa 10 vuoden kuluessa. Kysymykset ovat luonteeltaan yleisiä ja jossain määrin tulkinnanvaraisiakin. Vastaa omien mielikuviesi mukaan itsenäisesti ilman ennakkokeskustelua. Kysely on Optima-ympäristössä, työtilassa nimeltä Teknologinen muutos. Ympäristöön pääsee kirjautumaan TieVie-portaalista esim. koulutuksen rakennekuviosta tai
suoraan osoitteesta https://optima.discendum.com/. Ympäristöön pääset samoilla tunnuksilla kuin aiemmillakin verkkojaksolla. Vastaa kyselyyn ennen Espoon seminaaria, kuitenkin viimeistään ma. 19.8. klo 14.00 mennessä! Kyselyn tuloksista tehdään yhteenveto, joka esitellään Espoon seminaarissa ja se toimii osaltaan pohjana verkkojakson työskentelylle. Tarkemman ohjeistuksen verkkojaksolle saat Espoon seminaarissa ja verkkoympäristöstä jakson alkaessa 22.8.

Markku Närhi (mtnarhi@cc.jyu.fi)


Kurssikirje 12.8.2002 (TieVie-kouluttajakoulutus jatkuu...)

Hei TieVie-poppoo,

Kesälomat alkaa olla vietetty ja on aika jälleen palautella mieleen TieVie-kouluttajakoulutuksen kuvioita.

Seuraava yhteinen lähiseminaarimme on reilun viikon kuluttua Espoon Dipolissa 20. - 21.8. Aloitamme työskentelyn tiistaina aamukahvilla klo 9.30. Seminaarin ohjelma löytyy osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/ohjelmaespoo.htm. Ellet ole vielä varannut hotellia voit edelleen tiedustella huoneita Radisson SAS Hotel Espoosta numerosta 09 - 6958 6000 (lähellä Dipolia). TieVieläisille varattu kiintiö on jo täynnä, mutta hotellissa on ti - ke väliseksi yöksi tilaa vielä liikemiesluokassa, jossa hinnat ovat 133 € / 1 hh ja 163 € / 2 hh.

Ellet ole ilmoittautunut seminaarin rinnakkaissessioihin ja illallisbuffeelle, niin tee se mahdollisimman pian www-lomakkeella osoitteessa http://www.dipoli.hut.fi/opetuki/forms/
tievie-espoo/ilmo.htm
. Mikäli et pysty osallistumaan seminaariin lainkaan, ilmoita siitä Sanna Haapiolle (sanna.haapio@dipoli.hut.fi) 15.8. mennessä. Mikäli et peru osallistumistasi ja jätät saapumatta seminaariin, joudumme lähettämään 100 € laskun turhien kustannusten aiheuttamisesta. Lisätietoja seminaarista antaa Riikka Lauhia (riikka.lauhia@hut.fi, p. 09 - 451 4486).

Kuten kesäkuussa lähettämässämme viestissä kerrottiin, niin lähiseminaaria varten tulee tutustua ennakkoon muutamiin artikkeleihin ja laatia niiden pohjalta lyhyt (1 - 2 sivua) reaktiopaperi. Valitse kaikille yhteisistä artikkeleista luettavaksi yksi oman valintasi mukaan. Lue lisäksi oman juonneryhmäsi alla mainittu kirjallisuus/artikkelit. Kaikille yhteiset artikkelit sekä juonneryhmän kirjallisuus löytyvät edellisestä kurssikirjeestä (ks. alla). Reaktiopaperi tulee tehdä TieVie-portaaliin omaan työtilaan (Kirjautuminen -> Muokkaa omaa työtilaa) pe 16.8.2002 mennessä. Otsikoi reaktiopaperisi selvästi (esim. Reaktiopaperi 2) ja laita näkyviin myös käyttämäsi lähdekirjallisuus. Työtilassasi voit halutessasi muokata tekstiä html-kielen avulla (ks. ohjeita).

