« TieVie-asiantuntijakoulutus

Kurssikirjeet 30.3.2004 - 30.9.2004

Kurssikirjeet 1.10.2004 ->


Kirje 27.9.2004 (TieVie teknologinen muutos -verkkojakso on päättynyt)

Hei kaikki teknologinen muutos -verkkojaksolle osallistuneet

Teknologinen muutos -verkkojakso on virallisesti päättynyt. Kiitämme kaikkia jaksolle osallistuneista innostuneesta ja pohtivasta työskentelystä!

Verkkojaksolla kirjoitettiin ja pohdittiin hankkeiden tulevaisuustarinoita, perehdyttiin skenaarion tekemissen taustoihin, laadittiin skenaario juonneryhmittäin ja käytiin tuotoksista pohdintakeskustelu. Kuuden viikon aikana (16.8.-27.9.) verkkojaksolla on Optiman tilastojen mukaan toiminut 108 henkilöä, jotka ovat tuottaneet n. 60 objektia(tiedostoa), kirjoittaneet
n. 1100 viestiä ja lukeneet niitä n. 14000 kertaa. Vaikka aktiivisuus luonnollisesti varioi jaksolla, niin nopeasti katsottuna n. 70 % osallistujista oli kirjoittanut enemmän kuin 8 viestiä ja ja lukenenut niitä yli 100 kertaa. Eli melkoinen toimeliaisuus jaksolla on syntynyt! Korkeakoulujen (teknologistakaan) tulevaisuutta emme tainneet vielä saada selville, mutta uusia näkökulmia tulevaisuuden tekemiseen epäilemättä löytyi. Jakson päätyttyä teemme yhdessä asiantuntijoidemme kanssa koosteen verkkojaksosta ja julkaisemme sen teille 11.10.

Tässä kertauksena jakson suorittamiseen vaaditut tehtävät, ohje tulevaisuustarinan ja pohdinnan täydentämiseen, ohjeita korvaavista tehtävistä, sekä palautteenantovuorossa olevien nimilista.

Suorittaminen: Jakson suorittamiseksi jokaisen tuli siis,

 • Kirjoittaa oman hankkeen tulevaisuustarina ja kommentoida muiden tarinoita
  verkkokeskustelussa
 • Osallistua aktiivisesti oman juonteen skenaarion rakentamiseen
 • Osallistua skenaarioiden pohdintaan verkkokeskustelussa
 • Tarkentaa omaa tulevaisuustarinaa ja pohtia jakson antia ja julkaista teksti TieVie-portaalissa

Tulevaisuustarinan täydennys ja jakson pohdinta TieVie-portaaliin: Jokaisen tulee, skenaarioiden ja pohdintakeskustelujen pohjalta, täydentää oman hankkeensa tulevaisuustarinaa arvioimalla jakson työskentelyä oman hankkeen edistämisen ja omaan toimintaympäristön kehityksen näkökulmasta. Tulevaisuustarinan täydennys ja jakson pohdinta julkaistaan TieVie-portaaliin. Tarinan täydennys ja pohdinta voi olla yksi dokumentti portaalissa. Tekstin voi julkaista tämän viikon (vk40) aikana, sillä suorituksia jaksosta merkitään ensimmäisen kerran viikolla 41.

Korvaavuudet:
Jos jakson loppuun saattaminen viivästyy, sovi lopputehtävistäsi Markun kanssa. Jos et ole ennättänyt olla mukana jakson työskentelyssä lainkaan, ota tällöinkin yhteyttä Markkuun ja sovi korvaavasta tehtävästä.

Palaute:
Toivomme, että tehtävien lisäksi käyt vielä antamassa verkkojaksosta palautetta TieVie-portaalissa (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Anna palautetta verkkojaksosta). TieVie-asiantuntijakoulutuksen verkkojaksoilla osallistujat on jaettu palautteenantoryhmiin. Palautteenantovuorossa olevien nimet löytyvät tämän viestin lopusta. Vuorojaosta välittämättä toivomme palautetta aivan kaikilta, mutta erityisesti vuorossa olevilta.

Palautteenantovuorossa ovat tällä jaksolla seuraavat:

Kallio Essi
Kamula Riitta
Kannisto Lari
Karjalainen Mari
Karjalainen Marja-Leena
Karjalainen Tarja
Kaunisto Sarita
Kauppi Jaana
Kekki Karoliina
Kekkonen Sari
Kilpinen Päivi
Kirkinen Tuija
Kivimäki Sanna
Koivurova Sinikka
Kokko Maire
KorvaMaarit
Koskela Tari
Kuhalainen Anni
Kuhalampi Anja
Kultima Annakaisa
Kuopusjärvi Paula
Käräjäoja Jukka
Laakkonen Ilmari
Laine Päivi
Laitinen Mirja
Laitinen Outi


Mukavaa syksyä toivottaen!

Markku Närhi ja Antti Auer


Kirje 23.9.2004 (TieVie teknologinen muutos -verkkojakso lähestyy päätöstään)

Hei skenaarioiden pohtijat!

Keskustelu skenaarioista on käynyt kuluvalla viikolla vilkkaana ja etenkin opettajan toiminnan näkökulmasta on käyty monipuolista ja mielenkiintoista keskustelua toimintakulttuurin ja teknologisen muutoksen eri teemoista. Kiitos kaikille pohdintaan osallistuneille!

Esiin on noussut mm. opiskelijoiden liikkuvuus, verkostomaisen opetuksen ja opiskelun mahdollisuudet, opiskelun ohjaus verkossa, materiaalin tuotanto ja teknologisen kehityksen hyödyntäminen opetuksessa. Keskustelu on ollut vilkasta, mutta osallistumisaktiivisuus on ollut hieman epätasaista. Samoin toimintakulttuurin ja yksilön näkökulmat ovat olleet hyvin esillä, mutta laajempi keskustelu koulutusjärjestelmän ja SVY:n toiminnan näkökulmasta on ollut vähäisempää.

Olemme siis päässeet teknologinen muutos -verkkojaksolla lähes loppuun, joten on viimeisen puserruksen aika. Jokaisella on vielä edessä 1-2 tehtävää, joiden jälkeen verkkojakso on suorittu hyväksytysti.

1. tehtävä:
Jos et vielä ole käynyt pohtimassa laadittuja skenaariota omassa juonneryhmäparissasi, niin sinulla on 26.9. saakka aikaa tuoda panoksesi keskusteluun, eli kirjoittaa muutama (2-4) pohdintaa edistävä kommentti keskustelualueille. Etenkin "Koulutusjärjestelmän muutos ja
virtuaaliyliopisto" -teemaan voisi tuoda vielä lisää uusia ajatuksia ja näkökulmia.

2.tehtävä:
Jokaisen tulee vielä, skenaarioiden ja pohdintakeskustelujen pohjalta, täydentää oman hankkeensa tulevaisuustarinaa arvioimalla jakson työskentelyä oman hankkeen edistämisen ja omaan toimintaympäristön kehityksen näkökulmasta. Tulevaisuustarinan täydennys ja jakson pohdinta julkaistaan TieVie-portaaliin. Tämän loppupohdinnan voi julkaista viikon 40 aikana. Suorituksia jaksosta merkitään ensimmäisen kerran viikolla 41. Jakson päätyttyä teemme yhdessä asiantuntijoidemme kanssa koosteen verkkojaksosta ja julkaisemme sen teille 11.10.

Lähetämme vielä ma. 27.9. jakson päätösviestin, jossa kokoamme jakson tapahtumat, kertaamme suorittamisen kriteerit, kerromme jakson korvaavat tehtävät ja pyydämme palautetta jaksosta.

Eli nyt on vielä 2 työpäivää ja viikonloppu aikaa pohtia skenaarioiden antia, joten tulkaapa vielä kaikki kerran miettimään korkeakoulujen teknologista tulevaisuutta.

Keskustelua voi jatkaa voi esim. seuraavista ajankohtaisista väitteistä:

 • Tehokas tekninen infrasruktuuri ja sen laadukas hyödyntäminen on korkeakoulujen kriittinen menetystekijä vuonna 2014?
 • Suomen Virtuaaliyliopistosta syntyy innovaatiojärjestelmä, joka vie meidät
  eurooppalaisen korkeakoulualueen huippuosaajiksi seuraavan vuosikymmenen
  aikana? Uskotko sinä tähän visioon?

Terveisin Markku Närhi, TieVie 5 ov aloitusseminaarista Oulusta


Kurssikirje 22.9.2004 (TieVie-lähiseminaari Helsingissä 28.- 29.10.2004)

Hei kaikki TieVieläiset,
Seuraava TieVie-asiantuntijakoulutuksen lähiseminaari pidetään lokakuun 28.- 29. päivä Helsingissä. Seminaarin ja sitä seuraavan verkkojakson teemana on organisatorinen muutos. Seminaarin ohjelmaan voitte tutustua TieVie-portaalista osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/ohjelmahelsinki.htm.