Teknologinen muutos -verkkojakso käynnistyy ennakkotehtävällä, joka on lyhyt www-monivalintakysely. Kyselyssä sinua pyydetään arvioimaan, miten teknologia muuttaa yliopistojen toimintaa 10 vuoden kuluessa. Kysymykset ovat luonteeltaan yleisiä ja jossain määrin tulkinnanvaraisiakin. Vastaa omien mielikuviesi mukaan itsenäisesti ilman ennakkokeskustelua. Kysely on Optima-ympäristössä, työtilassa nimeltä Teknologinen muutos. Ympäristöön pääsee kirjautumaan TieVie-portaalista esim. koulutuksen rakennekuviosta tai suoraan osoitteesta https://optima.discendum.com/. Ympäristöön pääset samoilla tunnuksilla kuin aiemmillakin verkkojaksolla. Vastaa kyselyyn ennen Espoon seminaaria, kuitenkin viimeistään 19.8. klo 12.00 mennessä! Kyselyn tuloksista tehdään yhteenveto, joka esitellään Espoon seminaarissa ja se toimii osaltaan pohjana verkkojakson työskentelylle. Tarkemman ohjeistuksen verkkojaksolle saat Espoon seminaarissa ja verkkoympäristöstä jakson alkaessa 22.8.

Mukavaa viikon alkua kaikille ja tervetuloa Espooseen. Ottakaa reflektiopäiväkirjat mukaan seminaariin!

Terveisin,
TieVie-suunnitteluryhmä


Kurssikirje 20.6.2002 (Ennakkotietoa Espoon lähiseminaarista 20. - 21.8.)

Hei TieVie-yhteisö,

TieVie-kouluttajakoulutuksen tämän kevään osuus alkaa suurimmalla osalla olla nyt suoritettu. Kesän aikana teillä on mahdollisuus (aikataulujenne puitteissa) työskennellä oman vertaisryhmänne kanssa ja työstää kehittämishankkeitanne eteenpäin. Yhdessä jatkamme taas kesälomien jälkeen elokuussa.

Seuraava yhteinen lähiseminaari on Espoon Dipolissa 20. - 21.8. Seminaarin ohjelma löytyy osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/ohjelmaespoo.htm. Lähin hotelli Otaniemessä Dipolin lähellä on Radisson SAS Hotel Espoo, josta on varattu kiintiö TieVie-kouluttajakoulutuksen osallistujille. Jokainen varaa huoneensa itse 22.7.2002 mennessä, jonka jälkeen kiintiön varaamatta jääneet huoneet vapautuvat myyntiin. Huoneita voi tietysti varata myös 22.7.2002 jälkeen hotellin varaustilanteen salliessa.

  • Hotelli: Radisson SAS Hotel Espoo
  • Kiintiötunnus: TIEVIE/TKK
  • Varaukset: Huoneet varataan Helsingin Radisson SAS Hotels varaamosta p. 09 - 6958 6000, http://room.reservations.helsinki@radissonsas.com
  • Maksutapa: Käteinen tai luottokortti, jos etukäteen ei ole muuta sovittu.

Seminaarin rinnakkaissessioihin ja illallisbuffeelle tulee ilmoittautua etukäteen www-lomakkeella osoitteessa http://www.dipoli.hut.fi/opetuki/forms/tievie-espoo/ilmo.htm. Mikäli et pysty osallistumaan seminaariin lainkaan, ilmoita siitä Sanna Haapiolle (sanna.haapio@dipoli.hut.fi) 15.8. mennessä. Lisätietoja seminaarista antaa Riikka Lauhia, riikka.lauhia@hut.fi, p. 09 - 451 4486 (lomalla 28.6. - 5.8.).

Lähiseminaaria varten tulee edelliskerran tapaan tutustua ennakkoon muutamiin artikkeleihin ja laatia niiden pohjalta lyhyt (1 - 2 sivua) reaktiopaperi. Reaktiopaperissa reflektoidaan luettua oman kehittämishankkeen näkökulmasta ja nostetaan esiin itseä askarruttavia kysymyksiä. Näitä kysymyksiä käsitellään yhteisesti lähiseminaarissa juonneryhmätyöskentelyn aikana. Valitse kaikille yhteisistä artikkeleista luettavaksi yksi oman valintasi mukaan. Lue lisäksi oman juonneryhmäsi alla mainittu kirjallisuus/artikkelit.

Reaktiopaperi tehdään TieVie-portaaliin omaan työtilaan (Kirjautuminen -> Muokkaa omaa työtilaa) pe 16.8.2002 mennessä. Otsikoi reaktiopaperisi selvästi (esim. Reaktiopaperi 2) ja laita näkyviin myös käyttämäsi lähdekirjallisuus. Huom! Omassa työtilassasi voit muokata tekstiäsi html-kielen avulla (ks. ohje).

KAIKILLE YHTEISET ARTIKKELIT (valitse yksi):

JUONNERYHMÄN KIRJALLISUUS (lue kaikki oman juonneryhmäsi kohdalla mainitut
artikkelit):

Aurinkoista juhannusta ja rentouttavaa kesälomaa kaikille,
t. TieVie-suunnitteluryhmä


Kurssikirje 14.6.2002 (Verkkojakson yhteenveto on valmistunut)

Hei,

Lämpimät kiitokset vielä kerran kaikille aktiivisuudestanne Pedagoginen muutos -verkkojaksolla. Vaikka kaikki jakson toteutuksessa ei sujunutkaan aivan optimaalisella tavalla, niin keskusteluissa nousi esiin paljon uusia ja oleellisia näkökulmia tieto- ja viestintätekniikan soveltamiseen opetuksessa pedagogisesti mielekkäällä tavalla. Myös meille järjestäjille karttui paljon hyödyllistä kokemusta ja uutta ymmärrystä verkkotyöskentelyn onganisoinnista.

Harjoittelijamme Päivi Salmela ja Sari Turtiainen ovat koostaneet verkkojakson keskusteluista varsin ansiokkaan yhteenvedon. Se löytyy osoitteesta http://tievie.oulu.fi/koulutusresurssit/
pedmuutos_yhteenveto2002.htm
. Käykääpä tutustumassa.

Pedagoginen muutos -jakson on tähän mennessä hyväksytysti suorittanut 55 osallistujaa. Muilta puuttuu vielä joitakin osasuorituksia - esimerkiksi palaute oman vertaisryhmän jäsenelle/jäsenille on vielä antamatta. Jos jaksoon liittyvä kehittämishankesuunnitelma on vielä tekemättä, niin se kannattaa tehdä TieVie-portaaliin omaan työtilaan (Kirjautuminen -> Muokkaa omaa työtilaa). Näin omaan kehittämishankkeeseen liittyvä materiaali karttuu yhteen paikkaan portfoliota varten. Yrittäkää hoitaa puuttuvat osa-suoritukset kuntoon ennen kesälomia.

Jos olet palautteenantovuorissa tällä verkkojaksolla, niin hoidathan velvollisuutesi pikimmiten. Palautetta on tähän mennessä antanut vain 12 henkilöä. Palautelomake löytyy siis kirjautumisen takaa (Kirjautuminen -> Anna palautetta verkkojaksosta). Palautteenantovuorossa olevien nimet löytyvät edellisestä kurssikirjeestä (ks. alla).

Tiedoksi ja muistutukseksi vielä, että kaikilla vertaisryhmillä on portaalissa henkilökohtaisen työtilan lisäksi vertaisryhmän yhteinen työtila, jota kaikki ryhmän jäsenet pääsevät muokkaamaan. Tätä työtilaa voitte käyttää esimerkiksi vertaisryhmän työskentelyn dokumentoimiseen (päiväkirjana) ja yhteisen materiaalin tuottamiseen ja jakamiseen. Ne vertaisryhmät, joilla on yksi, yhteinen kehittämishanke, voivat tehdä kaikki hankkeen raportointiin liittyvät suoritukset työtilaan (ettei tarvitse tehdä samaa raporttia moneen eri paikkaan). Laittakaa tästä kuitenkin maininta myös omaan työtilaanne, jotta osaamme etsiä suorituksia oikeasta paikasta.