Seminaaripaikkoina ovat yliopistomuseo Arppeanum (Snellmaninkatu 3) ja oppimiskeskus Aleksandria (Fabianinkatu 28). Aloitamme seminaarin Arppeanumissa aivan Senaatintorin kupeessa (ks. kartta), jonne on esimerkiksi rautatieasemalta kätevintä tulla kävellen, sillä matkaan menee vain noin 10 minuuttia. Lisätietoja seminaaripaikoista ja kulkuohjeita löydät osoitteesta http://www.halvi.helsinki.fi/museo/ ja http://www.helsinki.fi/aleksandria/yhteystiedot/kartat.html. Seminaaripaikkojen läheisyyteen kulkevien raitiovaunujen ja bussien aikataulut ja kartat löytyvät osoitteesta http://www.hel.fi/hkl/.

Ensimmäisen seminaaripäivän jälkeen jatkamme iltaa tuttuun tapaan yhteisessä illanvietossa, joka pidetään ravintola Ostrobotniassa, Museokatu 10 klo 19.00 alkaen (http://www.botta.fi). Illanvietto sisältää kevyen illallisen ja takuuhyvän seuran lisäksi hauskaa ohjelmaa – lauluyhtye Tuppasuut ja stand up –koomikko Heli Sutela esiintyvät ruokailun lomassa, loppuiltaa viihdyttää Bottan oma DJ. Illanviettoon osallistuminen maksaa 5€ (varaathan tasarahan mukaasi!).

Huom. Seminaariin ja illanviettoon tulee ilmoittautua viimeistään tiistaina 19.10.2004 osoitteessa: https://kampela.it.helsinki.fi/elomake/lomakkeet/352/lomake.html.

Hyvien kulkuyhteyksien päässä sekä seminaari- että illanviettopaikoista ovat Cumulus Kaisaniemi ja Sokos Hotel Vaakuna. Molemmat ovat valtiohallinnon sopimushotelleja. Olemme varanneet teille kyseisistä hotelleista huonekiintiöt, jotka tulee vahvistaa seuraavasti:

Cumulus Kaisaniemi
Kaisaniemenkatu 7
00100 Helsinki
p. (09)172 881
fax. (09) 605 379
email:kaisaniemi.cumulus@restel.fi

Kiintiön nimi "Helsingin yliopisto/TieVie" (mainittava varauksen yhteydessä). Sitovat varaukset 18.10.2004 mennessä.

Sokos Hotel Vaakuna,
Asema-aukio 2
00100 HELSINKI
p. 020 1234 610
fax (09) 4337 7100
email: vaakuna.helsinki@sokoshotels.fi

Kiintiön nimi "TieVie" (mainittava varauksen yhteydessä). Sitovat varaukset 30.9. mennessä.

Orientaationa lähiseminaariin tulee tuttuun tapaan laatia 1-2 sivun reaktiopaperi kirjallisuuden pohjalta. Reaktiopaperien tulee olla valmiina viimeistään pe 22.10.2004, jotta juonteiden vetäjät ehtivät perehtyä papereihin ennen seminaaria. Reaktiopaperit tallennetaan TieVie-portaalin omaan työtilaan (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Muokkaa omaa työtilaa). Otsikoi tuotos selvästi, esimerkiksi ”Reaktiopaperi 3”. Kirjallisuus ja juonneryhmäkohtaiset tehtävät löytyvät osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/reaktiopaperikirjallisuus.htm#helsinki.

Tervetuloa syksyiseen Helsinkiin!

Mari Jussila ja Sari Koski-Kotiranta
Helsingin yliopisto


Kurssikirje 20.9.2004 (TieVie teknologinen muutos -verkkojakson pohdintakeskustelut vauhtiin!)

Hei!

Olemme teknologinen muutos -verkkojaksolla edenneet viimeiselle viikolle ja menossa ovat pohdintakeskustelut juonneryhmien skenaarioista. Skenaariot nyt julkaistu ja luettu, ja nopeimmat ovat jo esittäneet mielenkiintoisia näkökulmia mm. opiskelun yksilöllisyydestä,
verkostoitumisesta ja oppimateriaalin hallinnasta. Keskustelualueilla on vielä hieman hiljaista, joten nyt on jokaisen aika tarttua oman juonneryhmäparinsa skenaarioihin ja tulla mukaan pohtimaan korkeakoulujen tulevaisuutta.

Eli nyt kaikki mukaan pohtimaan skenaarioita. Näin saamme tuotoksistanne, asiantuntijoista ja jakson sisällöstä parhaan hyödyn irti!

Terveisin Markku Närhi


Kurssikirje 16.9.2004 (TieVie teknologinen muutos-verkkojakso jatkuu skenaarioiden pohdintakeskustelulla)

Hei Kaikki teknologinen muutos -verkkojakson osallistujat!

Olette vihdoin saaneet puristettua skenaariotekstinne valmiiksia ja julkaistua verkkoon. Vain rakenteiden ravistelijoiden skenaario vielä puuttuu yhteensattumien vuoksi, mutta sekin tulee verkkoon tänään 16.9. iltapäivällä. Kiitos kaikille ahkerasta työskentelystä! Nyt on vuorossa
tiivis ja toivottavasti antoisa pohdintakeskustelu. Keskustelu alkaa tänään 16.9. ja päättyy 26.9. koko jakson päättyessä.

Pohdintakeskusteluita varten on luotu juonneryhmäparit ja pareille omat kansiot Optimaan. Parit ovat seuraavat (huom: tässä ovat korjatut parit):

1. Juonneryhmäpari: Opetuksen uudistajat I ja Tekniikan tienäyttäjät II
2. Juonneryhmäpari: Opetuksen uudistajat II ja Tekniikan tienäyttäjät I
3. Juonneryhmäpari: Rakenteiden ravistelijat ja Opetuksen uudistajat III

Pohdintakeskustelutparien omat kansiot, keskusteluohjeet ja skenaariotekstit
löytyvät Optimasta, POHDINTAKESKUSTELUT -kansiosta.

Pohdintakeskustelun aloittaminen tapahtuu seuraavasti:

Skenaariot löydät kootusti Optimasta Pohdintakeskustelut-> Skenaariot kansiosta, ja www-materiaalista .pdf versioina kohdasta Materiaalit-> Jakson materiaalit pdf-muodossa. Tutustu myös materiaaleista Collisin ja Gommerin nelikenttään, jolla voi jäsentää skenaarioiden pohdintaa.

Ryhmien keskustelualueille pääset Optima-ympäristön vasemman reunan POHDINTAKESKUSTELUT kansion kautta. Jokaiselle juonneryhmäparille on siellä oma kansio. Kansioihin on liitetty keskustelualueet ja skenaariotekstit. Kaikki keskustelut ovat näkyvillä kaikille osallistujille, mutta alussa (viikolla 38) pohdintoja saa kirjoittaa vain oman juonneryhmäparin keskusteluluihin. Tarkoitus on siis keskittyä juonneryhmäparin skenaarioiden käsittelyyn, mutta halutessanne saatte osallistua ensi viikolla(vk 39) myös muiden ryhmien keskusteluihin. Jokaiselta osallistujalta vaaditaan aktiivista osallistumista, eli muutamaa keskustelua edistävää viestiä pohdintakeskusteluun. Keskusteluissa on hyvä olla mukana
päivittäin, jotta lukemattomien viestien määrä pääsen kasvamaan liian suureksi.

Koska juonneryhmäpareissa on paljon osallistujia, on pohdintakeskustelut on jaettu kolmeen teemaan. Ensimmäinen keskustelu on nimeltään TEKNOLOGIAN KEHITYS. Toinen keskustelu on nimeltään TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS, ja kolmas keskustelu on nimeltään KOULUTUSJÄRJESTELMÄN MUUTOS JA VIRTUAALIYLIOPISTO. Kaikkiin teemoihin voi osallistua vapaasti, mutta ainakin alussa on toivottavaa että keskustelut pysyisivät teeman otsikon mukaisina. Laita siis pohdintasi niihin keskusteluihin, joihin se parhaiten tuntuisi sopivan ja
osallistu keskusteluihin kiinnostuksesi mukaan.

Pohdintakeskustelu aloitetaan arvioimalla toisen juonneryhmän skenaariota ja vertaamalla sitä oman ryhmän tuotoksen. Tässä muutamia mahdollisia näkökulmia:

Katso Gollinsin ja Gommerin jäsennys yliopistojen strategisista vaihtoehdoista ja pohdi, miten nämä skenaariot sijoittuvat nelikenttään. Todennäköisesti skenaariot sisältävät elementtejä kaikista vaihtoehdoista, mutta missä ruuduissa ovat skenaarioiden painopisteet? Kommentoi halutessasi myös Kari A. Hintikan skenaarion herättämiä ajatuksia suhteessa juonneryhmien skenaarioihin.

Voit myös pohtia millaisia perusteltuja ja oivaltavia teknologian ja toimintakulttuuriin kehitykseen kuvauksia löydät skenaarioista? Millaisia tulevaisuuden kuvia skenaariot herättävät koulutusjärjestelmän muutoksen tai virtuaaliyliopiston kehityksen näkökulmasta? Pohdi myös millaisia ristiriitaisuuksia tai epätodennäköisyyksiä löydät skenaarioista ? Nimeä ja
perustele pohdintasi.

Keskustelussa on mukana Antti Auer ja Markku Närhi, sekä kommentaattoreina Suomen virtuaaliyliopiston kehittämisyksiköstä kehittämispäällikkö Totti Tuhkanen, Tampereen yliopiston virtuaaliyliopistohankkeen projektipäällikkö Sami Hautakangas sekä Oulun yliopiston avoimen yliopiston kehittämispäällikkö Juha Pohjonen. He osallistuvat keskusteluun loppuviikosta lähtien tuoden oman toimintakenttänsä näkökulmat mukaan keskusteluun.