Lähetämme ensi viikolla infoa Espoon lähiseminaarin 20. - 21.8. ohjelmasta ja siihen kuuluvasta reaktiopaperikirjallisuudesta.

Aurinkoista kesää ja mukavia lomapäiviä,
t. Tytti


Kurssikirje 7.6.2002 (Pedagoginen muutos -verkkojakso päättyy)

Hei,

Pedagoginen muutos -verkkojakso alkaa olla päättymäisillään (päättyy virallisesti tänään 7.6.). Osalla teistä on vielä omien suunnitelmien tekeminen kesken ja palautekeskustelu käytättä ja monet ovatkin pyytäneet lisäaikaa tähän. Voitte sopia oman vertaisryhmänne kanssa raporttien julkaisemisen ja palautteen antamisen aikataulusta keskenänne. Toivoisimme kuitenkin, että kaikilla olisivat suoritukset tehtynä ensi viikon kuluessa. Optima-ympäristö pidetään avoinna vielä verkkojakson päättymisen jälkeenkin (itseasiassa koko koulutuksen ajan), joten palautekeskustelua voitte edelleen käydä siellä.

Olemme parhaillaan tekemässä jakson keskusteluista yhteenvetoa. Yhteeveto julkaistaan TieVie-portaalissa viimeistään perjantaina 14.6.

Osalla teistä on vielä lisätehtävänä antaa palautetta Pedagoginen muutos -jaksosta TieVie-portaalissa (Kirjautuminen -> Anna palautetta verkkojaksosta). Kuten lähiseminaarissa oli puhetta, keventääksemme teidän palautteenantotaakkaanne, edellytämme palantteenantoa vain yhdestä verkkojaksosta per osallistuja. Olemme jakaneet teidät neljään palautteenantoryhmään, joissa jokaisessa on yksi jäsen jokaisesta vertaisryhmästä. Tällä kertaa palautteenantovuorossa ovat aakkosjärjestyksessä vertaisryhmien "ensimmäiset" (ks. nimet alla). Muutkin saavat kyllä palautetta antaa, jos aikaa ja kiinnostusta riittää.

Juonne- ja vertaisryhmien keskustelualueesta on tullut kyselyjä. Päädyimme suunnitteluryhmässä siihen, että tarjoamme ryhmille mahdollisuuden jatkaa omaehtoista keskusteluaan Optima-ympäristössä koko koulutuksen ajan. Vertaisryhmällä on omaan kansioonsa laajat luku- ja kirjoitusoikeudet, eli voitte tarvittaessa perustaa oman kansionne alle vaikkapa uusia viestilistoja tai kansioita (’lisää uusi objekti’ painikkeella). Muuallakin keskustelua saa toki käydä, jos ryhmä niin haluaa.

Mikäli sinulla on verkkojaksoon tai TieVie-koulutukseen liittyvää kysyttävää, niin ota yhteyttä sähköpostitse (soile.jokinen@oulu.fi, tytti.tenhula@oulu.fi).

Lähetämme tietoa Espoon lähiseminaarin (20. - 21.8.) ohjelmasta ja reaktiopaperikirjallisuudesta vielä ennen juhannusta.

Mukavaa ja rentouttavaa kesän aikaa!

Terveisin,
Tytti ja Soile

******

Palautteenantovuoro Pedagoginen muutos –verkkojaksolla:

Aarreniemi-Jokipelto Päivi
Ahonen Anna-Maija
Ahrenberg Ulf
Ahtiainen Anne
Ala-Mutka Kirsti
Alha Katariina
Alppisara Maria
Auvinen Lis
Auvinen Merja
Cavén Outi
Ellonen Antti
Forsblom Nina
Henderson Leena
Heyse Ingo
Hujala Teppo
Isohella Suvi
Jouppila Kirsi
Kaukola Anu
Lehti Pirjo
Merenlahti Petri
Nikander Esko


Kurssikirje 3.6.2002 (Verkkojakson 3. vaihe)

Hei,

Pedagoginen muutos -verkkojakso on edennyt 3. ja samalla myös viimeiseen vaiheeseen. Tällä viikolla (vk 23, 3. - 7.6.) verkkojaksolla tutustutaan viime viikolla laadittuihin suunnitelmiin ('hankkeen pedagogisia periaatteita' ja 'aikataulusuunnitelma') ja annetaan niistä palautetta vertaisryhmien sisällä. Palaute julkaistaan Optimassa oman vertaisryhmän kansion alla olevalla 'Palautekeskustelu' -listalla. Tarkemmat ohjeet työskentelyyn löytyvät Optiman etusivulta (https://optima.discendum.com/).

Mikäli sinulla on kysyttävää verkkojaksoon tai TieVie-kouluttajakoulutukseen liittyen, niin ota yhteyttä joko puhelimitse (08 - 553 4039) tai sähköpostilla (soile.jokinen@oulu.fi).

Aurinkoisesta Oulusta,
Soile


Kurssikirje 24.5.2002 (Uusi vaihe verkkojaksolla)

Hei TieVieläiset,

Pedagoginen muutos verkkojakson varsinainen keskusteluosuus alkaa olla takanapäin. Keskusteluaktiivisuus oli valtaisa - Optiman tilaston mukaan viestejä on lähetetty tähän mennessä 547 kappaletta, ja niitä on luettu / avattu 16 251 kertaa. Kiitokset tästä teille kaikille! Keskustelua saa edelleen jatkaa, mutta verkkojaksolla vierailleet asiantuntijat eivät osallistu keskusteluun enää aktiivisesti.

Maanantaista 27.5. alkaen jaksolla on vuorossa oman hankkeen pedagogisten periaatteiden tarkentaminen ja aikataulusuunnitelman laatiminen. Tälle on varattu aikaa yksi viikko eli 27.5. - 2.6. Tarkemmat ohjeet verkkojakson toisesta vaiheesta löytyvät Optimasta (kohdasta 'aikataulu ja ohjeet' ja ma 27.5. klo 9.00 lähtien etusivulta).

Vertais- tai juonneryhmittäin tapahtuvaa keskustelua voitte jatkaa omien juonneryhmien sisällä olevilla - joko juonneryhmän yhteisillä tai vertaisryhmien omilla - viestilistoilla. Eri juonteiden juonneryhmäkansioiden alla oleviin juonneryhmäkeskusteluihin on lukuoikeudet kaikilla osallistujilla, mutta kirjoitusoikeudet ainoastaan juonneryhmän omilla jäsenillä. Juonneryhmäkansioiden alla oleviin vertaisryhmien kansioihin on luku- ja kirjoitusoikeudet pelkästään oman juonneryhmän jäsenillä. Oman juonteen sisällä näkyy siis muidenkin vertaisryhmien kansiot ja pääset osallistumaan heidän keskusteluihin. (Tämä muutettiin 21.5. juonneryhmien vetäjille tulleiden pyyntöjen vuoksi.)

Mikäli sinulla on kysyttävää Pedagoginen muutos -verkkojaksoon tai TieVie-kouluttajakoulutuksen kokonaisuuteen liittyen, niin ota yhteyttä joko sähköpostilla (soile.jokinen@oulu.fi) tai puhelimella (08 - 553 4039).

terveisin, Soile

PS. Ne, jotka eivät ole vielä antaneet palautetta Oulun lähiseminaarista, voivat edelleen antaa sitä TieVie-portaalissa. Linkki palautelomakkeeseen löytyy portaalin kautta (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Anna palautetta lähiseminaarista).


Kurssikirje 10.5.2002 (Pedagoginen muutos -verkkojakso alkaa 13.5.2002)

Hei TieVieläiset,

Kiitos vielä kaikille aktiivisesta panoksestanne Oulun TieVie-lähiseminaarissa. Jotta voisimme kehittää koulutusta ja tulevia seminaareja tarpeitanne vastaaviksi, pyytäisimme kaikkia antamaan palautetta seminaarin työskentelystä. Linkki palautelomakkeeseen löytyy TieVie-portaalista (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Anna palautetta lähiseminaarista).