Tervetuloa pohtimaan skenaarioita!

Terveisin Markku N. ja Antti A.


Kurssikirje 10.9.2004 (TieVie teknologinen muutos -verkkojaksolla alkaa skenaarioiden koostamisen vaihe)

Hei Kaikki

Olette toimineet hienon itseohjautuvasti viimeiset pari viikkoa skeneerioiden työstämisessä. Niinpä nyt ollaan verkkojakson aikataulun siinä kohdassa, että juonneryhmissa työskennelleiden vertaisryhmien skenaariotekstien tulisi olla lähellä lopullista muotoaan.

Tein juonneryhmien vetäjille kyselyn etenemisestä, ja lähes kaikki ryhmät olivat hyvin aikataulussa. Joidenkin pienryhmien toiminnasta oli vetäjillä niukasti tietoa, joten varmistakaapa nyt jokainen vertaisryhmän vetäjä, että oman ryhmänne tilanne on tiedossa juonneryhmän vetäjällä ja juonteenne skenaarion koostajalla. Koostajat tarvinnevat viimeistään maanantaina 13.9. vertaisryhmien tekstit työstettäväksi, jotta ehtivät julkaista ne 14.9!

Kertauksena aikataulut ja ohjeet skenaarion koostamiseen:

Vertaisryhmät toimittavat oman tekstinsä juonneryhmän skenaarion koostajalle julkaisemalla sen ryhmän skenaariotekstit kansiossa, tai muuten sopimallaan tavalla.

Skenaarion koostaja kokoaa juonneryhmän skenaarion ja julkaisee sen verkkoympäristössä 14.9. mennessä. Skenaariot julkaistaan verkkoympäristön skenaariot kansioon juonneryhmän nimellä. Skenaarion tulee olla .txt tai .html muodossa, jotta se on luettavissa suoraan www-selaimella. Kyseinen skenaariot-kansio on nyt kaikkien nähtävissä verkkoympäristössä.

Pohdintakeskustelujen aloittaminen:

Me vetäjät kokoamme skenaariot ja muodostamme juonneryhmäparit 15.9. Sen jälkeen aloitamme pohdintakeskustelut 16.9. yhdessä asiantuntijakommentaattoreiden kanssa. Keskustelujen aloituksesta saatte tarkemman ohjeen ensi viikon alussa. Jos aikatauluissa tai tekniikassa on ongelmia. Ottakaa rohkeasti yhteyttä!

Tässä vielä vastuuhenkilöt juonneryhmittäin:

Opetuksen uudistajat I : vetäjä Maarit Korva, koostaja Elena Ruskovaara
Opetuksen uudistajat II: vetäjä Tarja Karjalainen, koostaja Päivi Laine
Opetuksen uudistajat III: vetäjä Maarit Lindberg, koostaja Pekka Hytinkoski
Rakenteiden ravistelijat: vetäjä Saru Vihavainen, koostaja Minna Savinainen
Tekniikan tienäyttäjät I: vetäjä Markus Inkeroinen, koostaja Eetu
Pikkarainen
Tekniikan tienäyttäjät II: vetäjä Mervi Tavisto, koostaja Lari Kannisto

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Toivottavat Markku N. ja Antti A.


Kurssikirje 30.8.2004 (Teknologinen muutos -verkkojakso siirtyy skenaarion laatimiseen)

Hyvät teknologinen muutos -verkkojakson osallistujat

Verkkojaksoa on vierähtänyt vasta kaksi viikkoa, mutta olette jo saaneet aikaan hienoja tulevaisuustarinoita ja erittäin mielenkiintoisia keskustelupolkuja on avautunut tarinoiden teemoista. Keskustelua on käyty mm. taiteen opiskeluja ja opettamisen virtuaalistamisesta, avoimen yliopisto-opetuksen tulevaisuudestanäkymistä, uusien monitieteisten
opintokokonaisuuksien mahdollisuuksista ja tvt-strategioiden painoarvosta tulevaisuuden yliopistojen kehittämisessä. Lähes kaikki ovat olleet mukana työskentelyssä, viestejä on lähetetty jo 460 ja niitä on luettu 4500 kertaa!

Tekemistänne tarinoistanne syntyy erinomainen pohja lähteä kehittelemään skenaariota koko korkeakoululaitoksen tulevaisuudeksi vuodelle 2014. Näkökulma kannattaa edelleen pitää raikkaana ja ideoivana, vaikka perustelut kuvatulle tulevaisuudelle ja kehityksen todennäköiset reunaehdot kannattaakin pitää mielessä.

Tänään 30.8. jokaisen juonneryhmän vetäjän tulisi julkaista oman juonteen yleiskeskustelualueelle suunnitelma skenaarion rakentamiseksi tai päivittää olemassa oleva suunnitelma ajantasalle. Sen jälkeen työskentely siirtyy vertaisryhmiin, jotka työstävät seuraavien kahden viikon aikana skenaarioita koostajan viimeisteltäväksi.

Intoa skenaarion kirjoittamiseen toivottavat

Markku N. ja Antti A.


Kurssikirje 24.8.2004 (TieVie teknologinen muutos -verkkojakson toisen viikon työskentely)

Hei kaikki korkeakoulujen tulevaisuuden pohtijat!

Olette päässeet verkkojaksolla hienosti vauhtiin sekä hankkeiden tulevaisuustarinoiden pohdinnassa, että oman juonteen skenaarion rakenteen jäsentämisessä. Jos joku teistä ei vielä ole julkaissut omaa tulevaisuustarinaansa tai kommentoinut oman juonteen tarinoita, niin tämä viikko on vielä mahdollisuus paneutua tähän aiheeseen.

Tämän toisen viikon varsinainen tavoite on kuitenkin tutustua skenaariomenetelmään ja organisoida oman juonteen skenaarion kirjoittaminen. Jos tämä työ on jo tehty, voitte toki aloittaa myös varsinaisen skenaarion kirjoittamisen. Juonneryhmät voivat itse aikatauluttaa työskentelyään niin, että skenaario saadaan valmiiksi viimeistään 14.9. Esim. opetuksen
aloittamisen kiireet kannattaa nyt huomioida skenaarion työstämistä sovittaessa. Vastuu ryhmän organisoinnista on juonteen vetäjällä, mutta jokaisen työpanosta tarvitaan tavoitteen toteuttamisessa.

Olemme tällä viikolla Antti Auerin kanssa aktiivisemmin mukana kommentoimassa tulevaisuustarinoitanne, ja minulle voitte osoittaa kysymykset tai ongelmat, jotka koskettavat skenaarion laatimisen tapaa tai ryhmän organisoitumista. Verkkojakson kommentaattorit tulevat mukaan viikolla 37, tutustumaan ensin työskentelyynne ja kommentoimaan sitten
viikolla 38 julkaistavia skenaarioita.

Työskentelyn iloa toivottaen.
Ottakaa viipymättä yhteyttä jos jokin asia verkkojaksolla askarruttaa.

Terveisin
Markku N.

Juonneryhmien vetäjät:
Opetuksen uudistajat I : Maarit Korva
Opetuksen uudistajat II: Tarja Karjalainen
Opetuksen uudistajat III: Maarit Lindberg
Rakenteiden ravistelijat: Saru Vihavainen
Tekniikan tienäyttäjät I: Markus Inkeroinen
Tekniikan tienäyttäjät II: Mervi Tavisto

Teknologinen muutos -verkkojaksolle pääset kirjautumaan TieVie-portaalista
esim. koulutuksen rakennekuviosta tai suoraan osoitteesta https://optima.oulu.fi/. Sisään pääset samoilla tunnuksilla kuin Pedagoginen muutos -verkkojaksollekin. Kirjautumisen jälkeen valitse Työtilat-valikosta "TieVie_10: Teknolog. muutos_04".


Kurssikirje 17.8.2004 (Jyväskylän seminaarin jälkeen)

Hei TieVieläiset,

Kiitokset kaikille aktiivisesta työskentelystä Jyväskylän lähiseminaarissa!

Muistattehan antaa palautetta seminaarista TieVie-portaalissa (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Anna palautetta lähiseminaarista -> Valitse riippuvalikosta "Jyväskylän seminaari").

Muistutukseksi poissaolleille, että seminaarit ovat oleellinen osa koulutusta ja poissaolot tulee erikseen korvata. Poissaolleilta edellytetään seminaarin materiaaleihin tutustumista itsenäisesti. Linkitämme alustajien käyttämät materiaalit mahdollisimman pian seminaarin ohjelman yhteyteen.
Materiaaleissa esitettyjä asioita tulee käsitellä oman kehittämishankkeen näkökulmasta 1-2 sivun pohtivassa kirjoitelmassa. Kirjoitelman voi tehdä TieVie-portaaliin omaan työtilaan vaikka heti, mutta viimeistään sen tulee olla tehtynä 10.4.2005 (portfolion liitteenä). Otsikoi tuotos selkeästi, esimerkiksi "Jyväskylän seminaarin korvaava tehtävä".

TieVie-asiantuntijakoulutukseen kuuluvaa portfoliota kannattaa alkaa työstämään tältä syksyltä viimeistään nyt. Portfolio saa olla persoonallinen, tässä koulutuksessa sille on kuitenkin olemassa joitakin sisältövaatimuksia. Ohjeita ja vinkkejä kannattaa lukea TieVie-portaalista vielä kertaalleen
(http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/portfoliotyoskentely.htm). Vinkkejä voi katsoa myös aikaisempien vuosien portfolioista (ks. Oulun seminaarin kalvot
http://tievie.oulu.fi/koulutusresurssit/kalvot/2004/Oulu_10ov/
ruotsalainen_lappalainen_portfolio.pdf
, viimeinen sivu). Palaamme tähän portfolioasiaan tarvittaessa vielä Helsingin seminaarissa.

Antoisia hetkiä skenaariopohdintoihin Teknologinen muutos -verkkojaksolle!

t. Merja & Paula Oulusta

P.S. Oulun seminaarin iltajuhlan kuvat on vihdoin verkossa:
http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/kuvia_oulun_seminaarin_iltajuhlasta.htm


Kurssikirje 16.8.2004 (TieVie asiantuntijakoulutus, Teknologinen muutos -verkkojakson verkkotyöskentely alkaa)

Hei tievieläiset!

Teknologinen muutos -verkkojakson työtila Optimassa (https://optima.oulu.fi/) on avattu tänään.

Verkkojakson työskentely jakautuu kuuden viikon ajalle 16.8. - 26.9.2004. Jokaisen juonneryhmän tehtävänä on laatia verkkojakson aikana skenaario, kuvaus tulevaisuudesta ja toimintaympäristöstä, jossa olemme korkeakouluissa 10 vuoden kuluttua. Työskentely tapahtuu juonne- ja vertaisryhmissä. Juonneryhmille on tehty Optima-ympäristöön omat kansiot,joissa työskentely toteutetaan. Tarkemmat työskentelyohjeet löydät työtilan etusivulta, jakson esittely sekä aikataulu ja ohjeet -osioista.

Aloitimme seminaarissa pohtimaan oman hankkeen tulevaisuutta ja nyt ensimmäinen tehtävä verkkojaksolla on viimeistellä tämä kuvaus oman hankkeen tilanteesta vuonna 2009, sekä julkaista se oman juonneryhmän tulevaisuustarinat -keskustelualueelle viimeistään tiistaina 17.8. Sen jälkeen jokainen osallistuja tutustuu oman juonneryhmän tulevaisuustarinoihin ja kommentoi niissä kiinnostavia teemoja.

Seminaarissa ideoitiin myös skenaariotyöskentelyä ja valittiin jokaiselle juonteelle verkkotyöskentelyn vetäjät. Juonneryhmän vetäjät kirjoittavat koosteen ryhmän sopimasta työskentelystä ja vastuista verkkoympäristöön ja avaavat näin juonneryhmän yleiskeskustelun ti. 17.8.2003. Jos et ollut mukana seminaarissa tai jokin asia ei selviä verkkojakson ohjeista ja
materiaaleista, niin ota yhteyttä juonneryhmäsi vetäjään tai verkkojakson vastuuhenkilöihin.

Juonneryhmien vetäjät:
Opetuksen uudistajat I : Maarit Korva
Opetuksen uudistajat II: Tarja Karjalainen
Opetuksen uudistajat III: Maarit Lindberg
Rakenteiden ravistelijat: Saru Vihavainen
Tekniikan tienäyttäjät I: Markus Inkeroinen
Tekniikan tienäyttäjät II: Mervi Tavisto

Teknologinen muutos -verkkojaksolle pääset kirjautumaan TieVie-portaalista esim. koulutuksen rakennekuviosta tai suoraan osoitteesta https://optima.oulu.fi. Sisään pääset samoilla tunnuksilla kuin Pedagoginen muutos -verkkojaksollekin. Kirjautumisen jälkeen valitse Työtilat-valikosta "TieVie_10: Teknolog. muutos_04".

Kiitoksia seminaariin osallistumista ja tervetuloa mukaan verkkojaksolle!

Toivottavat Markku Närhi ja Antti Auer

Ps. Jyväskylän lähiseminaarin materiaaleista, korvaavuuksista yms. ajankohtaisesta lähetetään erillinen viesti myöhemmin.

Jos sinulla on jotain kysymistä, ota yhteyttä:
Markku Närhi
Jyväskylän yliopisto
puh: 014 260 4127
gsm: 040 5877361
sp: mtnarhi@cc.jyu.fi


Kurssikirje 10.8.2004 (Muistustus Tievie kouluttajakoulutuksen teknologinen muutos -verkkojakson www-kyselystä)

Hei ja edelleen lämpöistä elokuuta kaikille!

TieVie asiantuntijakoulutuksen Jyväskylän lähiseminaari(12.-13.8.) lähestyy vauhdilla. Seminaariin ja sitä seuraavaan teknologinen muutos -verkkojaksoon orientoidutaan pienellä www-kyselyllä. Tänään ti. 10.8.(klo 16.00 mennessä) on viimeinen päivä vastata kyselyymme, eli jos et vielä ole osallistunut niin tee se nyt pikaisesti. Muistathan vastata kyselyyn vaikka et olisikaan tulossa seminaariin, jotta saamme mahdollisimman kattavan kuvan näkemyksistänne.

Kyselyn aiheena on: Millaiselta yliopisto/korkeakoulu näyttää vuonna 2014?

Pyydämme sinua arvioimaan, miten teknologia muuttaa yliopistojen toimintaa 10 vuoden kuluessa. Kysymykset ovat luonteeltaan yleisiä ja jossain määrin tulkinnanvaraisiakin. Vastaa omien mielikuviesi mukaan itsenäisesti ilman ennakkokeskustelua. Kyselyn tuloksista tehdään yhteenveto, joka osaltaan toimii pohjana verkkojakson työskentelylle.


Kyselyyn vastataan Optimassa, jonne pääsee kirjautumaan TieVie-portaalista esim. koulutuksen rakennekuviosta tai suoraan osoitteesta https://optima.oulu.fi. Sisään pääset samoilla tunnuksilla kuin Pedagoginen muutos -verkkojaksollekin. Kirjautumisen jälkeen valitse Työtilat-valikosta "TieVie_10: Teknolog. muutos_04". Ohjeet kyselyn täyttämiseen löytyvät vielä
verkkoympäristön etusivulta. Teknologinen muutos -verkkojakson työskentelyohjeet kerrontaan Jyväskylän seminaarissa ja päivitetään verkkoympäristöön ma 16.8.

Tervetuloa osallistumaan kyselyyn ja Jyväskylän seminaariin 12.-13.8.2003. Jos sinulla on tässä vaiheessa jotain kysymistä kyselystä tai tulevasta verkkojaksosta, niin ota yhteyttä.

Terveisin,

Markku Närhi


Kurssikirje 5.8.2004 (TieVie kouluttajakoulutuksen Jyväskylän lähiseminaari 12.-13.8. ja verkkojakson ennakkokysely Optimassa )

Hei ja lämpöistä elokuun alkua kaikille!

TieVie kouluttajakoulutuksen Jyväskylän lähiseminaari(12.-13.8.) lähestyy ja tänään 4.8. on viimeinen virallinen ilmoittautumispäivä. Jos et ole vielä ilmoittautunut, tee se pikaisesti osoitteessa: http://virtuaaliyliopisto.jyu.fi/tievie/ilmoittautumislomake.html. Jos
sinulle on tullut ylittämätön este, etkä pysty osallistumaan seminaariin, niin ilmoita siitä meille sähköpostilla. Seminaarin ohjelman löydät osoitteesta:
http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/ohjelmajyvaskyla.htm

Seminaariin ja sitä seuraavaan teknologinen muutos -verkkojaksoon orientoidutaan pienellä www-kyselyllä, jonka aiheena on: Millaiselta yliopisto näyttää vuonna 2014?

Pyydämme sinua arvioimaan, miten teknologia muuttaa yliopistojen toimintaa 10 vuoden kuluessa. Kysymykset ovat luonteeltaan yleisiä ja jossain määrin tulkinnanvaraisiakin. Vastaa omien mielikuviesi mukaan itsenäisesti ilman ennakkokeskustelua. Kyselyn tuloksista tehdään yhteenveto, joka osaltaan toimii pohjana verkkojakson työskentelylle. Vastaa viimeistään 10.8. klo 16.00 mennessä!

Kyselyyn vastataan Optimassa, jonne pääsee kirjautumaan TieVie-portaalista esim. koulutuksen rakennekuviosta tai suoraan osoitteesta https://optima.oulu.fi. Sisään pääset samoilla tunnuksilla kuin Pedagoginen muutos -verkkojaksollekin. Kirjautumisen jälkeen valitse Työtilat-valikosta "TieVie_10: Teknolog. muutos_04". Ohjeet kyselyn täyttämiseen löytyvät vielä
verkkoympäristön etusivulta. Teknologinen muutos -verkkojakson työskentelyohjeet kerrontaan Jyväskylän seminaarissa ja päivitetään verkkoympäristöön ma 16.8. mennessä.

Tervetuloa osallistumaan kyselyyn ja Jyväskylän seminaariin 12.-13.8.2003.