Pedagoginen muutos -verkkojakso alkaa maanantaina 13.5.2002, jolloin aloitusseminaarissa sovittujen tapauskuvausten tulee olla Optima-ympäristössä. Ympäristöön pääsee kirjautumaan TieVie-portaalista esim. koulutuksen rakennekuviosta tai suoraan osoitteesta https://optima.discendum.com/. Ympäristöön pääset samoilla tunnuksilla kuin Orientaatio-verkkojaksollekin. Kirjautumisen jälkeen valitse Työtilat-valikosta "TieVie: Pedagoginen muutos". Yksityiskohtaiset ohjeet jakson työskentelyyn löytyvät Optiman etusivulta.
Jos et halua Optimasta päivittäistä tiedotetta uusista viesteistä, voit laittaa "sähköpaimenen" pois päältä Optimasta (Työpöytä -> Käyttäjätiedot -> Asetukset -> Sallitko sähköpaimenen käytön -> Ei).

Oulun seminaarissa juonneryhmien vetäjät pyysivät, että heidän ryhmilleen perustettaisiin oma keskustelualue. Teimme jokaiselle juonteelle oman kansion ja keskustelulistan Optima-ympäristöön, Pedagoginen muutos -jakson sisään. Listoilla on lukuoikeus kaikille, mutta viestejä pääsevät kirjoittamaan vain kunkin juonneryhmän jäsenet. Juonneryhmien kansioiden sisältä löytyy myös oman vertaisryhmän kansio, jonne vertaisryhmät voivat tuoda omia dokumenttejaan. Kansioon ovat luku- ja kirjoitusoikeudet ainoastaan vertaisryhmän jäsenillä.

Jos sinulla on kysyttävää, niin ota yhteyttä!

Terveisin,
Tytti ja Soile


Kurssikirje 29.4.2002 (Orientaatio-verkkojakso päättyy 30.4.)

Hei,

TieVie-kouluttajakoulutuksen Orientaatio-verkkojakso alkaa olla lopuillaan. Jakso päättyy siis huomenna 30.4. Mikäli verkkojakson tehtävät ovat vielä tekemättä, niin hoida homma kuntoon pikimmiten. Erityisen tärkeää on, että kaikki ovat valinneet oman juonneryhmäsä tiistaihin mennessä, jotta pääsemme muodostamaan ryhmiä Oulun lähiseminaaria varten.

Ensimmäinen yhteinen lähiseminaari on siis 6. - 7.5. Oulussa Hotelli Lasaretin koulutustiloissa. Seminaarin ohjelma löytyy osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/
ohjelmaoulu.htm
. Seminaari on oleellinen osa koulutusta ja poissaolo tulee erikseen korvata. Mikäli et pysty osallistumaan seminaariin, niin ilmoita siitä 30.4. mennessä Sari Turtiaiselle (sari.turtiainen@oulu.fi). Ilmoita Sarille myös, mikäli et osallistu iltajuhlaan maanantai-iltana. Mikäli majoitus on vielä varaamatta, niin huoneita voi kysellä Hotelli Lasaretista puh. (08) 8848 300.

Orientaatio-jakson yhtenä tehtävänä on tutustua kolmeen artikkeliin ja kirjoittaa niiden pohjalta reaktiopaperi to 2.5. mennessä. Reaktiopaperit tehdään TieVie-portaalin omaan työtilaan (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Muokkaa omaa työtilaa). Artikkelit ja tarkemmat ohjeet reaktiopaperin kirjoittamiseen löytyvät Orientaatio-jaksolta. Jotta kouluttajat ehtivät perehtyä reaktiopapereihin ennen seminaaria, tulee niiden olla portaalissa torstaihin mennessä.

Aiemmin lähetetyt kurssikirjeet löytyvät osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/kirjeet.htm.

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää tai ongelmia, niin ota yhteyttä minuun tai Soile Jokiseen (soile.jokinen@oulu.fi).

Oulussa nähdään!

Terveisin,
Tytti


Kurssikirje 17.4.2002 (Orientaatio-verkkojakso alkaa 22.4.)

Hei,

TieVie-kouluttajakoulutus alkaa Orientaatio-verkkojaksolla maanantaina 22.4. Jakso toteutetaan discendum Optima-oppimisympäristössä, johon pääset osoitteesta https://optima.discendum.com/. Ympäristö avataan 22.4. klo 9.00. Tarkemmat ohjeet jakson työskentelyyn löydät Optimasta.

Käyttäjätunnukset ja salasanat ympäristöön on osalle teistä jo lähetetty ja lopuille ne lähetetään huomisen aikana. Säilytä tunnukset, sillä samoilla tunnuksilla pääset myös myöhemmin avattaville verkkojaksoille ja TieVie-portaaliin. Orientaatiojakso sisältää kohtalaisen paljon tekemistä, joten ympäristöön kannattaa kirjautua heti alkuviikosta, jotta tehtävien tekemiseen jää riittävästi aikaa.

Yhtenä Orientaatioverkkojakson tehtävänä on tutustua kolmeen Oulun lähiseminaarin key note -alustajan artikkeliin ja kirjoittaa niiden pohjalta lyhyt 1-2 sivun reaktiopaperi TieVie-portaaliin omaan työtilaan 2.5.2002 mennessä. Tarkemmat ohjeet ennakkotehtävän tekemiseen saat Orientaatio-jaksolla.

Tässä Oulun seminaarin reaktiopaperiartikkelit tutustuttavaksenne jo nyt:

Vuoden 2002 - 2003 koulutustiedot on nyt päivitetty TieVie-portaaliin. Myös Oulun aloitusseminaarin päivitetty ohjelma löytyy portaalista osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tieviekouluttajakoulutus/ohjelmaoulu.htm.

Mikäli sinulla on ongelmia Orientaatio-verkkojaksoon tai koulutuksen aloittamiseen liittyen, niin ota yhteyttä Soile Jokiseen (soile.jokinen@oulu.fi) tai Sari Turtiaiseen (sari.turtiainen@oulu.fi).

Toivotamme teidät kaikki lämpimästi tervetulleeksi TieVie-kouluttajakoulutukseen.

Koulutusterveisin,
Tytti ja Soile


Kurssikirje 5.4.2002 (Tervetuloa TieVie-kouluttajakoulutukseen…)

…perehtymään kanssamme tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön pedagogisen, teknologisen ja organisatorisen muutoksen näkökulmista sekä tutkimaan verkostoituneen koulutuksen haasteita ja ongelmia.

Koulutukseen osallistuu yhteensä 85 osallistujaa ja mukana on opettajia, suunnittelijoita ja tutkijoita kaikista Suomen yliopistoista.

Koulutus rakentuu neljästä lähiseminaarista, viidestä verkkojaksosta, vertaisryhmien työskentelystä ja alueellisista valinnaisista taitokursseista. Koulutuksen punaisena lankana on oman kehittämishankkeen (esim. kouluttajana, mentorina tai tukihenkilönä toimiminen) suunnittelu ja toteuttaminen. Koulutuksen laajuus on 10 opintoviikkoa. Seuraavat päivämäärät on syytä merkitä kalenteriin heti.

  • Orientaatio-verkkojakso 22. - 30.4.2002
  • Pedagoginen muutos -lähiseminaari Oulussa 6. - 7.5.2002
  • Pedagoginen muutos -verkkojakso 13.5. - 7.6.2002
  • Teknologinen muutos -lähiseminaari Espoossa 20. - 21.8.2002
  • Teknologinen muutos -verkkojakso 22.8. - 20.9.2002
  • Organisatorinen muutos -lähiseminaari Helsingissä 7. - 8.11.2002
  • Organisatorinen muutos -verkkojakso 11.11. - 13.12.2002
  • Hankkeiden arviointi -verkkojakso 3.2. - 28.2.2003
  • Hankkeiden arviointi -lähiseminaari Turussa 6. - 7.3.2003