Jos sinulla on tässä vaiheessa jotain kysymistä kyselystä tai tulevasta verkkojaksosta, niin ota yhteyttä.

Terveisin,
Markku Närhi
Jyväskylän yliopisto
mtnarhi@cc.jyu.fi
p. 014 260 4127 tai 040 5877361


Kurssikirje 16.6.2004 (Jyväskylän seminaari (12.-13.8.) ja reaktiopaperi)

Hei kaikki,

TieVie-asiantuntojakoulutuksen tämän kevään osuus alkaa suurimmalla osalla olla suoritettu. Kesän aikana teillä on mahdollisuus (aikataulujenne puitteissa) työskennellä oman vertaisryhmänne kanssa ja työstää kehittämishankkeitanne eteenpäin. Muistattehan koota portfoliota varten tähän mennessä koulutuksessa tuottamianne dokumentteja, ajatuksia ja
ideoita. Yhdessä jatkamme taas kesälomien jälkeen elokuussa.

Jos tiedät, että sinulta puuttuu Pedagoginen muutos -verkkojaksolta jokin osasuoritus, ota yhteyttä Paulaan (paula.vaskuri(a)oulu.fi). Jos et ole pystynyt olemaan jakson työskentelyssä mukana laisinkaan, koko jakson korvausohjeet löytyvät osoitteesta
http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/korvaavat_suoritukset.htm.
Olemme laittaneet TieVie-portaaliin jakson suorittaneiden tiedot. Voit käydä tarkistamassa omat suorituksesi seuraavasti: http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Henkilökohtaiset osasuoritukset.

Jos olet palautteenantovuorossa tällä verkkojaksolla, hoidathan velvollisuutesi pikimmiten. Toki muutkin saavat antaa palautetta. Palautelomake löytyy siis kirjautumisen takaa (Kirjautuminen -> Anna palautetta verkkojaksosta). Palautteenantovuorossa olevien nimet löytyvät
edellisestä kurssikirjeestä (ks. http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/kirjeet.htm).

TieVie-asiantuntijakoulutus jatkuu loppukesästä Jyväskylän lähiseminaarilla 12. - 13.8.2004. Seminaarin teemana on teknologinen muutos ja sen ohjelma löytyy TieVie-portaalista
(http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/ohjelmajyvaskyla.htm). Seminaariin tulee ilmoittautua 4.8.2004 mennessä. Ilmoittautumislomake löytyy ohjelman yhteydestä tai
http://virtuaaliyliopisto.jyu.fi/tievie/ilmoittautumislomake.html. Lisätietoja seminaarista antavat Antti Auer (auer@jyu.fi) ja Markku Närhi (mtnarhi@cc.jyu.fi)

Seminaaria varten on varattu huonekiintiö hotelli Cumuluksesta Jyväskylän matkakeskuksen välittömässä läheisyydessä. HUOM: varaukset on tehtävä 12.7.2004 mennessä ja varausta tehtäessä on mainittava TieVie-seminaari. Varaukset voi tehdä suoraan hotellista puhelin 014-653 211 tai sähköpostilla jyvaskyla.cumulus@restel.fi. Hinnat: 87 euroa/yhden hengen huone, 110 euroa/kahden hengen huone. Jokainen varaa huoneensa itse. Varaajan tulee osoittaa huonekaverinsa (parittomista laskutetaan 1hh hinta). Muita hotelleja Jyväskylässä löytyy osoitteesta http://www.jyvaskylanseutu.fi/sivu.php/matkailu_majoitus

Lähiseminaaria varten tulee edelliskerran tapaan tutustua ennakkoon kirjallisuuteen ja laatia sen pohjalta lyhyt (1 - 2 sivua) reaktiopaperi. Reaktiopaperien tulee olla valmiina pe 6.8.2004, jotta juonteiden vetäjät ehtivät perehtyä papereihin ennen seminaaria. Reaktiopaperit tehdään
TieVie-portaalin omaan työtilaan (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Muokkaa omaa työtilaa). Otsikoi tuotos selvästi, esim. Reaktiopaperi 2. Reaktiopaperikirjallisuus juonneryhmittäin löytyy osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/reaktiopaperikirjallisuus.htm#jyvaskyla

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää kaikille!
t. Merja & Paula

P.S. Emme ole tavoitettavissa lomien vuoksi: Merja: 22.6. - 30.7 ja Paula:
5.7. - 6.8.


Kurssikirje 7.6.2004 (Pedagoginen muutos -verkkojakso päättynyt)

Hei tievieläiset!

Pedagoginen muutos -verkkojakso päättyi eilen 6.6.2004. Kiitämme kaikkia osallistujia innostuneesta työskentelystä jakson aikana. Osallistumisaktiivisuus jaksolla oli erinomainen niin sisällöllisesti kuin tilastollisestikin: viestejä lähetettiin kaikkiaan 671 kappaletta, niitä
luettiin yhteensä 11 391 kertaa ja hyviä suunnitelmia ja hankkeen täsmennyksiä saatiin tehdyksi nippukaupalla.

Jos jakson työskentely on vielä kesken, jatka loppuun tämän viikon (vk 24) aikana, kuten joidenkin ryhmien kanssa olemme etukäteen sopineetkin. Muista jakson lopuksi viedä suunnitelmasi TieVie-portaalin työtilaasi (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Muokkaa omaa työtilaa).

Pedagoginen muutos -verkkojakso on kokonaan suoritettu, kun olet

 • julkaissut oman tapauksen Optimassa jonkin teemakeskustelulistan alla sekä
  osallistumista verkkokeskusteluun (jakson vaihe I),
 • tehnyt suunnitelman oman hankkeen pedagogisista periaatteista,
  aikataulusta ja palautteenkeruusta (jakson vaihe II),
 • antanut palautetta omalle vertaisryhmällesi tai opponenttiparillesi
  suunnitelmista (jakson vaihe III) ja
 • lopuksi vienyt oman täydentyneen suunnitelmasi TieVie-portaaliin.

Jos jakson loppuun saattaminen jää tältä viikolta, sovi lopputehtävistäsi Paulan kanssa. Jos et ole ennättänyt olla mukana jakson työskentelyssä lainkaan, ota tällöinkin yhteyttä Paulaan ja sovi korvaavasta tehtävästä.

Verkkojaksoon liittyvästä keskusteluosiosta on tehty yhteenveto. Yhteenvedon löydät TieVie-portaalista (http://tievie.oulu.fi/koulutusresurssit/pedmuutos_yhteenveto2004.htm).

Toivomme, että tehtävien lisäksi käyt vielä antamassa verkkojaksosta palautetta TieVie-portaalissa (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Anna palautetta verkkojaksosta). TieVie-asiantuntijakoulutuksen verkkojaksoilla osallistujat on jaettu palautteenantoryhmiin. Palautteenantovuorossa olevien nimet löytyvät tämän viestin lopusta. Vuorojaosta välittämättä toivomme palautetta aivan kaikilta, mutta erityisesti vuorossa olevilta.

Jos sinulla on kysymyksiä TieVie-asiantuntijakoulutuksesta, ota yhteyttä Paulaan (paula.vaskuri(a)oulu.fi) tai Merjaan (merja.peurasaari(at)oulu.fi).

Aurinkoista viikkoa toivottavat
Paula ja Merja

Paulautetta pyydetään tällä kertaa erityisesti seuraavilta:
Ahola Aino
Ahvenniemi Erkki
Alanko Ari
Blom Tom
Collanus Miia
Ekblom Mikael
Evälä Annika
Haarala-Muhonen Anne
Hakala Harri
Helenius Marika
Hepo-aho Ari
Hokkanen Olli
Hotulainen Risto
Hynninen-Ojala Maarit
Hytinkoski Pekka
Hytönen Tommi
Hyvärinen Hanna
Hyvönen Risto
Hämäläinen Teo
Inkeroinen Markus
Jokelainen Sami
Jäppinen Anu
Järvenpää Eila
Järvinen Jouni
Järvinen-Overton Outi
Kaakkolammi Katriina
Kaijula Päivi


Kurssikirje 31.5.2004 (Pedagoginen muutos -jakson viimeinen viikko käynnistyy)

Tervehdys!

Pedagoginen muutos -verkkojakso on edennyt kolmanteen ja samalla myös viimeiseen vaiheeseensa. Tällä viikolla (31.5. - 6.6.) verkkojaksolla tutustutaan viime viikolla laadittuihin suunnitelmiin ja annetaan niistä palautetta vertaisryhmittäin. Palaute julkaistaan ja siihen vastataan Optimassa Kommentointi-työkalun avulla jokaisen suunnitelman kupeessa
Pedagoginen muutos -työtilassa. Tarkemmat ohjeet työskentelyyn löytyvät Optimasta Pedagoginen muutos -jakson etusivulta (https://optima.oulu.fi/).

Mikäli suunnitelmasi on vielä kesken, se kannattaa silti julkaista mahdollisimman pian Optimassa, jotta vertaisryhmäsi pääsee palautekeskustelussaan vauhtiin! Suunnitelmaa voi tarkentaa tämän palautekeskustelun jälkeen ja vielä myöhemminkin koulutuksen kuluessa, mutta ensimmäiset ajatukset verkkojakson jäljiltä on hyvä kirjata ylös mahdollisimman tuoreeltaan.

Jos sinulla on kysyttävää verkkojaksosta tai TieVie-asiantuntijakoulutuksesta, ota yhteyttä joko Paulaan (paula.vaskuri(a)oulu.fi) tai Merjaan (merja.peurasaari(at)oulu.fi).

Työniloa viimeiseen verkkojakson vaiheeseen toivottaa
Paula


Kurssikirje 24.5.2004 (Toinen vaihe Pedagoginen muutos -jaksolla alkaa)

Hei tievieläiset!

Pedagoginen muutos -verkkojakson ensimmäinen vaihe (keskusteluvaihe) on nyt päättynyt. Kiitos kaikille aktiivisesta osallistumisestanne keskusteluun! Vaiheen aikana lähetettiin yhteensä 611 viestiä ja niitä luettiin 8635 kertaa! Toivottavasti keskusteluvaihe tuotti vähintäänkin vastauksenituja ja auttoi tarkantamaan oman kehittämishankkeen pedagogisia valintoja.

Tämän viikon aikana tehtävänä on laatia käydyn verkkokeskustelun ja mahdollisesti kirjallisuuden ja muiden lisälähteiden perusteella suunnitelma oman hankkeen pedagogisista ratkaisuista sekä aikataulu- ja palautteenkeruusuunnitelma hankkeen etenemiseksi. Enemmän ohjeistusta vaiheeseen löytyy Optimasta (https://optima.oulu.fi/) Pedagoginen muutos
-jakson etusivulta.

Jos sinulla on verkkojaksosta kysyttävää, ota yhteyttä joko minuun (paula.vaskuri(a)oulu.fi) tai Merjaan (merja.peurasaari(at)oulu.fi).

Terv. Paula

PS. Jos et ole vielä ehtinyt antaa Oulun lähiseminaarista palautetta, käväise antamassa sitä nyt TieVie-portaalissa: Kirjaudu tunnuksillasi portaaliin ja klikkaa linkkiä "Anna palautetta lähiseminaarista" Palaute-otsikon alla. Anna palautteesi ja lähetä se lomakkeen lopussa olevaa
painiketta näpäyttämällä.


Kurssikirje 19.5.2004 (Verkkojakson ensimmäisen vaiheen viimeiset päivät)

Hei!

TieVie-asiantuntijakoulutuksen Pedagoginen muutos -verkkojakson ensimmäinen vaihe kestää vielä tämän viikon loppuun. Jos et vielä ole ehtinyt käydä juonteessasi keskustelua, kanna kortesi kekoon viimeistään nyt loppuviikon aikana! Optima-oppimisympäristössä on vaihdettu kiinnostavia ajatuksia nyt jo puolentoista viikon ajan osallistujien, alumnien ja asiantuntijoiden
yhteisössä. Jos verkkojaksolla tuntuu olevan ongelmia, ota minuun yhteyttä.

Ensi viikolla verkkojaksoa jatketaan oman hankkeen pedagogisen suunnitelman sekä aikataulu- ja palautteenkeruusuunnitelman hahmottelulla. Tästä lähetämme tarkempia ohjeita jälleen maanantaina 24.5.

Samalla muistutan vielä toisen TieVie-koulutuksen hausta: Parhaillaan on menossa haku syyskuussa alkavaan TieVie-koulutukseen (5 ov). Jos sinulla on kollegoita, jotka saattaisivat kyseisestä koulutusta tarvita ja siitä innostua, siitä kannattaa levittää sanaa. Koulutusmainos löytyy osoitteesta: http://tievie.oulu.fi/mainos/tievie_5ov.htm.

Hyvää helatorstaita kaikille!
Terv. Paula


Kurssikirje 10.5.2004 (Ajankohtaista Oulun lähiseminaarin jälkeen)

Hei TieVie-yhteisö!

Kiitos vielä kaikille aktiivisesta panoksestanne Oulun TieVie-lähiseminaarissa! Jotta voisimme kehittää koulutusta ja tulevia seminaareja tarpeitanne vastaaviksi, pyytäisimme kaikkia antamaan palautetta seminaarin työskentelystä. Linkki palautelomakkeeseen löytyy
TieVie-portaalista (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Anna palautetta lähiseminaarista). Voit lukea annettua palautetta kirjautumisen "Lue palautetta" linkin kautta.

Linkitämme Oulun lähiseminaarin alustajien kalvot TieVie-portaaliin seminaariohjelman yhteyteen (http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/ohjelmaoulu.htm), mikäli
alustajat ovat antaneet siihen luvan. Useimpien alustusten materiaalit löytyvätkin jo portaalista.

Juonneryhmät & Optima
Oulun seminaarissa muodostimme juonneryhmien sisältä 3-6 hengen vertaisryhmiä. Vertaisryhmien kokoonpanot löytyvät portaalista osallistujalistalta
http://tammi.oulu.fi/pls/tievie/osallistujat.listaus?p_koulutus_id=8
(valitse riippuvalikosta "vertaisryhmittäin"). Jos nimeäsi ei jostakin syystä löydy mistään vertaisryhmästä tai ryhmässänne on liikaa tai puuttuu jäseniä, ota yhteyttä Paulaan (paula.vaskuri(a)oulu.fi).

Olemme perustaneet tänään jokaiselle vertaisryhmälle Optima-ympäristön Vertaisryhmät_04 -työtilaan juonteittain oman kansio, johon ryhmän jäsenet voivat luoda ryhmälle keskustelualueita tai/ja chatin, jakaa dokumentteja, jne. Vertaisryhmillä on tästä iltapäivästä alkaen käytössään omissa kansioissaan lähes kaikki Optiman-työkalut, joita kannattaa vertaisryhmän kanssa rohkeasti ja luovasti kokeilla. Jos tarvitsette apua Optiman kanssa,
olkaa yhteydessä Paulaan.

Jos keskustelualueille, joissa olet mukana, on tullut uusia viestejä, Optima lähettää automaattisesti kerran vuorokaudessa muistutusviestin sähköpostiin. Jos et halua Optimasta sähköpostiisi päivittäistä muistutusta uusista viesteistä, voit laittaa Optimassa ns. sähköpaimenen pois päältä seuraavasti: Työpöytä -> Käyttäjätiedot -> Asetukset -> Sallitko
sähköpaimenen käytön -> Ei. -> OK

Seminaaripoissaolot
Seminaari on oleellinen osa koulutusta ja poissaolo tulee erikseen korvata. Poissa olleilta edellytetään seminaarin materiaaleihin tutustumista itsenäisesti. Materiaaleissa esitettyjä asioita tulee käsitellä oman kehittämishankkeen näkökulmasta. Korvaavan tehtävän voi palauttaa TieVie-portaalin omaan työtilaan (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen ->
Muokkaa omaa työtilaa) tai viimeistään portfolion liitteenä. Otsikoi korvaava tehtävä selvästi esimerkiksi "Oulun seminaarin korvaava tehtävä". Jos palautat korvaavan tehtävän TieVie-työtilaan, ilmoita tehtävän palautuksesta Paulalle tai Merjalle, jotta voimme laittaa siitä sinulle heti suoritusmerkinnän.

Reaktiopaperit
Orientaatio-jakson yhtenä tehtävänä ja johdantona Oulun lähiseminaariin tutustuttiin oman juonneryhmän kirjallisuuteen, mietittiin omaa ammatillista minäkuvaa ja kirjoitettiin niiden pohjalta reaktiopaperi. Jos reaktiopaperi on vielä tekemättä, sen kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Reaktiopaperit tehdään TieVie-portaalin omaan työtilaan (http://www.tievie.fi -> Kirjautuminen -> Muokkaa omaa työtilaa). Artikkelit ja tarkemmat ohjeet reaktiopaperin kirjoittamiseen löytyvät Orientaatio-jaksolta sekä portaalista sivulta
http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/reaktiopaperikirjallisuus.htm

Portfoliotyöskentely
Kuten Oulussakin muistutimme moneen kertaan, portfolion kirjoittaminen ja aineiston kokoaminen kannattaa aloittaa heti. Materiaalia kannattaa myös alkaa heti kokoamaan yhteen paikkaan, esimerkiksi Optimaan henkilökohtaiseen kansioon (näkyy vain itselle), vertaisryhmänne niin sovittua Optimassa olevaan vertaisryhmän työtilaan, omalle tietokoneelle tai vaikkapa TieVie-portaaliin omaan työtilaan (julkinen tämän koulutuksen osallistujille). Infoa portfoliotyöskentelystä löydät portaalista sivulta http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/portfoliotyoskentely.htm sekä Oulun lähiseminaarissa perjantaina iltapäivällä olleesta alustuksesta "Portfolio arviointi- ja kehittämisvälineenä", ks ohjelma.

Valokuva TieVie-portaaliin
Jos aikaa ja energiaa riittää, käy vielä lisäämässä TieVie-portaalin osallistujakorttiin oma valokuvasi, jos et sitä Orientaatio-jaksolla ehtinyt tehdä. Kuvan lataaminen tapahtuu seuraavasti: http://www.tievie.fi -> Kirjaudu -> Osallistujan kuva -> Hae kuva omalta koneeltasi Selaa-painikkeen avulla -> Tallenna kuva Submit-painikeella. Valokuvat helpottavat huomattavasti "kasvojen ja nimien yhdistämistä" koulutuksen aikana.