Koulutus alkaa reilun viikon kestävällä Orientaatio-verkkojaksolla 22. - 30.4.2002. Jakso toteutetaan Optima-oppimisympäristössä. Jakson aikana tutustutaan toisiin osallistujiin, koulutuksen rakenteeseen ja TieVie-portaaliin (http://www.tievie.fi) sekä kartoitetaan osallistujien kiinnostuksen kohteita. On tärkeää, että kaikki osallistuvat orientaatiojakson työskentelyyn, koska jaksolla aloitetaan myös koko koulutuksen ajan toimivien vertaisryhmien muodostamisen. Optimaan pääset osoitteesta https://optima.discendum.com/. Ympäristö avataan 22.4. Tarkemmat ohjeet työskentelyyn löydät Optimasta. HUOM! TieVie-portaalissa on vielä tällä hetkellä vuoden 2001 koulutusten rakenteet, koska nämä koulutuksen ovat vielä osin kesken. Uudet koulutustiedot päivitetään portaaliin 22.4. mennessä.

Käyttäjätunnuksesi ja salasanasi Optimaan saat sähköpostitse viikolla 16. Säilytä tunnukset, sillä samoilla tunnuksilla pääset myös myöhemmin avattaville verkkojaksoille ja TieVie-portaaliin. Ongelmatilanteissa ota yhteyttä Soile Jokiseen, soile.jokinen@oulu.fi.

Ensimmäinen yhteinen lähiseminaari on Oulussa 6. - 7.5.2002. Työskentelemme Oulun keskustan tuntumassa olevissa Hotelli Lasaretin koulutustiloissa (Kasarmintie 13). Seminaarin alustava ohjelma on liitteenä. Myös tähän seminaariin osallistuminen on välttämätöntä. Seminaarin ensimmäisen päivän iltana on yhteinen illanvietto juhlaillallisineen. Ilmoita etukäteen, mikäli et pysty osallistumaan iltatilaisuuteen 30.4. mennessä Sari Turtiaiselle (sturtiai@student.oulu.fi, puh. 08 - 553 4054).

Majoittumista varten olemme varanneet huonekiintiön Hotelli Lasaretista. Huoneiden varustukseen kuuluu suihku, wc, hiustenkuivaaja, pyyhkeet, televisio, puhelin ja tietoliikenneyhteydet. Varaukset tulee tehdä 20.4. mennessä, puh. (08) 8848 300. Jokainen siis varaa oman huoneensa itse.

Muita lähellä olevia majoitusvaihtoehtoja ovat esim. Hotelli Ramada (Kirkkokatu 3, p. 08 - 883 9111), joka sijaitsee kävelymatkan (n. ½ km) päässä Lasaretista.

Oulun kartta löytyy osoitteesta http://www.ouka.fi/kartat/. Lasaretin kartta ajo-ohjeineen on osoitteessa http://www.merikoski.fi/mktk/yhteystiedot/index.html. Linja-autoaikataulut reitille lentoasema - keskusta (bussi nro 19) löytyvät osoitteesta http://www.koskilinjat.fi/aikataulut_ja_reitit/paikallisliikenteen_linjat/talvi/193.html.

Olemme perustaneet TieVie-kouluttajakoulutuksen osallistujille oman sähköpostilistan, tievie2002_10ov@lists.oulu.fi. Listaa käytetään lähinnä tiedottamistarkoituksiin. Varsinainen koulutus tapahtuu sitä varten perustetuissa verkkoympäristöissä.

Tavataan Optima-ympäristössä 22.4. ja nähdään viimeistään Oulun lähiseminaarissa 6. - 7.5.2002

Kevätterveisin,

TieVie-suunnitteluryhmän puolesta,
Tytti Tenhula (tytti.tenhula@oulu.fi)
Soile Jokinen (soile.jokinen@oulu.fi)

LIITTEET:
Oulun lähiseminaarin ohjelma
Osallistujalista

 

 

Virtuaaliyliopisto

Sivukartta

Webmaster