Ja lopuksi vielä tiedoksi, että aiemmin lähetetyt kurssikirjeet löytyvät osoitteesta http://tievie.oulu.fi/tievieasiantuntijakoulutus/kirjeet.htm

Mukavaa viikon alkua kaikille ja innostavia pohdintoja Pedagoginen muutos -verkkojaksolle!

t. Merja & Paula Oulusta


Kurssikirje 10.5.2004 (Pedagoginen muutos -jakson verkkotyöskentely alkaa)

Hei tievieläiset!

Pedagoginen muutos -verkkojakson työtila Optimassa (https://optima.oulu.fi/)on avattu tänään. Työskentelyä aloittelimme jo perjantaina Oulussa miettimällä omaan hankkeeseen liittyviä pedagogisia haasteita tai muita näkökulmia, jotka on tarkoitus tänään tai viimeistään keskiviikkona 12.5. julkaista Pedagoginen muutos -työtilassa oman juonneryhmän
keskusteluryhmässä sopivan teeman alla. Haasteita ja näkökulmia täsmennetään
verkkokeskustelussa kahden viikon ajan (10. - 23.5.2004) osallistujien,
alumnien ja asiantuntijoiden muodostamassa verkostossa.

Sisään Optimaan pääsee samoilla tunnuksilla kuin Orientaatio-jakollakin. Kun olet kirjautunut Optimaan, valitse vasemman reunan työtilavalikosta "TieVie_10: Pedagoginen muutos_04" -työtila. Sieltä löytyvät tarkemmat ohjeet jakson aikana toimimiseksi.

Jos Pedagoginen muutos -jaksosta on kysyttävää tai esimerkiksi Optiman kanssa on ongelmia, ota yhteyttä Paulaan.

Kiitokset aktiivisesta osallistumisestanne hyväntuulisessa Oulun lähiseminaarissa!

Antoisaa keskusteluvaihetta verkkojaksolla toivottavat
Paula ja Merja


Kurssikirje 26.4.2004 (TieVie-asiantuntijakoulutuksen Orientaatio-jakso alkanut)

Hei TieVie-asiantuntijakoulutuksen osallistujat,

TieVie-asiantuntijakoulutus pyörähti käyntiin tänään maanantaina 26.4. Orientaatio-verkkojaksolla. Jakso toteutetaan Optima-ympäristössä, johon pääset osoitteesta https://optima.oulu.fi/. Käytä kirjautumisessa 20.4. sähköpostitse ilmoitettuja tunnuksia. Jakso kestää vain tämän viikon, joten kannattaa heti kirjautua tutustumaan jakson antiin. Monet teistä ovatkin jo tutustuneet jakson työtilaan. Optima-ongelmissa ota yhteyttä Paulaan (paula.vaskuri(a)oulu.fi).

Orientaatio-jaksolla muun muassa valitaan oma juonneryhmä, jossa työskennellään koko koulutuksen ajan. Valittavana olevat juonteet ovat seuraavat: Opetuksen uudistajat, Rakenteiden ravistelijat ja Tekniikan tiennäyttäjät. Juonteiden kuvaukset löytyvät Orientaatio-jakson työtilasta. Valitse juonteista sellainen, jonka ajattelet parhaiten tukevan omaa kehittämishankettasi.

Juonneryhmän valinta kannattaa tehdä ripeästi. Juonteen valinta vaikuttaa kirjallisuuteen, johon perehdytään ennen Oulun seminaaria 6. – 7.5.2004. Kirjallisuus kerrotaan Orientaatio-jaksolla. Juonnejaon mukaisia ryhmiä hyödynnetään pitkin koulutusta lähiseminaareissa ja verkkojaksoilla, ja ryhmissä työskennellään myös jo Oulussa.

Muistathan, että mahdolliset poissaolot Oulun seminaarista tulee ilmoittaa viimeistään pe 30.4. Jos siis et pysty osallistumaan seminaariin tai et halua osallistua sen iltajuhlaan torstai-iltana, ilmoita siitä Riikka Hautalalle (riikka.hautala@oulu.fi). Ilmoita myös, mikäli noudatat jotakin erityisruokavaliota. Jos majoitus seminaaria varten on vielä varaamatta, hotellien yhteystietoja löytyy varaamisen avuksi 7.4. lähetetystä kurssikirjeestä.

TieVie-asiantuntijakoulutuksen uudet verkkosivut ovat nyt TieVie-portaalissa (http://www.tievie.fi/, linkki etusivulla). Sivuilla kerrotaan kaikki oleellinen koulutuksesta, sen suorittamisesta ja aikataulusta. Portaali on koko koulutuksen ajan tukikohtasi TieViehen liittyvissä asioissa.

Mikäli sinulla on kysyttävää koulutuksesta, ota yhteyttä Paulaan (paula.vaskuri(a)oulu.fi / 08 - 553 4039) tai Merjaan (merja.peurasaari(at)oulu.fi / 08 - 553 4021).

Koulutusterveisin,
Merja ja Paula


Kurssikirje 20.4.2004 (Tunnus ja salasana)

Hei!

TieVie-asiantuntijakoulutus alkaa maanantaina 26.4. Orientaatio-verkkojaksolla. Orientaatio-jaksolla ja muissakin TieVie-ympäristöissä tarvitsemasi käyttäjätunnuksen ja salasanan löydät tämän viestin lopusta. Tunnus koostuu etu- ja sukunimen kirjaimista. Salasanan toinen kirjain on iso kirjan ja kaksi viimeistä merkkiä ovat numeroita. Paina tunnukset mieleesi, sillä samoilla tunnuksilla pääset myös myöhemmin avattaville verkkojaksoille ja TieVie-portaalin (http://www.tievie.fi) kirjautumista vaativiin osioihin.

Mikäli sinulla on ennestään olemassa tunnus Optima-ympäristöön (olet osallistunut aikaisemmin TieVie-koulutukseen tai sinulla muusta syystä ennestään tunnus Oulun yliopiston Optima-ympäristöön), Orientaatio-jaksolla Oulun Optima-ympäristössä tarvitsemasi käyttäjätunnus ja salasana ovat samat kuin aikaisemmat tunnuksesi. Jos olet unohtanut Optima-tunnuksesi tai salasanasi, käänny Paula Vaskurin puoleen (paula.vaskuri(a)oulu.fi). Tämän viestin lopussa on tunnuksesi ja salasanasi TieVie-portaalin kirjautumista vaativiin osioihin. Tunnus koostuu etu- ja sukunimen kirjaimista. Salasanan toinen kirjain on iso kirjan ja kaksi viimeistä merkkiä ovat numeroita.

Kirjautuessasi ensimmäistä kertaa TieVie-portaaliin saat hyväksyttäväksesi koulutusyhteistyösopimuksen. Osallistuminen TieVie-kouluttajakoulutukseen edellyttää tuon sopimuksen hyväksymistä.

Ensi maanantaina alkava Orientaatio-verkkojakso toteutetaan Discendum Optima -ympäristössä, jonne pääset kirjautumaan osoitteessa https://optima.oulu.fi/. Kirjauduttuasi Optimaan klikkaa ympäristön vasemmanpuoleisesta valikosta työtilaa, jonka nimi on " TieVie_10: Orientaatio 03". Ympäristön etusivulta löytyvät tarkemmat ohjeet jaksolla toimimiseen (avataan ma 26.4. klo 9.00).

Orientaatio-jakson lailla lähestyy myös koulutuksen ensimmäinen lähiseminaari Oulussa 6. - 7.5. Seminaarista, ilmoittautumisesta siihen ja majoittumismahdollisuuksista Oulussa lähetettiin postia TieVie-asiantuntijakoulutuksen osallistujille jo aiemmin. Muista ilmoittautua seminaariin. Muista ilmoittaa myös siitä, jos et pysty osallistumaan seminaariin.

Jos sinulla on kysyttävää salasanoihin, tunnuksiin tai koulutukseen liittyvissä asioissa, ota yhteyttä Paula Vaskuriin (paula.vaskuri(a)oulu.fi, p. 08 - 553 4039) tai Merja Ruotsalaiseen (merja.peurasaari(at)oulu.fi, p. 08 - 553 4021).

Koulutusterveisin
Paula ja Merja

TUNNUS: xxxxxxx, SALASANA: xXxxx48


Kurssikirje 7.4.2004 (Oulun lähiseminaari 6. - 7.5.2004)

Hei,

ensimmäinen yhteinen TieVie-asiantuntijakoulutuksen lähiseminaari on Oulussa 6. - 7.5.2004. Työskentelemme Oulun yliopiston tiloissa Linnanmaan kampusalueella. Ilmoittautuminen ja aloitustilaisuus ovat Oulun yliopiston päärakennuksessa (osoite: Pentti Kaiteran katu 1). Seminaarin alustava ohjelma on liitteenä. Toivomme kaikkien osallistujien huomioivan seminaarin aikataulun varatessaan juna- ja lentolippuja. Viimeinen puheenvuoro päättyy perjantaina n. klo 15.30.

Seminaariin osallistuminen on välttämätöntä. Seminaarin ensimmäisen päivän iltana on yhteinen illanvietto buffet-illallisineen juhlatalo Rauhalassa (osoite Mannenkatu 1), joka sijaitsee keskustan tuntumassa, kävelymatkan päässä keskustasta. Seminaariin tulee ilmoittautua 30.4.2004 mennessä Riikka Hautalalle (riikka.hautala@oulu.fi, puh. 08 - 553 4056). Mikäli et jostain syystä kuitenkaan pysty osallistumaan lähiseminaariin, ilmoita myös siitä Riikalle. Kerro ilmoittautuessasi:

 • osallistutko iltatilaisuuteen ja
 • noudatatko jotakin erityisruokavaliota.

Mikäli et peru osallistumistasi ja jätät saapumatta seminaariin, sinulle lähetetään 100 euron lasku turhien seminaarikustannusten aiheuttamisesta.

Majoittumista varten olemme varanneet nimellä "TieVie" huonekiintiön seuraavista hotelleista:

 • Sokos hotel Arina (virkamieshinta 87 e/1hh, 128 e/2hh, Pakkahuoneenkatu
  16, 90100 Oulu, p. 08 - 312 3111). Kiintiö voimassa 23.4. saakka.
 • Lasaretti (virkamieshinta 87 e, 112 e/1h, 127 e/2hh, Kasarmintie 13, 90100 Oulu, p. 08 - 884 8300). Kiintiö voimassa 20.4. saakka.
 • Radisson SAS (142 e/huone, Hallituskatu 1, 90100 Oulu, p. 08 - 887 7666). Kiintiö on voimassa 15.4. saakka.

Jokainen varaa oman huoneensa itse. Muita Oulun hotelleja löytyy osoitteesta
http://www.oulu.ouka.fi/matkailu/fin/hotellit_ravintolat.htm.

Kartat:

Linja-autoaikataulut:

Linja-autoaikataulut reitille keskusta - yliopisto (bussit nro 4, 6, 7, 19,
22, 23, 24) löytyvät osoitteesta http://www.koskilinjat.fi/aikataulut_ja_reitit/paikallisliikenteen_linjat/
talvi/yhdistelma_linkes.html
.
Sokos hotel Arinan läheisyydessä sijaitsee Otto Karhi pysäkki, jota kautta lähes kaikki yliopistolle tulevat bussit ajavat. Aikataulut reitille Oulunsalon lentoasema - keskusta - yliopisto (bussi nro 19) löytyvät
osoitteesta
http://www.koskilinjat.fi/aikataulut_ja_reitit/paikallisliikenteen_linjat/talvi/193.html

Lisätietoja lähiseminaarista antavat Paula Vaskuri (paula.vaskuri(a)oulu.fi) ja Merja Ruotsalainen (merja.peurasaari(at)oulu.fi).

Aurinkoisin terveisin Oulusta,
Merja & Paula


Kurssikirje 30.3.2003 (Tervetuloa TieVie-asiantuntijakoulutukseen 2004)

Hyvä TieVie-asiantuntijakoulutuksen osallistuja,

tervetuloa TieVie-asiantuntijakoulutukseen perehtymään kanssamme tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön pedagogisen, teknologisen ja organisatorisen muutoksen näkökulmista sekä tutkimaan verkostoituneen koulutuksen haasteita ja ongelmia.

Koulutukseen osallistuu yhteensä 100 osallistujaa yliopistoista sekä 4 osallistujan pilottiryhmä ammattikorkeakoulujen henkilökuntaa. Mukana on opetustehtävissä toimivia henkilöitä, suunnittelijoita, tutkijoita, tukihenkilöitä, projektien toimijoita sekä esimiestehtävissä toimivia
osallistujia 17:sta Suomen yliopistoista sekä 4 ammattikorkeakoulusta. Tiedot koulutuksen osallistujista löytyvät TieVie-portaalin osallistujalistasta
http://tammi.oulu.fi/pls/tievie/osallistujat.listaus?p_koulutus_id=8

Koulutus rakentuu neljästä lähiseminaarista, viidestä verkkojaksosta, juonne- ja vertaisryhmien työskentelystä sekä alueellisista valinnaisista taitokursseista. Koulutuksen punaisena lankana on oman kehittämishankkeen suunnittelu ja toteuttaminen. Koulutuksen aikana toteutettavien
kehittämishankkeiden tulee liittyä korkeakoulujen tvt:n opetuskäytön kehittämiseen ja tukemiseen tai tvt:n opetuskäyttöön liittyvään kouluttamiseen. Koulutuksen laajuus on 10 opintoviikkoa. Koulutus on yliopistojen osallistujille maksutonta. Jokaisen tulee itse vastata
lähiopetusjaksoista aiheutuvista matka- ja majoituskustannuksista.

Seuraavat päivämäärät on syytä merkitä kalenteriin heti onnistuneen kouluttautumisen takaamiseksi:

 • Orientaatio-verkkojakso 26.4. - 2.5.2004
 • Pedagoginen muutos -lähiseminaari Oulussa 6. - 7.5.2004
 • Pedagoginen muutos -verkkojakso 10.5. - 6.6.2004
 • Teknologinen muutos -lähiseminaari Jyväskylässä 12. - 13.8.2004
 • Teknologinen muutos -verkkojakso 16.8. - 26.9.2004
 • Organisatorinen muutos -lähiseminaari Helsingissä 28. - 29.10.2004
 • Organisatorinen muutos -verkkojakso 1.11. - 5.12.2004
 • Portfolio-verkkojakso 31.1. - 6.3.2005
 • Hankkeiden arviointi -lähiseminaari Turussa 17. - 18.3.2005

Koulutus alkaa viikon kestävällä Orientaatio-verkkojaksolla 26.4. - 2.5.2004. Jakso toteutetaan www-pohjaisessa Optima-oppimisympäristössä. Jakson aikana tutustutaan toisiin osallistujiin, koulutuksen rakenteeseen ja TieVie-portaaliin (http://www.tievie.fi) sekä kartoitetaan osallistujien kiinnostuksen kohteita. On tärkeää, että kaikki osallistuvat orientaatiojakson työskentelyyn, koska jaksolla aloitetaan myös koko koulutuksen ajan toimivien juonne- ja vertaisryhmien muodostaminen. Lähetämme tarkempaa tietoa jaksosta noin viikkoa ennen sen alkamista.

Ensimmäinen yhteinen lähiseminaari on Oulussa 6. - 7.5.2004. Seminaari järjestetään Oulun yliopistolla, Linnanmaan kampusalueella. Tarkempia tietoja seminaarin ohjelmasta, hotelleista tms laitamme ensi viikolla.

TieVie-koulutusten tueksi on rakennettu TieVie-portaali (http://www.tievie.fi), joka palvelee sekä koulutuksessa mukana olevia osallistujia että muita tvt:n opetuskäytöstä kiinnostuneita.
TieVie-portaalista löytyvät koulutuksen ohjeet ja materiaalit. Portaaliin osallistujat kokoavat koulutuksen aikana tekemänsä tuotokset, ja portaalin kautta kerätään muun muassa osallistujapalautetta. Portaali on kaikille avoin lukuun ottamatta osallistujien henkilökohtaisia koulutustuotoksia ja osallistujapalautteita. Käyttäjätunnuksesi ja salasanasi TieVie-portaaliin
ja Optimaan ovat samat, ja saat ne sähköpostitse viikolla 17. Säilytä tunnukset, sillä samoilla tunnuksilla pääset myös myöhemmin avattaville verkkojaksoille.

HUOM! TieVie-portaalissa on vielä tällä hetkellä vuoden 2003 koulutusten rakenteet ja kuvaukset, koska nämä koulutuksen ovat vielä osin kesken. Uudet koulutustiedot päivitetään portaaliin huhtikuun puolessa välissä.

Olemme perustaneet TieVie-asiantuntijakoulutuksen osallistujille oman sähköpostilistan, tievie2004_10ov@lists.oulu.fi, jonka kautta tämä viesti on laitettu teille. Listaa käytetään lähinnä tiedottamistarkoituksiin. Varsinainen koulutus tapahtuu sitä varten perustetuissa verkkoympäristöissä.

Jos jostakin syystä et pystykään sitoutumaan TieVie-asiantuntijakoulutukseen täysipainoisesti ja osallistumaan koulutukseen, ilmoitathan siitä välittömästi sekä Merja Ruotsalaiselle (merja.peurasaari(at)oulu.fi) että oman yliopistosi TieVie-yhteyshenkilölle (ammattikorkeakoulujen osallistujilta riittää ilmoitus Merjalle). Yhteyshenkilöiden yhteystiedot
löytyvät TieVie-portaalista http://tievie.oulu.fi/yhteystiedot/yhteyshenkilot.htm

Mikäli sinulla on tässä vaiheessa kysyttävää koulutukseen liittyvissä asioissa, ota yhteyttä Merja Ruotsalaiseen (merja.peurasaari(at)oulu.fi, puh: 08 - 553 4021, 040 - 720 2269) tai Paula Vaskuriin (paula.vaskuri(a)oulu.fi, puh. 08 - 553 4039).

Kevätterveisin,
TieVie-suunnitteluryhmän puolesta,
Merja Ruotsalainen & Paula Vaskuri


Kurssikirjeet 1.10.2004 -> 

 

Virtuaaliyliopisto

Sivukartta

Webmaster